Soru : Ofis Camlarını Temizleyen Temizlik Işçisinin Güvenliği

Hediye

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 May 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Merhaba,
Ofis camlarını silen temizlik görevlisi için nasıl bir güvenlik önlemi alabilirim, bilgisi olan paylaşabilir mi?
Teşekkürler.
Hediye
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Genel Risk Değerlendirmesi yapmanızı öneririm.Risk değerlendirme çizelgesinde alınacak önlemleri rahatlıkla kendiniz belirleyebilirsiniz.
Ben bir iki risk başlığı yazayım.

1. Yüksekte Çalışma (Ofis tek katlı da olabilir, yüksek katlarda da olabilir. Ama camlar özellikle vasisdas tipi camlar yüksektedir. Teleskobik çekçek kullanılmadığı zamanlarda, merdiven, cherypicker vb. kullanılır)
2. Kimyasallar ile çalışma (Kullanılan temizlik kimyasalları ve etkileri)
3. Ergonomi (Çalışılan alanın yapısı, genişliği, darlığı, kişinin bedenen işe uygunluğu vb.)
4. Takılma, Tökezleme, Düşme
5. Yalnız Çalışmalar (Tek kişilik, kontrolsüz çalışma)
6. Eğitim
7. Elektrik (Neticede sıvı ile çalışılacağından dolayı, çalışma alanı yanında, yakınında elektrik kablo ve/veya tesisatı olabilir)
8. İş Disiplini (Şakalaşma, işi yaparken konsantrasyon eksikliğine neden olacak ikinci ya da 3 ncü kişi hareketleri)
9. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar
10. Meteorolojik Şartlar
 

Hediye

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 May 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Mesajınız için çok teşekkürler.Kişisel koruyucu olarak ne kullanılabilir?Kemer olur ise belli noktalara sabitleme için kanca mı takmalıyım?
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Yapılan iş ile ilgili olarak Temel Kişisel Koruyucular :
1. İş Tulumu (Şahsi kıyafetleri ile çalışılmaz. Takılma vb. önlemek için sarkmayan ama sıkmayan türde olmalı)
2. Eldiven (Kullanılan kimyasallar ne kadar az yoğunlukta olsa da, eldiven şart. Ancak, sıvı ile temas edecekleri için, kaydırmazlığı olmayan eldiven kullanmakta büyük fayda var. Bunu tedarikçiniz ve onun kataloğunu inceleyerek karar verebilirsiniz.)
3. Ayakkabı (İş esnasında sıvı olacağından dolayı, kaydırmazlığı minimuma indirecek, aynı zamanda çalışanın işi yaparkenki hareketlerini kısıtlamayacak iş ayakkabısı seçmeniz doğru olur.)
4. Gözlük (Her ne kadar çalışan bunu red etse bile, kimyasalların sıçrama (splash) yada elin göze teması neticesinde (özellikle ter silme esnasında) göze gelen her türlü sıvı, çalışanı irite eder, düzgün görme yetisini kaybeden her kişi gibi, konsantre olamaz.)
5. Maske (Filitreli toz maskesi, kullanılan kimyasalların nefes yolu ile girişini kısa süreli de olsa engelleyebilir ve çalışana konfor sağlayabilir)
6. Emniyet kemeri. Bunun kullanım şekli değişebilir. Yani ofisiniz yüksek katlı olup, dış cephe temizliği yapacaksanız zaten ya Dış Cephe Asansörü ya da Sepetli Vinç kullanacaksınız. Bu konuda size tavsiyem, eğer çok kurumsal değil iseniz, herhangi bir taşeron temizlik firmasından hizmet alın.

Eğer, ofisiniz yüksek katlı olup, temizlik personeli içeriden dışarıya doğru ve dış cam temizliği yapacak ise o zaman konuya biraz daha teknik yaklaşmak gerekir. Şöyleki,
a. Paraşüt tipi emniyet kemeri
b. Şok emicili lanyard
c. Emniyet Teli/Halatı (Bunu 2-3-4 mt.lik sapanlarla her iki uçlarına kilitli karabinalar takarak yapabilirsiniz. Hem mobil olur hem sök tak konusu daha basit olur, diye düşünüyorum)

Ofisinizi sadece kafamda canlandırmaya çalışıyorum. Ancak şok emicili lanyardın diğer ucundaki karabinayı nereye takabileceğiniz konusunda sadece sanal fikir verebilirim !!!!!

Ortada yüksekten düşme riski olan bir iş var. O zaman ERIC PD (Prevent Death) düşünelim.

Eleminate : İşi iptal edeceksiniz, taşeron gelip çalışacak. Bu mümkün değil ise
Reduce : Mevcut tehlikeyi azaltma yönünde önlemler alınması lazım.
Isolate : Mevcut tehlikeyi izole etmek gerekiyor. Yani ikinci ya da üçüncü kişilere zarar vermesini önlemek gerekiyor.
Control : İşin Tehlike Analizinin düzgün yapılması ve uygulama adımlarının belirlenmesi, iş yapıldığı esnada mutlak suretle bir kontrol elemanı olması gerekir.
Ppe : İşe uygun Kişisel Koruyucu Donanım seçimi
Discipline : Yüksekte çalışma ve ekipmanlarının kullanım eğitimi, acil durumda uygulanacak usuller eğitimi ve bunların tebliğ-tebellüğ belgelerinin düzenlenmesi. Yani işi yapacak kişi, yaptığı iş ile ilgili eğitim aldığını ve işin tehlikelerinin ne olduğunu bildiğini; işi yaptıranın da bunları bildiğini vb. gösterir belge düzenlenmesi.

Tüm bunların ışığında :)

Örneğin, Ofis içine ankraj çivileri çakılamayacağını varsayarak ; ofis camlarının bulunduğu yerde olan kalorifer boru tesisatı ?? ya da bu tesisata her iki ucundan bağlanmış Emniyet Teli/Halatına da bağlayabilirsiniz, diye düşünüyorum.

Ya da emniyet kemerli ve ofis içinde sabit ve güçlü bir noktaya bağlı ikinci bir kişi kullanıp, dışarıda temizlik yapan kişiyi hem bu emniyet kişisine hem de tesisata bağlanmış emniyet teli-halatına bağlayabilirsiniz, diye düşünüyorum.

Çoğu zaman yapılacak iş kitapta yazıldığı gibi olamayabiliyor. Önemli olan mevcut riski minimuma indirebilmek ve iş esnasında kişiyi aşağıya düşürmemek.

Ancak bu konuda diğer arkadaşların da düşüncelerini almak gerekir .O yüzden Onların da yazdıklarını/yazacaklarını lütfen inceleyin.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Pardon unuttum en son ilaveyi de yapayım.
Bunlar neticede kişisel fikirlerdir. Tehlike ve riski değerlendirip, İşin emniyetli şekilde yapılmasına yönelik mevcut İş Güvenliği Danışmanlığı yapan firmalardan birinden belgeli, yetkili ve profesyonel danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
Cam silme diyip geçmemek lazım... Bizim işyerinde cam silen kadın 3 m den düşmüş, hala koltuk deyneği ile dolaşıyor... Konuyu çok detaylı anlatmışsınız... Teşekkürler...
 

Hediye

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 May 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Çok teşekkür ederim ,gerçekten konuyu çok detaylı anlatmışsınız.
Bana çok yardımı olacak.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.