Çok Tehlikeli Sınıfta Atanmadan C Sınıfı Olarak Çalışmak

BERKAY YİĞİTER

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar;

Ben çok tehlikeli sınıfta yer alan bir kimya fabrikasında C sınıfı olarak çalışmaktayım. Firma, A sınıfı olarak kısmi süreli OSGB den hizmet almaktadır. Yardımcı C veya normal atama söz konusu değildir. Sigortam C sınıfı isg uzmanı olarak yatıyor. Fakat net cevabı alamadığım şey şu; yasal olarak bu durumda çalışan C sınıfının sorumluluğu nedir. Katip ataması ve belgelerde imzam yoktur.
Bilgilendirme için şimdiden teşekkürler.

HAMİT KOCAMAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar;

Ben çok tehlikeli sınıfta yer alan bir kimya fabrikasında C sınıfı olarak çalışmaktayım. Firma, A sınıfı olarak kısmi süreli OSGB den hizmet almaktadır. Yardımcı C veya normal atama söz konusu değildir. Sigortam C sınıfı isg uzmanı olarak yatıyor. Fakat net cevabı alamadığım şey şu; yasal olarak bu durumda çalışan C sınıfının sorumluluğu nedir. Katip ataması ve belgelerde imzam yoktur.
Sigortanızın C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak ödenmesinin bir önemi yoktur, İSG-Katip sistemi üzerinden atamanızın olması gerekmektedir. Yasal olarak bir olay olduğunda o tarihte İSG-Katip sisteminde kimin ataması olduğuna bakılmaktadır.

Scfb

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman Adayı (C)
Şöyle düşün atamaymış okuryazarlıkmış bunların hiç önemi yok 1. sorumlu arayacaklar büyük bir kaza ise, 2. ise kim engelleyebilirdi diye soracaklar.
1. maddede çalışanlar orada seni bildiği için senden şikayetçi olacak
2. maddede engelleyebilen işveren diyeceksen yanlış cevap ona karşı sorumlu olduğun ve anlamadığı için seni görevlendirdiğinden engelleyebilecek saçmada olsa sensin(mahkeme davalarını incele beğenmediysen)
sonuç 6331 i unut ordan yargılanmıyorsun. TCK dan yargılanıyorsun adam zarar gördüğünde adamı çağırıyolar karakola iş güvenliğinden şikayetçimisin diye soruyorlar.

mustafaçiçek

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhabalar;

Sorduğunuz soruya yaşadığım bir olaydan meydana çıkarak cevap vereyim. Yaklaşık 9 yıl önce c sınıfı isg uzmanı olarak baraj şantiyesinde tam zamanlı çalışmaktaydım. Tabi kısmi süreli çalışan A sınıfı da vardı. velhasılı kelam büyük konkasör makinaları vardı barajda 10-20 ton ağırlıkta kayaları küçük taşlar haline getiren bir makina. Bu makinanın Küçük bir parçası pim eksikliğinden kaynaklı koparak o esnada orada çalışan bir personelin üzerine düştü ve personel vefat etti. Bu olaydan sonra açılan özel ve kamu davalarında üzerime bir şeyler bıraktılar sağ olsunlar ancak kısmi süreli uzman herhangi bir ceza almadı. Tabi karşı davalar falanlar filanlar baya uğraşıp durdum. Yani diyeceğim o ki bu işin isgkatipte görünüp görünmemeyle çok bir alakası yok keza imzayla da aynı şekilde. hakimin bana söylediği söz ben A'dan B'den C'den anlamam oranın isg uzmanı sensin. Tabi bu herkesin başına gelecek diye bir şey yok ancak olabileceklerin bir sınırı yok. Bu işi yaparken bana birşey olmaz mantığıyla yapmamak gerek. Keşke başka bi mesleğimiz olsa da başka işler yapsak. Dediğiniz gibi bu işin net bir cevabı yok her an herşey olabilir. sağlıcakla..

yasarcan

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sorduğunuz soruya yaşadığım bir olaydan meydana çıkarak cevap vereyim. Yaklaşık 9 yıl önce c sınıfı isg uzmanı olarak baraj şantiyesinde tam zamanlı çalışmaktaydım. Tabi kısmi süreli çalışan A sınıfı da vardı. velhasılı kelam büyük konkasör makinaları vardı barajda 10-20 ton ağırlıkta kayaları küçük taşlar haline getiren bir makina. Bu makinanın Küçük bir parçası pim eksikliğinden kaynaklı koparak o esnada orada çalışan bir personelin üzerine düştü ve personel vefat etti. Bu olaydan sonra açılan özel ve kamu davalarında üzerime bir şeyler bıraktılar sağ olsunlar ancak kısmi süreli uzman herhangi bir ceza almadı. Tabi karşı davalar falanlar filanlar baya uğraşıp durdum. Yani diyeceğim o ki bu işin isgkatipte görünüp görünmemeyle çok bir alakası yok keza imzayla da aynı şekilde. hakimin bana söylediği söz ben A'dan B'den C'den anlamam oranın isg uzmanı sensin. Tabi bu herkesin başına gelecek diye bir şey yok ancak olabileceklerin bir sınırı yok. Bu işi yaparken bana birşey olmaz mantığıyla yapmamak gerek. Keşke başka bi mesleğimiz olsa da başka işler yapsak. Dediğiniz gibi bu işin net bir cevabı yok her an herşey olabilir. sağlıcakla..
benzeri bir durumda biz yaşadık. Hakim karşısında isg katip önemsiz kalıyor. ataması olmayan fakat uzmanlık yaptığı tespit edilen kişi yargılanıyor.

