6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki; Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul VE Esasları Hakkında Yönetmelik'te belirtilen ve işveren tarafından çalışanlara verilmesi gereken EK-1'deki eğitimlere ilişkin evrakların işyerinde saklanma süresi ne kadardır? Mevzuatta bu süre hangi kanun veya yönetmelikte tanımlanmıştır?
Saygılarımla,
10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Kanunu’nun “İşçi özlük dosyası” başlıklı 75. maddesine göre, işveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenlemek zorundadır. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanı sıra İş Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır. İşyerlerinin tehlike sınıflarına özgü saklama süresi farklılaşmamaktadır.
İş Kanunu’nda işçi özlük dosyasında yer alacak belgeler açık olarak belirtilmemiştir. Ayrıca İş Kanunu’nda işverenin söz konusu belgeleri saklamasına yönelik olarak bir düzenleme bulunmamakla beraber bu konuda boşluk olması sebebi ile Türk Borçlar Kanunu’na(TBK) gidilecektir. Lakin TBK ‘de de bu konuya ilişkin olarak düzenleme yoktur. Ancak, iş başvuru formu, iş sözleşmesi, görev tanımları, nüfus kâğıdı örneği ve vesikalık fotoğraf, ikametgâh ilmühaberi (yerleşim belgesi), adli sicil kaydı, İSG eğitim belgeleri, mesleki eğitim belgeleri, sağlık raporları, diploma sureti, deneme süresi değerlendirme formu, ihtarname, tutanak ve diğer belgeler, disiplin kurulu kararları gibi belgeler yer alabilir.
İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 86/2’ye göre İşveren, işyeri sahipleri; işyeri defter, kayıt ve belgelerini ilgili olduğu yılı takip eden yılbaşından başlamak üzere on yıl süreyle saklama zorunluluğu vardır. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği madde 7’ye göre işyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine ilişkin her türlü kaydı saklar. İşten ayrılma tarihinden itibaren en az 15 yıl süreyle çalışanların kişisel sağlık dosyalarını saklar.
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmelik madde 5 son fıkra hükmüne göre işveren, işyerinde iş hijyeni ölçüm, test ve analiz kayıtlarını ilgili mevzuatla belirlenen sürelere uygun olarak saklar. Mevzuatla belirlenmeyen kayıtlar için saklama süresi 10 yıldır.
Diğer yandan Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik madde 13/2 hükmüne göre bu liste ve kayıtlar, maruziyet sona erdikten sonra en az on beş yıl saklanır; ancak aşağıda belirtilen enfeksiyonlara neden olabilecek biyolojik etkenlere maruziyet söz konusu olduğunda, bu liste, bilinen son maruziyetten sonra en az kırk yıl boyunca saklanır:
a) Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden olduğu bilinen biyolojik etkenlere maruziyet.
b) Eldeki bilgi ve verilere göre, seneler sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyet.
c) Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka dönemi olan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyet.
ç) Tedaviye rağmen uzun süreler boyunca tekrarlayan hastalıklarla sonuçlanan biyolojik etkenlere maruziyet.
d) Uzun süreli ciddi hasar bırakabilen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyet.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığının yürütücüsü olduğu mevzuat hükümlerine bakılmasında yarar bulunmaktadır.