Talimat Mermer Ocak İşletmeleri Emniyet Talimatnamesi

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)

SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş
MERMER OCAK İŞLETMELERİ EMNİYET TALİMATNAMESİ
AŞAĞIDA YAZILI BULUNAN TALİMATLARA UYULMASI VE BUNUN SÜREKLİ TAKİP EDİLMESİ TÜM ÇALIŞANLARIN ASLİ GÖREVİDİR.

UYMAYAN ARKADAŞLARINIZI UYARMAK, TEHLİKELERİN FARKINDA OLARAK ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ.LÜTFEN TEHLİKELİ OLAN İŞLERDEN KAÇININ VE İŞİNİZLE ŞAKA YAPMAYIN !


1) ÖNCE CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLA SONRA İŞYERİNE GİRİŞ YAP
2) ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLA SONRA İŞE BAŞLA
3) KORUYUCU MALZEMELERİN OLMADAN SAKIN ÇALIŞMA
4) BARET GİYMEK MECBURİDİR.
5) İŞİN OLMAYAN BÖLGEYE GİRME, SORUMLULUK ALANINDA ÇALIŞ
6) DELİK DELME İŞİNDE ÇALIŞANLAR ELDİVEN, TOZ MASKESİ , BARET KULAK TIKACI MUTLAKA TAKMALIDIR. BORULARI TAKIP ÇIKARTIRKEN ANAHTARIN TAM OTURDUĞUNDAN EMİN OLUNACAK. MAKİNAYI TEK BAŞINA KALDIRMAYA İNDİRMEYE ÇALIŞMA
7) TELKESME MAKİNASINDA ÇALIŞANLAR KORUNAKLARINI MUTLAKA KULLANACAK, ELDİVENSİZ ELMAS TELİ TUTMAYACAK, TELİ TUTMAK İÇİN HERHANGİ BİR EL ALETİ KESİNLİKLE KULLANMAYACAK MAKİNA ÇALIŞIRKEN ARKASINDAN GEÇMEYECEK, RAYLARI AYARLAMAYA ÇALIŞMAYACAK, TEL SUYUNU AYARLAMAK İÇİN TAŞIN ÜSTÜNE ÇIKACAKSA MAKİNAYI DURDURACAK, KAYDIRMAZ ÇİZMESİZ KESİNLİKLE ÇALIŞMAYACAK.
8) YIKIM İŞİNDE ÇALIŞANLAR BOMLARI HALAT İLE SABİT BİR NOKTAYA SIKICA BAĞLAYIN, EMNİYET KEMERİNİ TAK, ELDİVEN TAKIN, TEK BAŞINA KİMSE BOMU TUTMASIN, YIKIM ARASINA GİRMEYİN, YIKILACAK KÜTLENİN ÜSTÜNE ÇIKMAYIN, YIKIMDAN ÖNCEKİ ASKIDAKİ PARÇALARI EKSKAVATÖR İLE DÜŞÜRTÜN, YIKIM BİTTİKTEN SONRA DAHİ BÖLGEYE GİRMEDEN ASKIDA HERHANGİ BİR PARÇA OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN, ÖNCE SORUMLU USTABAŞININ BÖLGEYİ KONTROL ETTİĞİNDEN EMİN OLUN, YIKILMIŞ KÜTLENİN EBATLANMASI İÇİN TEL GEÇİRME İŞLEMİNDE KÜTLE ALTINA SAKIN GİRMEYİN.
9) EBATLAMA-SAYALAMA İŞİNDE ÇALIŞANLAR KORUNAKLARI MUTLAKA TAKIN, SAYALAMA MAKİNASINDA TEL KOPMA İHTİMALİ DAHA ÇOKTUR UNUTMAYIN, DAHA ŞİDDETLİ TEL KOPAR VE SEKME YAPAR O YÜZDEN MAKİNANIN ARKASINI OCAK İÇİNE DOĞRU ÇEVİRMEYİN, TAŞTAN TEL SEKME YAPAR UNUTMA, ELDİVENSİZ TEL EKİ SIKMA, EKLEME YAPMA, MAKİNA EMNİYET KOLUNU BOŞA ÇIKARMA, DÖNEN KASNAĞI HERHANGİ BİR EL ALETİ İLE DURDURMAYA ÇALIŞMA, TELİ ÇALIŞIRKEN TUTMAYA ÇALIŞMA, MAKİNAYI TEK BAŞINA TAŞIMAYA ÇALIŞMA, İŞİN BİTTİKTEN SONRA MAKİNANI YIKA, ELEKTRİK PANOSUNU SUDAN KORU, ARIZASINA MUDAHALE ETME, SORUMLUYA BİLDİR.


