Toolbox Sağduyu Ve Kazalarin Önlenmesi Hakkında Iş Başı Konuşması

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,498
Meslek
Uzman (B)
SAĞDUYU ve KAZALARIN ÖNLENMESİ
Genellersek, sağduyulu olarak doğmayız, yaşamımız süresince ediniriz. Aslında sağduyu gerçekten de ortak deneyimdir-hayatı kendimizin olduğu kadar başkalarının tecrübelerini paylaşarak da öğreniriz. Çevreniz hakkında bilinçlenmeniz, kendinizi korumanız ve işçi arkadaşlarınızla ile ilgilenmeniz, sağduyulu çalışma ortamını sağlayan tüm faktörlerdir. Gözde inanışın tersine, tüm çalışanlar kendilerini yaralamaktan kaçınabilirler. Acıdan kaçınmanın kolay yolu diğerlerinin nasıl risk aldığını ve yaralandığını gözlemlemektir. Zor olan yol ise bunu kendinizin yaralanarak öğrenmesidir. Bu sağduyudur!
Uzmanlar endüstriyel kazaların en azından %80’inin çalışanların güvensiz davranışlarından kaynaklandığını söylemektedir, güvensiz durumlardan değil. Her ne kadar çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak yasal bir gereklilik olsa da, çalışma ortamınızın farkında olmak ve güvenli çalışma uygulamalarını takip etmek size bağlıdır. Güvensiz davranışlardan kaçınarak ve sağduyulu davranarak, çalışma ortamınızı kaza olasılığının düştüğü daha sorunsuz bir yer haline getirebilirsiniz.​
İstatistiki olarak kazalar çoğunlukla güvensiz davranışlardan kaynaklanır, örneğin:​
Aceleci davranmak –
Bazen işin çabucak bitirilmesiyle, güvenli çalışılmasından daha çok ilgilenilir. İyi ve güvenli çalışma için zaman ayırın.​
Şansını denemek –
Gözüpek davranışlar ya da güvenli çalışma uygulamalarının bariz biçimde göz ardı edilmesi tüm ekibi riske sokar. Hoyratlık asla işyeri için uygun değildir ve disiplin uygulanmasını gerektirir.​
Zihnin meşgul olması -
Hayal kurmak, işten kaytarmak, haftasonunu düşünmek ve işinize gereken önemi vermemek ciddi şekilde yaralanmanıza hatta ölmenize neden olabilir. İşinize odaklanmanız için size maaş ödeniyor. Eğer kafanız karışıksa veya endişeliyseniz, iş kazası riski altındasınız.​
Olumsuz davranış içinde olmak –
Kızgınlık ya da kötü ruh hali içinde olmak ağır iş kazalarına sebep olabilir çünkü çoğunlukla her zaman öfke önlemin önüne geçer. İşyerinde tedbiri elden bırakmak potansiyel tehlikeler doğurur. Girişte kötü hislerinizi bırakın aksi takdirde birden çok kişi zarar görebilir. Sakin kalmayı unutmayın ve duygularınızı kontrol edin.​
Gizli tehlikeleri gözden kaçırmak –
Pek çok işletmede çalışma koşulları sürekli değişir. Bazen yeni ve beklenmedik tehlikeler ortaya çıkar. Çevrenizdeki değişiklikler konusunda her zaman uyanık olun. Gizli tehlikeler, kayma-düşme tehlikesi yaratan yağ dökülmeleri olabilir; yerinde olmayan nesnelere ayağınız takılabilir; işaretlenmemiş zemin boşlukları düşmelere neden olabilir; baş seviyesinde veya daha alçaktaki borular kafa yaralanmalarına neden olabilir; ve tehlikeli çalışma alanına girdiğinizi fark etmeyen diğer çalışanlar olabilir.
Tehlikelere karşı uyanık kalmayı unutmayın, böylece yeni bir kaza istatistiği olmazsınız: Acele etmeden kaliteli bir iş yapabilirsiniz. Pozitif davranış biçimi oluşturun ve dikkatinizi işe verin. İşte bu sağduyudur—bazı akıllı çalışanların kullandığı!
COMMON SENSE AND ACCIDENT PREVENTION
Generally speaking, we are not born with common sense, we acquire it throughout life. Actually, common sense is really common experience--we learn about life from others' experiences as well as our own. Awareness of your environment, self-preservation and concern for your fellow workers are all factors in good common sense. Contrary to popular opinion, all workers can prevent themselves from getting hurt. The easy way to avoid pain is to observe how others have taken risks and been injured, rather than learning the hard way--from your own injury. That's common sense!
The experts say at least 80% of industrial accidents are caused by unsafe acts on the part of employees--and not by unsafe conditions. Although employers are required by law to provide a safe and healthful workplace, it is up to you to be aware of your work environment and follow safe work practices. By avoiding unsafe acts and practicing common sense, your work will go smoother, with less chance for accidents.
Statistically, most accidents are caused by unsafe acts, including:
Being In A Hurry - Sometimes there is more concern for completing a job quickly instead of safely. Take time to do a good job and a safe job.
Taking Chances - Daring behavior or blatant disregard for safe work practices can put the whole work team at risk. Follow all company safety rules and watch out for your fellow employees. Horseplay is never appropriate on the job and can lead to disciplinary action.
Being Preoccupied - Daydreaming, drifting off at work, thinking about the weekend and not paying attention to your work can get you seriously hurt or even killed. Focus on the work you are paid to do. If your mind is troubled or distracted, you're at risk for an accident.
Having A Negative Attitude - Being angry or in a bad mood can lead to severe accidents because anger nearly always rules over caution. Flying off the handle at work is potentially dangerous. Keep your bad moods in check, or more than one person may be hurt. Remember to stay cool and in charge of your emotions.
Failing To Look For Hidden Hazards - At many jobsites, work conditions are constantly changing. Sometimes new, unexpected hazards develop. Always be alert for changes in the environment. Hidden hazards include spilled liquids that could cause slips and falls; out-of-place objects that can be tripped over; unmarked floor openings one could step into; low overhead pipes that could mean a head injury; and other workers who don't see you enter their hazardous work area.
Remember to stay alert for hazards, so you won't become one more accident statistic: You can do a quality job without rushing. Maintain a positive attitude and keep your mind on your work. This is just common sense--something smart workers use!
KAYNAK:http://www.toolboxtopics.com/Audio%20Topics/Vol%201%20disk%202/19%20What%20Safety%20Means.htm
Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır.http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.