Soru : Süt Mayalama Yeri :)

Ayşe Bekoğlu

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
402
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
kaygan zemin
ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
portör muayenelerindeki eksikler
hijyen yetersizliği
makine bakımları
sıcak yüzeyle temas etme
yetersiz aydınlatma ve havalandırma
uygunsuz kap ve kasa istifi
temizlik kimyasalları
dağınıklık
 

chemistanbul

Banned
Katılım
16 May 2012
Mesajlar
382
Tepki puanı
429
süt kendi sütlerimi dışarıdan mı alıyorlar.
kendi markalarımı var fason mu çalışıyorlar.
nakliye araçları kime ait.
ısıl işlemi ne ile sağlıyorlar.
haşere ve kemirgenlere karşı önlem alınmışmı.
mayaların kullanımı nasıl.
bakteriyolojik testler yapılıyormu.

bu başlıkların altında detaylandırılabilir sanırım.
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
kaygan zemin
ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
portör muayenelerindeki eksikler
hijyen yetersizliği
makine bakımları
sıcak yüzeyle temas etme
yetersiz aydınlatma ve havalandırma
uygunsuz kap ve kasa istifi
temizlik kimyasalları
dağınıklık
çiğ sütten personele bulaşabilecek hastalıklar. bunların en tehlikelisi Brucellosis tir.
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
kaygan zemin
ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
portör muayenelerindeki eksikler
hijyen yetersizliği
makine bakımları
sıcak yüzeyle temas etme
yetersiz aydınlatma ve havalandırma
uygunsuz kap ve kasa istifi
temizlik kimyasalları
dağınıklık
1) kazan mutlaka vardır. sütü pişirmek için kullanılan basınçlı kazan...
2)seperatör (süt yağını standart hale getirmek için kullanılan bir cihaz. aşırı hızla döner içindeki parçalar. Daha önce çalıştığım süt firmasında patladı ve parçaları çok yüksek hızla etrafa fırladı. şan esri kimseye bir şey olmadı ama çift cidalı kaçanı deldi. o kadar yani....)
3) temizlik için asit ve baz içerikli temizlik malzemeleri kullanılıyordur mutlaka. Süt tesislerinde özellikle bidon bidon klor kullanılır.(gerçi sizde tespit etmişsiniz)
4) buhar ..diğer bir tehlike.... süt tesislerind buhar çok fazla kullanır
 

Ayşe Bekoğlu

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
402
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
1) kazan mutlaka vardır. sütü pişirmek için kullanılan basınçlı kazan...
2)seperatör (süt yağını standart hale getirmek için kullanılan bir cihaz. aşırı hızla döner içindeki parçalar. Daha önce çalıştığım süt firmasında patladı ve parçaları çok yüksek hızla etrafa fırladı. şan esri kimseye bir şey olmadı ama çift cidalı kaçanı deldi. o kadar yani....)
3) temizlik için asit ve baz içerikli temizlik malzemeleri kullanılıyordur mutlaka. Süt tesislerinde özellikle bidon bidon klor kullanılır.(gerçi sizde tespit etmişsiniz)
4) buhar ..diğer bir tehlike.... süt tesislerind buhar çok fazla kullanır
süt pişirme kazanını inceledim, gerekenleri yazdım, buhar kazanı, kompresör için de öyle, klor bidonları görmedim ama şimdi arayıp soracağım hemen... teşekkürler sayın OGNSZMS
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
süt pişirme kazanını inceledim, gerekenleri yazdım, buhar kazanı, kompresör için de öyle, klor bidonları görmedim ama şimdi arayıp soracağım hemen... teşekkürler sayın OGNSZMS
seperatör bence onu da bir araştırın. çalışma sistemi nedir .... bizde patlamıştı. çok ucuz atlatmıştık.... unutmayın seperatör....:)
 

Ayşe Bekoğlu

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
402
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
seperatör bence onu da bir araştırın. çalışma sistemi nedir .... bizde patlamıştı. çok ucuz atlatmıştık.... unutmayın seperatör....:)

tamam kendime not yazdım şu anda :) seperatör :)
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
kaygan zemin
ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
portör muayenelerindeki eksikler
hijyen yetersizliği
makine bakımları
sıcak yüzeyle temas etme
yetersiz aydınlatma ve havalandırma
uygunsuz kap ve kasa istifi
temizlik kimyasalları
dağınıklık
şimdi aklıma bir tehlike daha geldi... soğuk hava depolarında mahsur kalabilir mi acaba çalışanlar. diyelim adam soğuk hava deposuna içeri girdi. yaklaşık orada yoğurt için sıcaklık 4 derece falandır. ve kapı açılmıyor. yada bir şey oldu.haberleşme için bir aygıt yok. ve fark edilmezse ne olur?????:) çok mu ince oldu bu tehlike ve risk.....
 

