LOJİSTİK DEPOLARDA BARET KULLANIMI HAKKINDA;
Lojistik sektörüne yönelik en büyük sorun, BAZI İSG uzmanlarının yeterli yetkinlik ve donanıma sahip olmaması sebebiyle hem İSG uzmanlığının adı hem de lojistik çalışanları büyük sorunlar ve kurumlar/şirket içi birimler arası çatışma ve tartışma çıkmasıdır. Konuya ilişkin bakış açısını ve know how 'ı paylaşma adına lütfen aşağıdaki paylaşımı dikkate alınız.
Yazılan her iş kanunu ve resmi gazetede yayımlanan yasal mevzuata dayanarak yazılmakta ve 20 yıllık sektörel kişisel bilgi birikimi ile değerlendirilip sunulmaktadır.
Depolarda baret kullanımı hem depo çalışanları hem de İSG uzmanları açısından her zaman bir tartışma ve çatışma konusu olmuştur. Her iki taraf içinde aslında konuya ilişkin esaslar 1 mantıksal olarak 2 hukuksal olarak yaklaşarak aydınlatılmalı ve bunlar üzerinden kararlar alınmalıdır.
1 Mantıksal olarak
a) Depo denildiğinde hemen aklınıza rafların olduğu paletlerin üzerinde istifli koliler gelme
meli.
Sonuç itibari ile, üretimin olduğu her yer de bir üretim öncesi Yarü mamülü oluşturan hammadde ve ambalaj depo süreci vardır. Aynı şekilde bir de Üretim sonrası yarı mamülün mamüle dönüştüğü ürünlerin depolanması ve sevk süreci vardır.
b) Hukuksal Olarak;
Şimdi bu nokta da, depo eğer ilgili kanunun 02.07.2013 tarih 28695 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanımların İş yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelikte belirtilen sektörler den birisi ile özellikle dikkat edilmelidir. ( İlgili yönetmeliği ve bahsi geçen kapsamı incelemek isteyen olursa kamu sitesindeki bu linke tıklayarak sayfa 147'ye bakabilir. VEYA bu cevaba eklediğim ekli dosyadan inceleyebilir. Unutma sayfa 147
http://kkd.isggm.gov.tr/media/1023/kkd_kitabi.pdf )
Buna göre;
PDF i açamayan olursa;
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANILMASININ GEREKLİ OLABİLECEĞİ İŞLER VE SEKTÖRLER 1. BAŞ KORUYUCULARI 1.1. Koruyucu baretler 1.1.1. İnşaat işleri, özellikle iskeleler ve yüksekte çalışma platformlarının üstünde, altında veya yakınında yapılan işler, kalıp yapımı ve sökümü, montaj ve kurma işleri, iskelede çalışma ve yıkım işleri 1.1.2. Çelik köprüler, çelik yapılar, direkler, kuleler, hidrolik çelik yapılar, yüksek fırınlar, çelik işleri ve haddehaneler, büyük konteynırlar, büyük boru hatları, ısı ve enerji santrallerinde yapılan çalışmalar 1.1.3. Tüneller, maden ocağı girişleri, kuyular ve hendeklerde yapılan çalışmalar 1.1.4. Toprak ve kaya işleri 1.1.5. Yeraltında ve taşocaklarında yapılan işler, hafriyat işleri, kömür işletmelerinde yapılan dekapaj işleri 1.1.6. Cıvatalama işleri 1.1.7. Patlatma işleri 1.1.8. Asansörler, kaldırma araçları, vinç ve konveyörler civarında yapılan işler 1.1.9. Yüksek fırınlar, ergitme ocakları, çelik işleri, haddehaneler, metal işleri, demir işleme, presle sıcak demir işleme, döküm işleri 1.1.10. Endüstriyel fırınlar, konteynırlar, makinalar, silolar, bunkerler ve boru hatlarında yapılan işler 1.1.11. Gemi yapım işleri 1.1.12. Demiryolu manevra işleri 1.1.13. Mezbahalarda yapılan işler
diye geçiyor. Burada yasal olarak Lojistik depolarda baret kullanılır diye bir ibare ifade veya net bir tanımlama yok.
