merhaba arkadaşlar, bu konuda sizlere mevzuattan anladıklarımı paylaşacağım. bende epey bir araştırma yaptım. sizlerede mevzuatı vakit buldukça okumanızı öneririm.
Öncelikle 6331 sayılı kanunun;
Yürürlük (1)
MADDE 38 – (1) Bu Kanunun;
a) (Değişik: 12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2020 tarihinde, (1) (2)
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, yürürlüğe girer. '' demektedir.
BİR KERE 6. VE 7. MADDELERİ ÇIKALIM. BU NE DEMEK; BELEDİYENİZ İSG HİZMETLERİNİ YERİNE GETİRMEYE MECBURİ DEĞİL 2020 YILINA KADAR. AMA KANUNUN DİĞER HÜKÜMLERİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA.(BUNLARI AŞAĞIDA PAYLAŞACAĞIM.) PEKİ BİZ NE YAPACAĞIZ O ZAMAN, 8. MADDEYE BAKACAĞIZ.
MADDE 8 : İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları
(2) (Değişik: 4/4/2015-6645/1 md.) İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, ......(BU FIKRAYI SONUNA KADAR OKUYUNUZ LÜTFEN)
(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.
EVET BURAYA KADAR OLAYI ANLADIK. ŞİMDİ REHBERLİK VE DANIŞMANLIK YAPACAĞIMIZ BELEDİYEDE NELER YAPACAĞIZ. BURADA SORUNUMUZ ŞU ARKADAŞLAR: HEMDE KENDİ YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ VE HEMDE İŞVERENİN YAPMASI GEREKENLERİ YAPACAĞIZ.
1- İŞVERENİN YAPMASI GEREKENLER--İGU GÖREVLERİ KARŞILAŞTIRMA TABLOSU.(1 NOLU WORD DOSYASINA BAKINIZ-İNTERNETTE BAŞKA HİÇ BİRYERDE BULAMAYACAĞINIZ BİR TABLODUR BU.)
2- ŞİMDİ İŞYERİ TEHLİKE SINIFI KODUNUZU BULUN.(MÜDÜRLÜK YADA DAİRE BAŞKANLIĞI SEVİYESİNDE)
3- ÇALIŞAN SAYISINIZI (MEMUR+İŞÇİ+SÖZLEŞMELİ+TAŞERON) BELİRLEYİNİZ
4-BURADAN İŞYERİNİNİZİN TEHLİKELİLİK SINIFINA GÖRE SÜRENİZİ HESAPLAYINIZ.
5-ÇALIŞAN SAYINIZA GÖRE KURULLARINIZI OLUŞTURUN (2 VE 3 NOLU WORD)
6-ALT İŞVERENİNİZ MUTLAKA VARDIR. BURADA ASIL İŞ VE YARDIMCI İŞLERE BAKACAK VE ONA GÖRE TAŞERON ÇALIŞTIRILACAK. FAKAT BU İŞ GÜNÜMÜZDE BELEDİYELERDE ZOR UYGULANIYOR. AMA ASIL İŞİN NE OLDUĞUNA BÜYÜKŞEHİRLERDE HEM BB KANUNU VE HEMDE BELEDİYE KANUNUNUN 67 MADDESİNE GÖRE BELİRLEME YAPACAKSINIZ. BURADA BELİRTİLEN İŞLER SİZİN ASIL İŞLERİNİZDİR. BELEDİYELER 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNUNA GÖRE HAREKET EDECEKLER ZATEN. BAZI İŞ KOLLARINDA ''ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ'' NİN 12. MADDESİ OLAN '' Muvazaanın incelenmesi'' MADDESİ OLUŞUYOR . HUKUKÇULARINIZA BUNU SORABİLİRSİNİZ. AMA YETERİNCE ANLATTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM.
7- ŞİMDİ (1) NOLU DOSYADA GERİ KALAN İŞLERİ YAPACAKSINIZ. EĞİTİM, SAĞLIK TARAMASI(İŞYERİ HEKİMİ İLE) VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ
8- RİSK DEĞERLENDİRMELERİNİ YAPAN HAZIR PROGRAMLAR VAR. SATIN ALIP BELEDİYENİZE KURDURURSUNUZ.
AKLIMA GELENLER ŞİMDİLİK BU KADAR. UMARIM FAYDALI OLUR. SAĞLICAKLA KALIN.
AYDIN DEMİREL
ÇEVRE MÜH. A-SINIFI İGU