Seyyar Kompresörlerin Peryodik Bakimi Olmali Mi ?

gap2004

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Ara 2011
Mesajlar
38
Tepki puanı
16
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar seyyar dizel kompresörlerin peryodik bakımı olmalı mı ? Peryodik bakımı makine mühendisi tarafın dan mı yapılmalı ?
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
Normalde seyyar kompresörlerde dizel motor vardır. (Özel durumlarda elektrrik motorlu seyyar kompresörler olabilir.)

Belli çalışma saatlerinde yapılması gereken bakımlar olacaktır. Motor dışında hava içindeki yağı ayıran seperatörlerin, kompresöre giriş hava filtresinin, motor yağ filtresinin, motor yağının, kompresör yağının, düzenli olarak kontrolü ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekir.
Yeni kompresörler genelde vidalı olarak üretilmektedir.

Eski pistonlu kompresörler hala kullanılmaktadır. Kompresörün tipine göre kontrol edilmesi gereken, değiştirilmesi gereken parçalar olabilir. Motor yağı ve kompresör yağı soğutma sistemleri, özellikle soğutucu pervaneler veya yağ soğutucu radyatörler zarar görebilir. Bakım, tamirat veya parça değişimi gerekebilir.
Seyyar kompresörler araçla çekilebilmesi için çeki okuna ve tekerleklere sahiptir. Satınalma sırasında yapılan tercihe göre fren tertibatı da olabilir. Ara sıra buralarda da bakım gerekebilir.

Kompresör servisi yetkili servisine veya özel servislere yaptırılabilir. Orjinal yedek parçalar markaların temsilcileri tarafından tedarik edilir. Özel servisten hizmet alınacaksa orijinal yedek parçaları mı yoksa muadil parçaları mı kullanacağı, yedek parçaları sağlayıp sağlamayacağı konusu önem taşır. Piyasada Türk malı, iyi kalitede muadil filtre, seperatör tedariki mümkündür.

Benim önerim yeni bir kompresörse yetkili servisten hizmet alınmasıdır. Garanti kapsamındaki bir kompresörü kendi yetkili servisine baktırmak en doğrusu olacaktır. (Bence). Eski kompressörler konusunda uzman çokça firma var.
Seyyar kompresörün bakım zamanı diğer iş makinelerinde de olduğu gibi dizel motor veya kompresör çalışma saati üzerinden belli saat aralıklarında yapılmalır. Üreticinin kompresör ile birlikte vereceği kullanım ve bakım kılavuzunda bakım saatleri, yapılacak kontroller belirtilir. Yetkili servisler de buna göre servis yaparlar.

Aklıma gelenler bunlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygı ve selamlarımla.
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü
Madde 244 – Kompresörlerin güvenlikle çalışmalarını sağlamak üzere; kompre-sörlerin montajından sonra ve çalıştırılmasından önce, kompresörler üzerinde yapılacak değişiklik ve büyük onarımlardan sonra, periyodik olarak yılda bir kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilent eknik elemanlar tarafından yapılacak ve sonuçları, sicil kartına veya defterine işlenecektir.
Kompresörlerin her kademesinde basınç deneyi, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılacaktır.

---

Tüzükde bu şekilde bir madde var. İSG açısından bu tip bir periyodik kontrolün yapılması gerektiği anlaşılıyor. (Ben öyle anlıyorum!) Bu konuda bilgisi, tecrübesi olanlar paylaşırsa öğreniriz.

Selamlarımla.
 

gap2004

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Ara 2011
Mesajlar
38
Tepki puanı
16
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Fatih bey açıklamalarınız için teşekkürler.
Benimde takıldığım nokta tüzükte belirtilen ehliyeti hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik eleman
ifadesidir.
Acaba burda anlatılmak istenen mesleki eğitim belgesimi yoksa makine mühendisi mi olmalı ?
Mesela servisde çalışan veya özel servisi olan ve de ustalık , kalfalık belğesi olsa yeterlimidir?
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
Makina Mühendisleri Odasının web sayfasında "İş Güvenliği Alanında Yapılan Periyodik Kontroller ve Akreditasyon Süreci" başlıklı bir yayın var. Çok açıklayıcı ve yararlı değerlendirmeler yapılmış. Bakmanızı tavsiye ederim. Bağlantısı aşağıdaki gibi;

http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/c68b9f0eea6faa4_ek.pdf?dergi=536

Yetkili personelin kim olduğunun şu an için net olmadığını ve eninde sonunda akredite test kuruluşlarının yapmasının doğru olacağından bahsediliyor.