chemistanbul

Banned
Katılım
16 May 2012
Mesajlar
382
Tepki puanı
429
şimdi aklıma bir tehlike daha geldi... soğuk hava depolarında mahsur kalabilir mi acaba çalışanlar. diyelim adam soğuk hava deposuna içeri girdi. yaklaşık orada yoğurt için sıcaklık 4 derece falandır. ve kapı açılmıyor. yada bir şey oldu.haberleşme için bir aygıt yok. ve fark edilmezse ne olur?????:) çok mu ince oldu bu tehlike ve risk.....

yaşanan bazı örnekler var.özellikle fırınlarda temizlik için kalanlar.efsaneler felan. bence düşünülmesi gerekir.
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
şimdi aklıma bir tehlike daha geldi... soğuk hava depolarında mahsur kalabilir mi acaba çalışanlar. diyelim adam soğuk hava deposuna içeri girdi. yaklaşık orada yoğurt için sıcaklık 4 derece falandır. ve kapı açılmıyor. yada bir şey oldu.haberleşme için bir aygıt yok. ve fark edilmezse ne olur?????:) çok mu ince oldu bu tehlike ve risk.....
hemen hemen aynı konu bu kezde aşırı sıcak. :) yoğurt üretişm aşamasında fermantasyon odaları vardır. personeller o odalara girerek sıcaklı ve ph kontrolleri yapabilirler. bu oda yaklaşı 45 derece oluyor. ve bu işlem 4-5 saat sürüyor.. personel kontrol için girdi. kapı kapandı. ve kimsenin haberi yok.4-5 saat sonra birinin aklına geldi yada tek çalışıyor kimsenin aklına gelmedi. 3-4 veya 5 saat bu sıcakta kalmak...... insanı susuzluktan bitirir......
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
işçi arkadaşlarımızı düşünerek ne olur çizme yazın rd. ye. Süt olan yerde su var demektir her aşamada kimyasal. çizme içinde tüm gün boyu ayakları ıslanmasın çalışanların aman aman. patron 2 liralık çizmeyi çok görür. sık sık çizme vermek lazım. çok çabuk yıpranır.
 

mhnds12

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Mar 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Tam aradığım konu arkadaşlar merhaba yardımınıza ihtiyacım var süt fabrikasına hizmet vermeye başladım ve ön çalışma yapmadn önce araştırma yapıyorum yardımcı olurmusunuz lütfen?
 

faruk alkan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
0
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Tam aradığım konu arkadaşlar merhaba yardımınıza ihtiyacım var süt fabrikasına hizmet vermeye başladım ve ön çalışma yapmadn önce araştırma yapıyorum yardımcı olurmusunuz lütfen?

Elle yük taşıma da olabilir
Selamlar
 

uzmancan

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2013
Mesajlar
231
Tepki puanı
215
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
kaygan zemin
ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
portör muayenelerindeki eksikler
hijyen yetersizliği
makine bakımları
sıcak yüzeyle temas etme
yetersiz aydınlatma ve havalandırma
uygunsuz kap ve kasa istifi
temizlik kimyasalları
dağınıklık


CEVAP:

Ayşe hanım,
ekteki dokümanda sadece HİJYEN değil,
Tehlike ve Risklere yönelik de fikir verebilecek başlıklar da var.
İncelerseniz iyi olur.Bu başlıklar daha da detaylandırılabilir diye düşünüyorum.
Arkadaşların güzel tespitlerini Word olarak tek sayfaya topladım,
ilave önerilerimi ekleyip ayrıca yollamaya çalışacağım inşallah.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • sut_hijyen_klavuz.pdf
    1.8 MB · Görüntüleme: 106
  • SÜT.docx
    14 KB · Görüntüleme: 119

mhnds12

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Mar 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Arkadaslr bununla ilgili risk analizi yapan olmadı mı incelemk amaçlı bakabılırmıyız ? Ayşe hanım?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.