Mesai Günlerim ile ilgili?

Erman Bağcı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
15
Tepki puanı
23
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar herkese merhabalar,
İnşaatlarda 15 günde 1 gün tatil olayının bir çözümü var mı? bir İş Güvenliği Teknikeri olarak bu durum aşırı yorucu gelmeye başladı :S
 

MehmetZengin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Ocak 2012
Mesajlar
115
Tepki puanı
351
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Malesef yoktur. Yasal olarak yanlış bir uygulama olmasına karşın durum böyle. İSG işine bakan biri olarak zaten her an heryerde olamazsınız. Bence gitmenize gerek yoktur. Ama tabi uygulamada böyle olmuyor onu da biliyorum. Allah şantiyecilere yardım etsin. Durumumuz malesef vahim.
 

degiray

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Ara 2011
Mesajlar
175
Tepki puanı
96
Çalşıtığın şantiyeyi şikayet et.Haftada 1 gün izin vermeleri gerekir.Ama şantiyelerde İş kanunun birçok maddesi uygulanmaz.
 

MehmetZengin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Ocak 2012
Mesajlar
115
Tepki puanı
351
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çalıştığı şantiyeyi şikayet ederse muhtemelen çalıştığı şantiye olmaktan çıkar :) Tabi durum böyle olacak diye de herşeyi kabul edicez anlamına gelmiyr elbet. İşimiz zor.
 

Erman Bağcı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
15
Tepki puanı
23
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
ya Anonim olarak şikayette bulunmaya kalksam adamlar geldiklerinde müfettiş sorduğunda ne dicem şeflerin patronların önünde 15 günde 1 izin yapyorum mu dicem :D tekmeyi anında yerim
 

Esat ÜN

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
323
Tepki puanı
375
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
iş müfettişlerinin de pek umrunda olacağını sanmıyorum zaten bu durumun. ayrıca merak etmeyin onlar sizden bizden çok daha iyi biliyor bu durumları. siz bir şantiye ye bakıyorsunuz onlar binlercesini geziyor.

Allah Yardımcınız olsun. Kazasız günler.
 

Esat ÜN

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
323
Tepki puanı
375
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
nette bir konuda arama yaparken karşıma çıkan sayfa konumuzla alakalı olduğu için yazmak istedim.

aynı sıkıntı başta maden olmak üzere tüm sektörlerde var.

http://www.maden.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=7397&tipi=36&sube=0

Madenlerde yürütülen faaliyetlerin, 4857 sayılı İş Kanunu, 3213 Sayılı Maden Kanunu, Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ve ilgili diğer mevzuatlara uygunluğu göreviniz kapsamında İş Teftiş Kurulu Başkanlığınızca yürütülmektedir.
3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun‘un 15 inci maddesinde, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı‘nın Bakan adına yapacağı görevler arasında; çalışma hayatı ile ilgili mevzuat çerçevesinde programlı veya program dışı teftiş, inceleme, soruşturma yapmak, gerekli önlemleri almak veya aldırmak ile çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasını izlemekte bulunmaktadır.
Madencilik faaliyetlerinin bilim ve tekniğe uygun aynı zamanda güvenli bir şekilde yürütülmesi amacı ile işletmelerde maden mühendisleri istihdam edilmektedir. Bu mühendislerin büyük bir kısmı görevlerini teknik nezaretçi, daimi nezaretçi ve teknik eleman olarak 3213 sayılı Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde yürütmektedirler.
Milyonlarca yılda oluşan, tüketildiğinde yerine konulamayan varlıklar olan madenlerimizin ülke ekonomisine kazandırılması uğruna çalışan maden mühendislerinin, 4857 sayılı İş Kanunu ile kendilerine verilmiş olan haklarını kullanabilmesi, bir kısım işverenler tarafından engellenmekte ve maden mühendisleri mağdur edilmektedir.
Bilindiği üzere, Odamız faaliyetlerini 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Kanuna dayalı olarak 24.08.2005 tarih ve 25916 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe konulan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği çerçevesinde yürütmektedir.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin "Odanın Amaçları" başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi;
"Maden mühendisliği hizmetleri ile ilgili asgari ücretleri belirlemek, tip sözleşmeleri oluşturmak ve belirlenen asgari ücretler doğrultusunda faaliyet gösterilmesi için gerekli her türlü tedbiri almak," hükmünü içermektedir.
Bu hükümler çerçevesinde Odamız her yıl maden mühendisliği hizmetleri için belirlediği asgari ücret tarifesini yayımlayarak yürürlüğe koymaktadır. Ülkemizde madencilik faaliyeti yürüten işletmelerde çalışan maden mühendislerinin ücretlerinin, belirlenen bu tarifenin altında olmaması gerekmektedir.
Ancak halihazırda bazı işletmelerin maden mühendislerine bu ücret tarifesi altında ücret ödedikleri ayrıca maden mühendislerine ait sigorta primine esas ücretleri gerçek ücretler üzerinden değil, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen bir aylık brüt ücret olan asgari ücret üzerinden kurumunuza bildirdikleri konusunda tarafımıza şikayetler ulaşmaktadır.
Yine birçok işletmenin 4857 sayılı İş Kanunu‘nda belirtilen haftalık çalışma saati sürelerine uymadıkları, "Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedi buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik" hükümlerine aykırı olarak fazla mesai çalışması yaptırdıkları tarafımıza bildirilmektedir.
Hukuka aykırı bu uygulamaların ve maden mühendislerinin mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için Bakanlığınız İş Teftiş Kurulu tarafından yapılan denetimlerde;
1- Maden mühendislerinin ücretlerinin TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından belirlenen asgari ücret tarifesinin altında olup olmadığı,
2- Maden mühendislerine ait sigorta primine esas ücretleri gerçek ücretler üzerinden bildirilip bildirilmediği,
3- Maden mühendislerinin çalışma sürelerinin "Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedi buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olup olmadığı;
konularının da göz önünde bulundurularak incelenmesi ve işverenlere gerekli uyarıların yapılması hususunu belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Nahit ARI
Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi

EK: 2012 Yılı Serbest Maden Mühendisliği Hizmetleri Asgari Ücret Tarifesi
 

Erman Bağcı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
15
Tepki puanı
23
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Ben istanbulda çalışıyorum bu durum nitekim sadece benimde başımda yok bahsettiğiniz gibi 8-9 arkadaşımda aynı problemle boğulmuş durumda bu durum verimliliğimizi, işe bakışımızı, sağlığımızı hep olumsuz etkiliyor bunu işverene de anlatamıyorsun bir yolunu bulmak gerekli bugun Müfettiş gelse bu durumu bilse ses çıkartmaz şimdi sahadan geldim ve bugunün günlerden ne oldugunu karıştırmışım çarşamba - perşembe gibi geliyor bana :) acınacak haldeyiz yani
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.