Soru Un Fabrikalarında İsg Uygulamaları Hakkında

Konu, 'Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektöründe İSG Uygulamaları' kısmında krmbz tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi



    Un fabrikaları ile ilgili pek bir bilgiye rastlayamadım. Elimde sadece, daha önce sormuş olduğum soruya verilen bir kaç cevap var. Elinde bu sektör ile ilgili daha detaylı bilgi olan arkadaş varsa, benimle paylaşabilir mi? Yarın eğitim vereceğim bir un fabrikasına. Bir çok konuyu araştırarak öğrendim ancak yinede bilmediğim ve gözümden kaçmış şeyler olabilir.

    Bunun yanı sıra, un üretiminde kullanılacak kkd'ler (özellikle maske kullanımı) ile ilgili bilgisi veya fikri olan varsa dinlemek isterim.

    İyi çalışmalar dilerim arkadaşlar.


     
  2. eniyiisg

    eniyiisg TÜİSAG Üyesi



    toz patlamalarına karşı etanş aydınlatma ve toz patlaması durumunda patlamanın etkisini hafifletecek patlama diskleri vb önlemler önemli bunları araştırıp bunlarla ilgili eğitimler verebilirsiniz


     
    krmbz bu yazıya teşekkür etti.
  3. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi

    Cevap için teşekkürler. Toz patlaması işini hallettim aslında. Genel olarak baktığımda, eksik olduğum ve bilgi bulamadığım konu, un fabrikasındaki meslek hastalıkları ve kkd kullanımları diyebilirim. Bununla ilgili sıkıntı yaşıyorum şuan.

    İşletmeye girdiğimde yoğun bir toz vardı (undan kaynaklı) ve bu konuda önlem alınması gerektiğinden bahsettim ancak bu ne gibi bir hastalığa neden olabilir veya hastalığa neden olur mu? Ayrıca korunmak için maske ve havalandırma yeterli mi ya da başka nelere ihtiyaç var..

     
  4. ismailada13

    ismailada13 TÜİSAG Üyesi

    yemek sektöründe çalışıyorum,baklava poğça bölümümüz de var.oradaki un ve nişasta tozu için araştırma yapıyorum ne gibi risk oluabilir diye. başka bi birimde malül emeklisi bi çalışanımız var. öncede ekmek pişirme ustasıymış ve un tozundan ciğerler dolmuş. hatta doktor kaç paket sigara içiyorsun diye sormuş(sigara kullanmıyor). filmler raporlar derken malülen emekli olmuş. un bi tehlike,tehlikeyi bertaraf etmek için unu ortadan kaldıramayız işimiz un çünkü. uygun kkd gerekli diye düşündüm. ama kaç mikron çapında ona karar veremedim. nişasta ve un partikülünün çapını araştırdım o da olmadı. öyle kaldı.belki bi fikir olur diye paylaşmak istedim

       

     
  5. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    gürültü ölçümü yapılmış mı? un fabrikalarında en büyük tehlike gürültüdür. Risk olarakta gürültüden kaynaklı kalıcı sağırlık oluşabilir.



     
  6. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    un üretiminde kullandığımız son elek 210 mikron çapında dır. yani 210 mikron çapından küçük parçalar un olarak pakete girmektedir.(bu bizim firmamızın standardı diye biliriz.) 210 mikron çapından büyük parçalar ise atık olarak ayrılmaktadır. bence 210 mikrondan daha küçük tozları tutabilecek bir maske kullanmak gerekli diye düşünüyorum. bu konuda beni de bilgilendirirseniz sevinirim ben de kendi firmamda 210 mikrondan küçük parçaları tutacak maske arıyorum. tavsiye edeceğiniz maskeyi bekliyorum

     
    ismailada13 bu yazıya teşekkür etti.
  7. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    un dışında hammadde (buğday) kaynaklı tozu da göz önüne alınız bence. hammadde stoklama depolama aşamasında buğtay taşıma kuburuna dökülme sırasında aşırı bir toz çıkmaktadır.




     
  8. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    böyle parça parça geliyor aklıma kusura bakmayın. Un çuvalları halen 50kg lık olarak paketlenmektedir. ve bana göre 50 kg lık un çuvalını bir kişinin (sağlıklı yetişkin bir erkek için bile ağırdır.) kaldırması ne kadar sağlıklıdır bilemiyorum. Genelde yükleme işlerinde taşeron kullanılmakta olsada. un fabrikasının çeşitli bölümlerinde çalışanlar çuvalları elle taşımaktadır. Bu da bel rahatsızlıklarına yol açabilir. Elle taşıma yöntemleri üzerine de bilgiler verilmelidir.



     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica