Soru : Portör Muayeneleri

gokaysener

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2012
Mesajlar
33
Tepki puanı
10
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar merhaba portör muayenelerinin kaldırıldığına dair bir arkadaşım yönetmelik taslağı yayınlandı dedi fakat ben araştırdım böyle bir taslak bulamadım bu konuda bilgisi olan var mı?
 

Brolin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 May 2013
Mesajlar
51
Tepki puanı
42
Meslek
Uzman (B)
portör muayeneleri kamu kuruluşlarında yapılmamaktadır. 05.07.2013 tarihinde yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ve Umumi Hıfzısıhha Kanunu 126. ve 127. maddelerindeki değişikliklerden ötürü portör muyanesi ile yetki ve sorumluluk kalmamıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü yazısı böyledir.

İyi günler,
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
muayene ile tetkik konusu karıştırılıyor olabilir arkadaşlar. Önerim, meseleye bir de bu iki kavram ve arasındaki farklar şeklinde tekrardan bakmanızdır.
Şahsi fikrim, muayenenin kalktığı yönündedir, ancak tetkikler hala yapılmak zorundadır. Ayrıca zorunluluk kısmına da ben şahsen çok önem vermiyorum. Zorunluluk olmasa dahi bence tetkikler kesinlikle periyodik olarak yapılmalıdır. Zaten portör muayenesinde fiziksel muayene olmaz.
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
24.4.1930 Tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu :


Madde 126 - Yenilecek ve içilecek şeyler satan veya veren veyahut taharet ve nezafete mütaallik sanatlar ifa edenler her üç ayda bir kendilerini muayene ettirerek bir sıhhi rapor almağa mecburdurlar. Bunlardan devrei sirayette frengi ve sari verem ve cüzzama müptela olanlarla halkın istikrah ve nefretini mucip bir cilt hastalığına duçar olanlar sanatlarını icradan menolunurlar.

02.11.2011 Tarihli KHK :

(11) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun;
a) 126 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”


NOT: Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi; zorunluluk olmasa dahi bence tetkikler kesinlikle yapılmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

can61

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ocak 2013
Mesajlar
28
Tepki puanı
6
Meslek
Uzman Adayı (C)
halk sağ.lab.çalışıyorum hijyen yön.sonra artık yapmıyoruz .eğitim verikecekmiş onuda galiba halk eğtm.vercekmiş
 

Onur17

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Şub 2013
Mesajlar
61
Tepki puanı
14
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
kalkalı baya oldu,yerine hijyen yönetmeliği çıktı arkadaşlar
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.