Toolbox Çözücülerin Tehlikeleri Hakkında Iş Başı Konuşması

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,502
Meslek
Uzman (B)
-68- ÇÖZÜCÜLERİN TEHLİKELERİ

Hayatımızın hemen hemen her gününde çözücüler (solvent) kullanırız. İşyerinde boyalar, astarlar, daldırma tankları, tiner, yağ alma, temizleyiciler, yapıştırıcılar veya macunlarla çalışırken, ya doğrudan ya da dolaylı olarak çözücülere temas ederiz. Bu yaygın kullanımının bir sonucu olarak, "çözücüler" olarak adlandırılan bu kimyasallar grubu ile ilişkili olan bazı tehlikeleri bilmek önemlidir.

Pratik amaçlar için bir çözücü, sadece belirli katı maddeleri veya sıvıları çözme yeteneğine sahip bir sıvı olarak tanımlanır. Bildiğiniz gibi, günlük kullandığımız çözücülerin içinde tehlikeli olanları vardır. Endüstride kullanılan en yaygın türleri Petrol kökenli çözücülerdir. Bu nedenle, işinizin bir parçası olarak, çözücülerle veya çevresinde çalışırken tehlikelerini anlamak ve bilmek önemlidir.

Çözücülere hafif veya ağır maruziyet çeşitli şekillerde olabilir. Vücuda giriş yolları ise şunlar olabilmektedir:

* Cilde doğrudan temas yoluyla emilmesin. Çözücü ile cildiniz arasında "engeller" yoksa,
çözücü, deri yoluyla absorbe edilebilir.

* Çözücü buharlarının solunması. Çözücü buharlarının solunumu, kimyasalın akciğerler
yoluyla süratle vücuda ve kan dolaşımına girmesine yol açabilir.

* Çözücü kullanımından sonra, hijyen kurallarına iyi uyulmaması nedeniyle, gerçek anlamda
"yenilmeleri". Çözücülerin ellerinize ve ağzınıza doğrudan temasından sonra, yemek
yenerek ya da sigara içilerek yutulmasıyla beklenmedik bir maruziyet oluşur.

* Çözücüye bulaşmış bir araç ya da nesnenin derinizi delmesi veya yırtması. Ciltteki delikler,
zehirli kimyasal maddelerin vücuda doğrudan girişine neden olabilir.

Çözücülere aşırı maruziyet çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara neden olabilir. Maruz kalınan çözücü tipine bağlı olarak, vücut farklı şekillerde tepki verecektir. Cilde teması, hafif kızarıklıklara, deri döküntülerine veya alerjik bir reaksiyon olarak "chloracne" ye sebep olabilir. Bu rahatsızlık, çözücünün cildin doğal yağlarını erittiğinde olur. Bazı işçilerde, belirli bir ürün veya kimyasala karşı bir hassasiyet gelişebilir. Bu tür bir hassasiyet oluşması ile vücudun tamamı belirli bir kimyasala ya da ürüne "aşırı" hassaslaşır. Bu hassasiyetle, hatta çok az bir maruziyet bile, vucudun olumsuz ya da ciddi reaksiyonlarına neden olabilir. Aşırı ve uzun süreli bir maruziyet ciddi organ veya doku tahribatı ile sonuçlanan hastalıklara yol açabilir.
Herhangi bir kimyasal ya da üründe olduğu gibi, önemli bilgiler çözücünün Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda (MSDS) yer alır. MSDS'ler diğer bilgilerle birlikte çözücünün güvenli kullanımını, taşınması, bertarafı ve korunma yöntemleri hakkında bilgileri de içerir.

Çözücüler günlük yaşamımızda çok yararlıdır. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için zaman ayırdığımız takdirde, daha düzgün kullanmaya hazırlıklı olabilir, kendimizi koruyabilir ve çalışmalarımızda daha etkili olabiliriz.

Kullanmakta olduğunuz çözücü veya ürün hakkında emin değilseniz, onun hakkında sorular sorunuz veya onların MSDS'lerini gözden geçiriniz.




HAZARDS OF SOLVENTS
We use solvents practically every day in our lives. At work, we may use or be exposed to solvents when we come in contact with paints, coatings, while using dip tanks, thinners, degreasers, cleaners, glues or mastics. As a result of this widespread usage, it is important to know some of the hazards that are associated with the group of chemicals, generally called "solvents."
For practical purposes a solvent is simply a liquid capable of dissolving specific solids or liquids. As you know, there are solvents that we use daily that are hazardous. Petroleum based solvents are the most common type used in industry. Therefore, as part of your job, it's important for you to understand the hazards of working with or around solvents.
Exposure and over-exposure to a solvent can come from various methods. The routes of entry may include:
* Absorption by direct contact on the skin. If there are no "barriers" between the solvent and
your skin, the solvent can be absorbed through your skin.

* Inhalation by breathing solvent vapors. Breathing in the solvent vapors can quickly result in
the chemical getting into your body and bloodstream via your lungs.

* Ingestion from literally eating the chemical by not practicing good hygiene after handling
solvents. Direct contact with your hands and mouth through eating or smoking may result in
unexpected ingestion of solvents.

* Puncture of the skin by a tool or other object which has a coating of solvent. Punctures can
result in the direct introduction of toxic chemicals into your body.
Overexposure to solvents can cause a variety of ailments. Depending on the type of solvent you are exposed to, the body will react in different ways. Skin contact may result in minor skin rashes or an allergic reaction resulting in "chloracne." This happens when the solvent dissolves the skin's natural oils. Some workers can develop a sensitization to a particular product or chemical. Sensitization results in the entire body being "overly" sensitive to a particular chemical or product. After sensitization has occurred, even a very slight exposure can result in adverse or serious reactions. Serious overexposures can lead to illnesses resulting in organ or tissue damage.
As with any chemical or product, important information is contained in the product's Material Safety Data Sheet (MSDS). The MSDS provides information on safe use, handling, disposal and protection methods among other information.
Solvents are very useful in our everyday lives. If we take the time to learn more about them, we can be better prepared to properly use them, protect ourselves and effectively get our job done.
If you are unsure of the solvent or product that you are using, ask questions or check the MSDS.

KAYNAK:
http://www.toolboxtopics.com/Audio%20Topics/Vol%201%20disk%202/19%20What%20Safety%20Means.htm

Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır. http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.