Soru : Sağlıksız Çalışma Ortamı Ve Havalandırma

Serkan YARDIM

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Kas 2015
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba,

İş Sağlığı uzmanlarımıza bir soru sormak istiyorum.

Çalışılan ortamın havalandırması çalışan sağlığı açısından belli bir düzeyde / kalitede olması gerekiyor mu ?

Ben çalıştığım ortamı kalitesiz buluyorum, tozlu ve hava almayan bir depo ortamı. Kesinlikle havlandırma ve pencere yok. Toz hissedilir derecede. Akşamları boğazımda toz yutmuş hissi oluyor evde ve bu his gitmiyor. 1 yıldır bu yüzden solunum rahatsızlığı çekiyorum. Kışın zatürre dahi oldum. Rapor felan bile verdi doktor. Ve zatürre yazın geçti fakat solunum yollarım sürekli rahatsız, kışın yine aynı olabilir. Bu konuda ki yaptırımlar nedir ? Ben ne yol izlemem gerekiyor ?

Tavsiye verebilirseniz sevinirim..

İyi çalışmalar..
 

Sorgulayan Adam

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ara 2012
Mesajlar
161
Tepki puanı
233
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Öncelikle işverenin bu konuda yükümlülüklerini daha ayrıntılı olarak belirten Yönetmelik maddesini ileteyim.

İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 17.07.2013/28710

EK-1
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI
Kapalı işyerlerinin havalandırılması

15 - Kapalı işyerlerinde çalışanların ihtiyaç duyacakları yeterli temiz havanın bulunması sağlanır. Yeterli hava hacminin tespitinde, çalışma yöntemi, çalışan sayısı ve çalışanların yaptıkları iş dikkate alınır.

16 - Çalışma ortamı havasını kirleterek çalışanların sağlığına zarar verebilecek atıkların ve artıkların derhal dışarı atılması sağlanır. Boğucu, zehirli veya tahriş edici gaz ile toz, buğu, duman ve fena kokuları ortam dışına atacak şekil ve nitelikte, genel havalandırma sisteminden ayrı olarak mekanik (cebri) havalandırma sistemi kurulur.

17 - Mekanik havalandırma sistemi kullanıldığında sistemin her zaman çalışır durumda olması sağlanır. Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır.

18 - Pasif (suni) havalandırma sistemlerinde hava akımının, çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek, ani ve yüksek sıcaklık farkı oluşturmayacak şekilde olması sağlanır.

Yukarıdaki mevzuat haricinde hem 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu hem de Kanuna'na bağlı çıkartılmış İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinde işverenin bu konudaki yükümlülüklerini gösteren maddelere ulaşılabilir.

Çalışma ortamının sağlaması gereken şartlar olup olmadığına dair sorunuzun cevabı alıntıladığım Yönetmelik'te yazmaktadır. Tarif ettiğiniz kadarıyla çalışma ortamınızın mutlaka iyileştirilmesi gerekmektedir.

İşyerinizde görevli bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olup olmadığını bilemiyorum. Eğer bulunuyorsa öncelikle işyeri hekiminize yaşadığınız sağlık sorununun çalışma ortamından kaynaklandığını düşündüğünüzü, bu nedenle olası bir meslek hastalığı vakası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini öğrenmeye çalışın. Eğer bu iki personel söyledikleriniz önemsemiyorsa; aşağıda alıntıladığım Yasa maddesini kendilerine iletebilirsiniz:

İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları
MADDE 8 –
(2) (Değişik: 4/4/2015-6645/1 md.)
İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve işverene yazılı olarak bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden işveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde, bu durum işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalışan temsilcisine bildirilir. Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınır. Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemez ve bu kişiler hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamaz. Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücreti tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir. İşyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş kanunları ve diğer kanunlara göre sahip olduğu hakları saklıdır. Açılan davada, kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilen kişinin belgesi altı ay süreyle askıya alınır.

İşyerinizde bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi yoksa, bahsettiğiniz sorunu işverene ilettiğinizde bir sonuç alamıyorsanız; işten çıkarılmayı ve/veya işten ayrılmayı göz önüne alıp Bakanlığın ALO 170 hattına şikayette bulunabilirsiniz.

Hangi ilde yaşadığınızı da bilmiyorum. Örneğin İstanbul'da meslek hastalıkları hastanesi bulunuyor. İmkanınız varsa böyle bir hastaneye başvurup, hastalığınızın bir meslek hastalığı olarak kabul edilip edilmemesine göre bir yol izleyebilirsiniz.
 

Serkan YARDIM

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Kas 2015
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Teşekkür ederim, Bursa'da ikamet ediyorum.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.