1.SONUÇ:
İşte tam da burada kanun değil, tecrübe devreye giriyor. Eğer deponuz da ki malzemeler, yaralanmaya çarpma anında insan derisinde cildinde hasara yıl açabilecek ürünler ise kanunda yazmasa bile baret kullanımı şart koşulmalıdır. Örnek, Çelik Konteyner yapan bir işletmenin Çelik, demir ve saç lardan oluşan malzemeleri depoda ise be bunlara çalışan çarpması veya bu ürünlerin çalışana çarpması durumunda bir yaralanma olacak İMKAN var ise baret kesinlikle kullandırılmalıdır. bu örnek haricinde,
Ancak eğer depo endüstriyel bir depo ise ürünler baletli ve palet üzeri koli esaslı bir depolama ve lojistik faaliyeti yürütüyorsa burda çalışan kişiler MAL KABUL, DEPOLAMA yani stok görevlileri, Stoklu alan içerisinde çalışan sevkiyat biriminin parçası olan TOPLAMACI dediğimiz personeller ve SON KONTROLCÜ/kapamacı dediğimiz yükleme öncesi kontrolcüler ve Dispeç alanından araca yükleme yapan SEVKİYAT çalışanları olarak guruplandırılmaktadır.
2.SONUÇ:
Bu kapsamda Mal kabul de çalışan, stokda çalışan, toplama da çalışan, son kontrol de çalışan kapamacılar ve araç yükleme de çalışan kişiler sürekli ama sürekli eğil kalk yapmaktalar. Baret bu tür bir depo için bir KKD çıkıp dikkat dağıtıcı veya iş kazasına sebep olabilecek imkanlar bile oluşturabilir. Ve bu tür endüstriyel depolarda baret kullanımına gerek yoktur. Ben hem uygun hem de doğru bulmuyorum. Zaten kanun içerisinde de bu tür depolarda kullanımını şart koşan bir net bir ifade yok. HUKUK MESNET ister yani dayanak ister. Bu tür depolarda baret kullanımının hukuksal bir mesneti 20.05.2019 tarihi itibari ile bulunmamakta görülmemektedir. Uygulama olarak da bu tip depolarda Raf dediğimiz bölümlerde TRAVERS denilen TURUNCU veya SARI renkli taşııyıcılarda 1,80 ile 2,20 m yüksekliktedir. Yani adamın kafasını çarpması için zıplayıp traverse kafa atarsa kafasını çarpabilir. Toplama gözleri ise 60x40x40 koli ile genel olarak yapılandırıldığı için toplama gözlerinin kat yüksekliği 50cm ara ile oluyor buraya da girilemediği için çarpma veya yaralanma riski bulunmuyor.
Peki raftan koli düşmesine karşı baret kullanmak gerekmez mi sorusu gelebilir. Ama bu noktada öyle bir olay için koruyucu tedbir baret değil, raflarda ki ürünlerin streçli olması, sıvı içerikli ürünlerin yüksek raflara konulmaması, düşme riski olan yerlerde personel çalıştırılmaması iş makinesi ile çalışması, depo içerisinde çalışma alanı ile yaya alanını güvenli olacak şekilde ayarlayarak yol çizgileri oluşturulması, çalışan personellerin koruyucu iş güvenliği yeleği takması ve ucu demirli ayakkabı giymesi olarak detaylandırabiliriz.
Ama yukarıdan düşecek bir koli paret olursa personel onu göremez fark edemez. Hadi diyelim personelin üstüne düştü. Yer çekimi yani KÜTLE ÇEKİM KANUNU olan F= mXa sebebiyle 1 kiloluk koli 3 katlı bir rafta zemine ulaşana kadar 25kg olmaktadır. Bu da kişide ciddi yaralanmaya yol açabilir ama bu denli bir çarpmaya koli kütlesinin insan kütlesinden daha büyük olması sebebiyle kırık veya yaralanmayı engelleyici BARET in hiçbir koruyuculuğu olamaz.
Umarım kendi şahsi fikir ve değerlendirmelerim sizlere yol gösterici ve aydınlatıcı olmuştur. Ben dedim diye olaya kanun gibi yaklaşmayınız. Sizler de araştırınız. Sorunuz...
Değerli bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla
UFKU DESTAN