Saygılarımla
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
Bu arada, İstanbul'dan bir firmanın ("yetkili akredite muayene kuruluşu"nun) web sayfasını inceledim. Konumuz ile ilgili verilen hizmetler şu şekilde sıralanmış;

Basınçlı Kap Periyodik Kontrolü
Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü
Sıcak Su Kazanı Periyodik Kontrolü
Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü
Kızgın Yağ Kazanı Periyodik Kontrolü
Kompresör Periyodik Kontrolü
Hidrofor Periyodik Kontrolü
Hava Tankı Periyodik Kontrolü
Otoklav Periyodik Kontrolü
Sanayi Gazlarının Tank Kontrolü
LPG Tankı Periyodik Kontrolü

Kaldırma Araçları Periyodik Kontrolü
Forklift Periyodik Kontrol
Transpalet Periyodik Kontrol
Mobil Vinç Periyodik Kontrol
Vinç Periyodik Kontrol
Caraskal Periyodik Kontrol
Yük Asansörü Periyodik Kontrol
Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrol
Kaldırma Platformu Periyodik Kontrolü
Manlift Periyodik Kontrol
Sepetli Platform Periyodik Kontrolü

Kaldırma - iletme makineleri ve basınçlı kaplarda yapılacak periyodik kontroller olduğu gözüküyor! (Mevcut yasal zorunluluklara uyumlu olarak.)

Ve web sayfaında aşağıdaki bilgi verilmiş:

YASAL GEÇERLİLİK:
TS 17020'ye göre A tipi bağımsız muayene kuruluşu olarak faaliyet gösteren firmamızın düzenlediği periyodik kontrol raporları gerek iç denetimlerin gerekse çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı iş müfettişleri tarafından yapılan denetlemelerin gerektirdiği yasal yetkiye sahiptir.


Bilginize. Saygılarımla.
 

gecıt

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Eyl 2012
Mesajlar
13
Tepki puanı
7
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar bakım ve kontrol ayrı şeylerdir.

b) Bakım: İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar, kalibrasyon gibi işlemlerin tamamını,

g) Periyodik kontrol: İş ekipmanlarının, bu Yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerini,

Tanımlar iş ekipmanları yönetmeliğinden alınmıştır.

Bu kapsamda değerlendirildiği zaman eski tüzükte "ehliyeti hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik eleman"
ifadesi yeni yönetmelikte ise daha açık ifadeyle mühendis veya tekniker gerekmesi durumu PERİYODİK KONTROLLER için geçerlidir.

Yani periyodik kontroller için yetkili bir kişi gerekmektedir. Bu ekipmana göre makina mühendisi elektrik mühendisi veya teknikeri veya gerektiğinde belli bir standart çerçevesinde eğitim almış mühendis olmaktadır.(Aslına periyodik muayene yapan kişilerin hepsinin eğitim almış olması gerekmektedir ancak şuan böyle bir zorunluluk yoktur. Yönetmeliğin 13. maddesinde bunun 2014'n 4. ayında zorunlu hale getirileceği yazıyor acak bakanlık sitesinde bunun gecikeceğini açıklamış. Yani şuan sadece tahribatsız muayene için özel eğitim almış kişi gerekli periyodik kontrol için. Diğer periyodik kontrolü herhangi bir makina mühendisi yapabilir veya herhangi bi elektrik mühendisi. Benim bu noktada önerim en azından periyodik kontrolü yapacak mühendise hangi standartlar çerçevesinde bu kontrolü yaptığını, bu ekipman hakkında ne gibi bi malumata sahip olduğunu uygun bi şekilde sormanız. Pek bi işe yaramasada belki azcık bilinç oluşturabilir.)

Bakım için ise yönetmelikte istenilen şey şunlar;

b) İşveren, iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırarak bu maddenin (a) bendinde belirtilen hususlara uygun durumda olması için gerekli önlemleri alır.

1.2. İş ekipmanlarının bakımları (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık ve benzeri), ilgili standartlarda belirlenen veya imalatçının belirlediği şekilde, imalatçı tarafından yetkilendirilmiş servislerce veya işyeri tarafından görevlendirilmiş kişilerce yapılır.

Yani bakım içinde yine standartlara müracat etmemiz gerekiyor. Standartlarda süre yoksa imalatçının belirlediği sürelere göre yapılır.

Bakımı yapmaya yetkili kişiler ise serviste olabilir veya işyerinde bakım için görevlendirilen çalışanlar olabilir.

Dikkat edilmesi gereken şu ki eğer iş yerinde bakımcı görevlendirilirse bunlara hem yapacağı işle ilgili eğitim verilmeli hemde bu işten kaynaklanabilecek tehlike ve risklere karşı eğitim verilmeli...

Ayrıca İş ekipmanında günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve benzeri düzenli aralıklarla yapılan muayeneler ile tüm bakım ve onarımlar kayıt altına alınmalıdır. (Bu hususta yönetmelikte belirtilmiş.)

Yani sonuç olarak bakım ve periyodik kontrol farklı şeyler. İkisi de şart. Bakım işini yeterli eğitimi alması şartıyla bir çalışan yapabilirken periyodik kontrol işi için mühendis tekniker şartı var.

Yanlış olduğunu düşündüğünüz bi nokta varsa lütfen belirtiniz...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.