Soru : Catering Firmaları

adipik

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Ağu 2011
Mesajlar
14
Tepki puanı
12
Meslek
Uzman (C)
Fabrikalara dışardan yemek getiren firmaları iş yeri hekiminin mi iş sağlığı güvenliği uzmanının mı ilgilenmesi gerekiyor?Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği açısından bu firmaların neleri kontrol edilmeli?
 

ali yıldırım

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Tem 2012
Mesajlar
39
Tepki puanı
15
Meslek
Uzman (C)
arkadaşlar iş yerine giren herkes uzmanın sorumlulugundadır.
 

ekinkıran

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
32
Tepki puanı
34
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
En önemli husus bu catering firması çalışanlarının yemek ile temasta olanlarının (özellikle fabrika mutfağına girip yemek dağıtımı yapıyorlarsa) portör muayenelerinin yapılmış olması ve raporlarının arşivlenmesidir.
 

sukru_ozgur

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Tem 2012
Mesajlar
85
Tepki puanı
217
Arkadaşlar catering firması işyerinde kendi personeli ile yemek sunumu yapıyorsa alt işverendir.iş güvenliği uzmanı ve ana işveren sorumluluğundadır.Eğer kendi personeli çalışmıyorsa sadece yemeği bırakıp dönüyorsa sorumluluğu yoktur.Bu taktirde yemeğin sunumunda çalışanların iş güvenliği ile satın alınan,ısıtılan yemeğin işyeri çalışanlarına etkisinden( eksik kalori,hijyen,gıda zehirlenmesi,yangın ,patlama riski vs) iş güvenliği uzmanı sorumludur.Burada yemekhane hijyeni ,portör,swap analizlari,sözkonusu olduğundan işyeri hekimiyle ortak risk analizi yapılması doğru olacaktır.Risk analizine göre alınacacak önlemler ile yıllık sağlık planı ve yıllık değerlendirme raporuda gene işbirliğine ihtiyaç duyulacak çalışmalardır.
 

kazım akkaya

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2011
Mesajlar
61
Tepki puanı
76
Meslek
Uzman (C)
İçeride çalışan personeller için bir fikrim yok fakat dışarı yemek taşıma işini yapan personellerin yemek kaplarını doluyken taşıma şartları kontrol edilebilir. Araçları kulalnan personellerin güvenli/defansif sürüş eğitimi aldırılması gerekir.
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu alt işverenleri fabrikada biz periyodik olarak denetliyorduk, işyeri doktoru ile birlikte de günlük hijyen kontrolü yapıyorduk.
 

gencerist

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
İşyeri Hekimi
Yemek hizmeti tamamen alt işverenden alınsa bile; işyeri hekimi alt işverenin portör muayenelerini,portör tetkik sonuçlarını takip etmelidir.Bu konuda bir eksiklik varsa, üst işvereni bilgilendirilmelidir.Ayrıca yemekhane,mutfak vb. alt işverenin kullandığı ve hizmet verdiği ortamların işyeri hekimince hijyen açısından denetlenmesi, takibi yapılmalıdır.
 

uzmknn

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Şub 2013
Mesajlar
160
Tepki puanı
130
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Altişverenlik olduğunda bölge müdürlüğüne bildirim yapılması gerekiyor sanırım , ayrıca alt işverenlik sözleşmeside yapılması gerekyor bu sözleşmede sorumlulukların kimlerde olduğuda belirtiliyor zaten amaç ta o
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar catering firması işyerinde kendi personeli ile yemek sunumu yapıyorsa alt işverendir.iş güvenliği uzmanı ve ana işveren sorumluluğundadır.Eğer kendi personeli çalışmıyorsa sadece yemeği bırakıp dönüyorsa sorumluluğu yoktur.Bu taktirde yemeğin sunumunda çalışanların iş güvenliği ile satın alınan,ısıtılan yemeğin işyeri çalışanlarına etkisinden( eksik kalori,hijyen,gıda zehirlenmesi,yangın ,patlama riski vs) iş güvenliği uzmanı sorumludur.Burada yemekhane hijyeni ,portör,swap analizlari,sözkonusu olduğundan işyeri hekimiyle ortak risk analizi yapılması doğru olacaktır.Risk analizine göre alınacacak önlemler ile yıllık sağlık planı ve yıllık değerlendirme raporuda gene işbirliğine ihtiyaç duyulacak çalışmalardır.
gıda zehirlenmelerini önlemek üzere alınacak aksiyonlar hakkında (yardımcı olabilir misiniz) bilgi verebilir misiniz? Yemek tedarik ettiğimiz firmaya ne gibi yaptırımlarda bulunalım. Hangi belgeleri isteyelim vb......
 

aykut aybirdi

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Nis 2014
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
şahit numune alım formlarını günlük hijyen kontrol ve temizlik formlarını talep edebilirsiniz,bunun yanı sıra gıda mühendisi veya gıda teknikeri istihdamı var mı, kalite yönetim sistemi var mı aylık rutin numune analizleri akredite bir gıda kontrol lab. ında yapılıyor mu ? Bu bilgiler siz yeterli olacaktır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.