BERKAY YİĞİTER

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Sigortanızın C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak ödenmesinin bir önemi yoktur, İSG-Katip sistemi üzerinden atamanızın olması gerekmektedir. Yasal olarak bir olay olduğunda o tarihte İSG-Katip sisteminde kimin ataması olduğuna bakılmaktadır.
Cevabınız için teşekkür ederim. Normalde olması gereken sizin anlattığınız gibi biliyorum bende. Ama eğer olurda sıkıntılı bir durumda nasıl bir ortam oluşur, kim asıl sorumludur, bir karambol var ortada.

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bende bir iki cümle ile destek olmaya çalışayım...

Bir işyerinde görev yetki ve sorumluluklar vardır. Bu uygulamaya göre, vazifeler taksimatlandırılırılarak kişilerin vazife detayları ortaya çıkartılmış olur. Lakin bir de görev üstü sorumluluklar vardır. Mesela İş Güvenliği Uzmanlığı.. İlgili yönetmelik okunduğunda, açıkça yazmıştır. Görev yetki ve sorumlulukları. Ama işlemi yaparken A, B, C diye ayırmamıştır. Yani Görev bölgesinde kim görevli ise herkes her yerden eşit derecede sorumludur. Biraz daha açık yazmak gerekirse; Birden fazla Uzmanın çalıştığı İşyerlerinde; Tüm Uzmanlar İSG KATİP üzerinde anlaşma yapılan tüm işyerlerinden eşit derecede sorumludur. A, B yada C sınıfına bakılmaksızın.

Yanlış bilinen bir uygulama var. Çok tehlikeli İşyerlerinde A sınıfı Uzman varken, görevlendirilen C sınıfı Uzmanda Yasa karşısında A sınıfı Uzman ile aynı kefededir. C sınıfı uzman şunu dememeli ''zaten A sınıfı uzman var, bana ne, bana birşey olmaz, Bilmiyordum, haberim yoktu, derim geçerim'' bu son derece yanlıştır. Yönetmelik açıktır. Sınıfa özgü sorumluluk yoktur. Genele özgü sorumluluk vardır. Bu yüzdendir ki Birden çok uzmanın olduğu yerde işyerini parselleyerek görev taksimi yapılmasındansa beyin fırtınası ile tüm işyerlerine eşit derece işlemler yapılmalı, kararlar alınmalı vede uygulamaları takip edilmelidir.

Saygılar..

BERKAY YİĞİTER

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bende bir iki cümle ile destek olmaya çalışayım...

Bir işyerinde görev yetki ve sorumluluklar vardır. Bu uygulamaya göre, vazifeler taksimatlandırılırılarak kişilerin vazife detayları ortaya çıkartılmış olur. Lakin bir de görev üstü sorumluluklar vardır. Mesela İş Güvenliği Uzmanlığı.. İlgili yönetmelik okunduğunda, açıkça yazmıştır. Görev yetki ve sorumlulukları. Ama işlemi yaparken A, B, C diye ayırmamıştır. Yani Görev bölgesinde kim görevli ise herkes her yerden eşit derecede sorumludur. Biraz daha açık yazmak gerekirse; Birden fazla Uzmanın çalıştığı İşyerlerinde; Tüm Uzmanlar İSG KATİP üzerinde anlaşma yapılan tüm işyerlerinden eşit derecede sorumludur. A, B yada C sınıfına bakılmaksızın.

Yanlış bilinen bir uygulama var. Çok tehlikeli İşyerlerinde A sınıfı Uzman varken, görevlendirilen C sınıfı Uzmanda Yasa karşısında A sınıfı Uzman ile aynı kefededir. C sınıfı uzman şunu dememeli ''zaten A sınıfı uzman var, bana ne, bana birşey olmaz, Bilmiyordum, haberim yoktu, derim geçerim'' bu son derece yanlıştır. Yönetmelik açıktır. Sınıfa özgü sorumluluk yoktur. Genele özgü sorumluluk vardır. Bu yüzdendir ki Birden çok uzmanın olduğu yerde işyerini parselleyerek görev taksimi yapılmasındansa beyin fırtınası ile tüm işyerlerine eşit derece işlemler yapılmalı, kararlar alınmalı vede uygulamaları takip edilmelidir.

Saygılar..
Merhaba; bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bunu sorma amacım suçu kime atarız diye değil, yasa bu durumu açıkça yazmadığından sadece öğrenme amaçlı sordum. Atama olmadığı için bu durumda çalışan C sınıfları veya B sınıfları farketmez, bir üst sınıfa geçmek için ne yapmalıdır ? Atamamız olmadığı için belgemizde süre işlememektedir. Bu konu için yasa netken, atamasız çalışmalarda sorumluluk, görev tanımı vb. bilgiler yasada yer almıyor. Sadece sorumluluk kısımları mı a,b,c farketmeden her sınıfı kapsıyor? Çünkü görev tanımı olarak C sınıfı, A sınıfı gibi yada atanmış gibi çalışamamakta.

mustafa siraç ekinci

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar;

iş güvenliği uzmanı çalışma süresi vardır 11.700 dk ve osgbler 100 firma isg uzmanına veriyor atama olmadan firma veriyor niye o zaman sınıf farkı yapmışlar a,b,,c yönetmelik c ler çok tehlikeliye bakamaz sorumlu devamlı ataması olan a sınıfındadır. sen yardımcı olarak atanman gereklı oda yapılırsa

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.