Ucuz Atlatmaları Ne Zaman Rapor Etmelisiniz?

Onur Yaltı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Mar 2012
Mesajlar
10
Tepki puanı
13
Bir Yüzer Üretim Depolama ve Boşaltma (FPSO) gemisinin önemli bir parçasının yapımı için sözleşmesi olan borda imalat tersanesinde gerçekleşen aşağıdaki senaryoyu düşünün:

Senaryo 1

İki işçi, zeminden 7,5 metre yukarıda bir kule üzerinde çalışıyor. Emniyetli bir şekilde çalışıyorlar: düşmeye karşı uygun korunma ekipmanlarını, diğer gerekli tüm KKE’leri giyiyorlar ve çalışmaya başlamadan önce aşağıda yeterli bir alanı kordon altına almışlar.

İşçiler bir direğe metal şaft takıyor: Bir tanesi şafta çekiçle vururken diğeri şaftı tutuyor.

Çekici sallamaya hazırlanırken, boynunun etrafında vızıldayarak uçan bir böcek operatörün dikkatini dağıtıyor; böceğe vurmaya çalışırken çekiç elinden kayıyor.

Çekiç yere inmeden önce 7,5 metre boyunca havada savrularak kordon altına alınan bölgenin iç tarafına düşüyor.

Tam o esnada, çalışacağı yere aletlerini taşımakta olan başka bir elektrikçi oradan geçiyor, kordona alınmış alana riayet ederek, yürüme yolu sınırlandığı için sözkonusu alanın yakınından geçiyor. Çekiç, elektrikçinin yarım metre uzağına, toprağa düşüyor.

Elektrikçi çekice ve yukarı doğru bakıyor; çekici düşürmüş olan operatör ile göz göze geliyor. Başparmağını kaldırarak ona işaret veriyor ve “Sıyırıp geçti ama hiçbir şey olmadı!” diyor.

Hiçbir şey rapor edilmedi ve araştırılmadı.



Senaryo 2

Yukarıdaki senaryoya “Çekicin düştüğü…” noktadan itibaren devam edelim.

Bu durumda, çekiç doğrudan yere düşmez; onun yerine kordon altına alınmış alanın içindeki çimento kaideye çarpar, 45 derece açıyla zıplar, elektrikçinin başına çarpar ve onu yere devirir.

Elektrikçi baret takıyordu ve hafif beyin sarsıntısı geçirdi, bazı sıyrıklar oluştu.

Olay rapor edilip araştırıldı. Olayın yeniden meydana gelmesini önlemek için tedbir alındı.



Senaryo 3

Ve tekrar, senaryonun aynı yerinden başlayalım:

Çekiç çimento kaideye çarpar ve 45 derece açıyla zıplar; elektrikçinin yüzüne yandan çarpar. Hastanelik olur, durumu ağırdır.

Olay rapor edilip araştırıldı, kök sebep analizi eksiksiz şekilde yapıldı ve uygun önlemler alındı.



Hepsini Bir Araya Getirirsek

Bu işletmede yukarıdakilerden Senaryo 1 gerçekleşti. Ucuz atlatılan olay niçin rapor edilmemişti, diye düşünürsek işte bazı olası sebepler:

  • Hiçbir şey olmadı, kimin umurunda?
  • Burada bunun gibi ucuz atlatmaları hiç kimse rapor etmez – böyle bir prosedür olduğunu bile bilmiyorduk.
  • Ya rapor ettiğim için başım derde girerse?
  • Ne işe yarar?
Burada iş güvenliği kültürünün gitmesi gereken daha çok yol var. Anahtar, yukarıdaki son sorudur. Ciddiye alınırsa, yüksek potansiyelli bir ucuz atlatma hayat kurtarabilir. Gelecekteki trajedilerin habercisi olabilir. Kurumsal kültürlerimiz potansiyeli yüksek ucuz atlatmalar ile uğraşmanın öneminin büyük olduğunu kabul edip tanıyıncaya kadar dünya standartlarında iş güvenliğine ulaşılması boş hayaller olarak kalacaktır.



Ken Jones
BST (Behavioral Science Technology, Inc.) danışmanı25 Temmuz 2013
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.