Soru : Acil Durum Eylem Planı- Ekiplerin Görevlendirilmesi

m_chemist

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
19
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Merhabalar,


1- A firması ( az tehlikeli sınıf 12 çalışan) çalışanlar idari bina içerisinde ofis faaliyetleri yürütmektedir. Kendine ait SGK sicil no mevcut.
2- Yine A firmasının bir diğer SGK sicili açılmış işyeri ( çok tehlikeli sınıf 100 çalışan) çalışanlar ; yukarıda bahsi geçen idari binaya haftada 2-3 defa evrak teslimi, yakıt ikmali ,araç park etmek için uğramaktadırlar . Asıl işlerini icra ederken şirket araçları ile seyahat halinde bulunma ve kendi uzmanlık alanlarında çeşitli firmalara 2-3 saat süren teknik destek -bakım onarım yapmaktadırlar yani zamanlarının neredeyse tamamı işyeri olarak tabir edilen yerin dışında geçmektedir.
3- B firması kendine ait binası var ( atölye) (tehlikeli sınıf 9 çalışan) A firmasının araçlarına bakım hizmeti veriyor , B firmasının faaliyetini sürdürdüğü atölye ile A firmasının idari binası arasında araç park alanı bulunuyor , B firması çalışanlarının A firmasının araç park yerini kullanma; burada bakım onarım yapma gibi işler , A firmasının idari binasının yemekhane ,duş vb. bina eklentilerini kullanma durumu mevcuttur.

Bu hususlar göz önüne alındığında sanıyorum A firması ile B firması için ortak bir acil durum planı hazırlanması gerekmektedir. Bu acil durum planındaki müdahale ekipleri nasıl oluşturulacak sayıları ne olacaktır?

Bir diğer konu çok tehlikeli sınıfta yer alan 100 çalışanın işyerinde çok kısa sürelerde bulunmaları , birbirinden farklı işletmelere dağılmaları maksimum 2 kişinin aynı işletmeye gitmesi durumları göz önüne alınırsa bu kişilerin acil durum planında müdahale ekibi içinde bulundurulması mantık çerçevesinde midir?

Yine mevzuata göre bu çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri için her 10 çalışana 1 ilk yardım personeli (eğitim almış-sertifikalı) gerekmektedir, fakat dediğim gibi bu 100/10 = 10 kişinin diğer 90 kişiye ya da A işyerinin ofis personeline yahut B firmasının atölye firmasının çalışanlarına ilk yardım yapma ihtimali hemen hemen yok... Yani 10 kişi eğitim alıp sertifika sahibi olsa ve bunlar ekip içinde görevlendirilse de işlevleri yok ve elbette işyerindeki diğer acil durumlara müdahale ihtimalleri de çok az
bu çalışanların sertifika alma zorunluluğu? acil durum ekiplerin oluşturulmasına etkisi ne olabilir...

Yukarıdaki konularda düşüncelerinizi paylaşmanızı rica ederim.
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
siz aslında 3 farklı firmadan bahsediyorsunuz: A1 A2 ve B

Öncelikle " B firması kendine ait binası var ( atölye), B firmasının faaliyetini sürdürdüğü atölye ile A1 firmasının idari binası arasında araç park alanı bulunuyor " konusunu ve yaptığınız "AB ortak hazırlamalı" çıkarsamasını tekrar inceleyin. İş Hukuku uzmanından da görüş almanızı tavsiye ederim.

İAD Yönetmeliği Md17(1) aynı çalışma alanını kullanan birden fazla işveren varlığını işaret eder. B firmasının A1 firmasına ait bölümleri kullanması, A1 firmasının yetkisi ve izniyle olur. 2 firmanında sınırları açık olarak belli, adres kapı numaraları farklı. Ancak B firması hizmeti A1 işyerinde A2 firmasına veriyor.

Md17(1) ye göre A1 firmasının 2. SGK sicili, yani A1 ve A2 için ortak ADP gerekir ve Ekipleri beraber tayin ederler. Kafa karıştıran husus B firmasının A1 binasında A2'ye hizmet vermesi ve A2'nin faaliyetini şirket binası dışında gerçekleştirmesi, çok tehlikeli sınıflamasına sahip olması.
B firması kendi ADP'sini hazırlar ve ekiplerini kurar.

A2 çalışanlarının kısıtlı süre işyerine gelmeleri ve şirket dışında müşterilere hizmet vermeleri, bunun ortak ADP ve ekipler kapsamındaki çıkarsamaları benim bilmediğim bir konu. İnşallah başkaları bu hususta bilgilerini paylaşırlar
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.