Acil Durum Eylem Planı Prosedürü

Emre ÇETİNN

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Nis 2017
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar;

2 çalışanı bulunan kuaföre acil durum eylem planı yapacağım. Acil durum ekibi konusunda net bir bilgiye ulaşamadım. Acil durum eylem planı prosedürü nasıl olmalı ? Daha önce şantiye işinde yaptım fakat bu tarz küçük işletmeler hakkında ne yazık ki pek bir bilgiye sahip değilim.

Teşekkürler.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Acil Durum Ekibi konusu uzunca bir süredir tartışılıyor. :)
Mevcut İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik "Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi, MADDE 11, (5) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir." demektedir.
Ancak berber ve kuaförlerin iş yeri tehlike koduna baktığımızda ise :
96.02.03 - Kadınlar için kuaför işletmelerinin faaliyetleri - Tehlikeli
96.02.02 - Erkekler için kuaför ve berber işletmelerinin faaliyetleri - Tehlikeli
şeklinde olduğunu görüyoruz.

Acil Müdahale ekibini nasıl oluşturacağız ? :) ÇSGB de bu durumun farkında ve mevcut yönetmeliğin uygulamaya yönelik revizyonu için çalışmalar devam ediyor, hatta TASLAK yönetmelik hazırlanmış durumda. TASLAK yönetmeliği buraya ekledim lütfen inceleyin. (Md.11, 4)

Her ne kadar mevcut yasal yönetmelikte "henüz" daha düzenleme yapılmamış olsa bile, normlar hiyerarşisini hatırlayın, yönetmelikler yasalara aykırı olamaz denir. Dolayısı ile yönetmeliklerde olmayan maddeler için, uygulanacak yol yine yasaya dönmek ve doğru yorumlama yapmaktır. Bu konuda yönetmelikte "henüz" daha bir şey yazılmamış olsa bile, yasa koyucu, yasanın esas amacının "Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi" olduğunu 6331 Md.1 AMAÇ'ta çok açık ve seçik olarak belirtmiştir.
Bunun ışığında Acil Durum Ekibi için iş yerinde bulunan iki kişiden birini , benim önerim işyeri sahibi, ilk yardım eğitimine, gönüllü itfayeci ve/veya yangın eğitimine gönderin ve o kişiyi Acil Durum Personeli olarak acil durum planında gösterin.

Acil Durum Planı için yönetmelik Dokümantasyon Md.12'de plan içeriğine ait başlıkların neler olduğu belirtilmiş zaten. :) Planın içerik iskeletini buna göre hazırlayın, sonra boşlukları doldurun. Şantiye ortamında yaptığımız acil durum planına göre biraz minik olacak ama olsun :) Plan plandır, önemli olan uygulanabilirliğidir :)
Bu tip iş yerleri ile ilgili küçük bir not daha, iş yeri küçük bile olsa barındırdığı tehlikeli ortam çok fazladır, bunu unutmayın. (İki yıl önce bir erkek berberinde şofben kazanı patladı, bir ölü iki yaralı vardı)
Kolay gelsin

 

Ekli dosyalar

  • iş yerlerinde acil durum yönetmeliği_TASLAK.pdf
    160.4 KB · Görüntüleme: 655

Emre ÇETİNN

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Nis 2017
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İlginize teşekkür ederim. İyi çalışmalar.:)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.