10) YÜKLEYİCİ VE KESKAVATÖRÜN ÇALIŞMA ALANINA GİRME, KIRICI ÇALIŞIRKEN BAKMA, EN AZ 30 METRE MESAFEDE DUR, OPERATÖRÜN MAKİNA SESİNDEN DOLAYI SENİ DUYMADIĞINI UNUTMA, İŞİ SDECE USTABAŞI VE / VEYA ŞANTİYE ŞEFİ TARİF EDER UNUTMA.
11) ÇİZMESİZ ÇALIŞMAYIN VE ÇİZMENİN TABANININ KAYDIRMAZ OLDUĞUNDAN EMİN OLUN.
12) VAZİFEN VE YETKİN DIŞINDA İŞ YAPMA, YAPTIRMAYA ÇALIŞMA.
13) HER ARIZA VE AKSAKLIĞI YETKİLİSİNE BİLDİR.
14) ELEKTRİK KABLOLARINA BASMA, ÇIPLAK ELLE DOKUNMA, SUDAN KORU, YARALI KABLOLARI TAMİR ETMESİ YADA DEĞİŞTİRMESİ İÇİN YETKLİYE BİLGİ VER. TEL KESME RAYLARININ ÜZERİNDE OLMADIĞINDAN EMİN OL.
15) YÜKSEK KADEME KENARLARINDA DOLAŞMA, ATLAMA ZIPLAMA HAREKETLERİ YAPMAİ GEREKSİZ YERE BLOK ÜZERİNE TIRMANMA MERDİVEN KULLAN, BLOK ÜZERİNİN ISLAK VE KAYGAN OLDUĞUNU BİL , İŞİNDE CİDDİ OL…….
16) İŞYERİNİ, YATKHANENİ, YEMEKHANENİ TEMİZ TUT, ODANDA YATAKTA SİGARA İÇME, BEDENSEL TEMİZLİĞİNİ YAPMADAN YATMA, ARKADAŞLARININ DA RAHATSIZ OLABİLECEĞİNİ UNUTMA.
17) SANA TESLİM EDİLEN HER TÜRLÜ ALET VE EKİPMANI TEMİZ VE İLGİLİ İŞİNDE KULLAN, FARKLI ALETLERİ FARKLI İŞTE KULLANMA, KADEMELER ARASI MALZEME FIRLATMA, AŞAĞIYA ATMA, CEBİNDE TAŞIMA, TAKIM SANDIĞINDA TUT, O TİP ALETLERİN HERHANGİ BİR YERE TAKILMASI İLE SENİ TEHLİKEYE ATACAĞINI NUTMA.
18) YAĞIŞLI HAVALARDA DİKKAT DAĞILIR, KORUYUCU ELBİSE GİY. KADEME KENARLARINA GİTME. TÜM MAKİNALARINI ELEKTRİK AKSAMLARINI SUDAN KORU ÜSTÜNÜ ÖRT.
19) İZİN ALMADAN ÇALIŞMA ALANINDAN AYRILMA, ŞANTİYEDEN İZİN KAĞIDI ALMADAN GİTME. HASTA İSEN İŞE ÇIKMA, AMA OCAK SAHASINDA DA GEZME BAHANESİYLE DOLAŞMA.
20) İŞ DİSİPLİN VE CİDDİYETİNE UYMAK ÖNCE SENİ, İŞYERİNİ, İŞİNİ VE ARKADAŞLARINI DA KORUR UNUTMA.

EL MATKABI KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken EL MATKABI KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.


1) İş güvenliği kurallarına ve talimatlarına uygun çalışma yapılmalıdır.
2) Kesinlikle eldivensiz çalışma yapılmamalıdır.
3) Kesinlikle gözlüksüz çalışma yapılmamalıdır.
4) Çalışmaya başlamadan önce matkabın elektrik bağlantıları kontrol edilmelidir.
5) Matkap ucunun sabit olup olmadığı kontrol edilmelidir.
6) Delim işlemi yapılcak malzeme kesinlikle sabitlenmelidir.
7) Matkap ile delinecek malzemeye aşırı bir yüklenme yapılmamalıdır.
8) Matkap çalışırken hareketli bölgeler kesinlikle dokunulmamalıdır.
9) Matkap ile delim işlemi tamamlandıktan sonra çalışma alanı temizlenmeli ve malzemeler düzenli bir şekilde toparlanmalıdır.
10) Herhangi bir arıza durumunda vakit geçirilmeden yetkliye haber verilmelidir.



Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksi uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır.


KAYNAK MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken KAYNAK MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.



1) İş güvenliği kurallarına ve talimatlarına uygun çalışılmalıdır.
2) Kesinlikle eldivensiz çalışma yapılmamalıdır.
3) Kesinlikle gözlüksüz çalışma yapılmamalıdır.
4) Çalışmaya başlamadan önce kaynak makinesinin elektrik bağlantıları mutlaka kontrol edilmelidir.
5) Makine çalışmaya başladıktan sonra soğutma fanının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
6) Makine çalışmaya başladıktan sonra soğutma fanının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
7) Kaynağı yapılacak malzemeye uygun elektrot seçilmeli ve makinenin amperi bu doğrultuda ayarlanmalıdır.
8) Kaynak pensesinin sağlam olup olmadığı kontrol edilmelidir.
9) Kaynak işlemi bitince çalışma ortamı temizlenmeli ve malzemeler düzenli bir şekilde toparlanmalıdır.
10) Herhangi bir arıza durumunda vakit geçirilmeden yetkili haberdar edilmelidir.




Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.




SAYALAMA ( EBATLAMA ) MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş’ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken SAYALAMA ( EBATLAMA ) MAKİNESİ KULLANIM PROSEDÜRÜ kuralları aşağıda verilmiştir.


1) Blok ebatlaması için ocak içinde uygun bir yere tezgah (Kesim yapacak elmas boncuklu telin geçirileceği şekilde blokların altının beslenmesi) yapılır ve sayalama makinesi bu ebatlanacak taşlara göre ayarlanır.
2) Taşların gönyesi alındıktan sonra (gönye aleti yada metre ile ölçerek taşın kesim kenarının 90 dereceye ayarlanması) sonra çalıştırılmak için makine start düğmesine basılır.Sayalama makinesi çalıştırılırken benzer bir demirle kesinlikle elmas tel’e müdahale edilmemeli ve elektrik kablolarına kesinlikle basılmamalıdır.
3) Önce can güvenliğinizi sağlayaınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
4) Sayalama makinesi çalışırken arkasına mutlaka korkuluk koyunuz, korkuluksuz çalıştırmayınız ve korkulukların sağlam ve güvenilir olduğundan emin olunuz.Göreviniz haricinde iş yapmayınız.
5) Çalışan sayalama makinesinin mümkün olduğunca arkasından geçmeyiniz.Eğer arkasından geçmek zorundaysanız korkuluk olduğundan emin olunuz. Ve en az emniyet mesafesi ( 30 metre ) uzağından geçiniz.Mümkünse makinenin arkasını sabit bir yüzeye veya hiç kimsenin geçmeyeceği bir tarafa çeviriniz.
6) Ebatlama için kullanılacak tellerin soketlerinin aynı boyda, halatının sağlam veya yeni değiştirilmiş, eklerinin sağlam ve yeni olduğundan emin olunuz.Sayalama işlemine başlamadan önce bu tellerin kullanılacağını amirinize bildiriniz.
7) Sayalama işlemi sırasında sayalama yapılacak teli hiçbir şekilde ters döndürmeyiniz, elinizle teli tutarak makineye yardımcı olmayınız, dönen tele hiçbir cisimle dokunmayınız.
8) Sayalama işlemini bitiren makineyi temizleyiniz, sayalama yapılan bölgeden uzaklaştırınız ve telleri yıkayıp temizledikten sonra düzenli bir şekilde kaldırınız.
9) Sayalama yapılacak bloklardan çıkacak kapakların devrilme tehlikelerine karşı hiçbir şekilde sayalanan bloğun yakınında bulunmayınız ve sayalamaya başlamadan önce düşecek olan kapakların etrafını moloz yardımı ile besleyiniz.Sayalama işlemi tamamlanmadan sayalanan bloğa kesinlikle müdahale etmeyiniz.
10) Sayalama makinesini çalıştırmadan önce mekanik ve elektriksel aksamının sağlam olduğundan emin olunuz, arıza durumunda derhal yetkilisine haber veriniz ve hiçbir şekilde kendiniz müdahale etmeyiniz.






11) Makine çalıştırılırken kesinlikle telden uzak durunuz, dönen telin üzerinden geçmeyiniz, tele su verme işlemini tel dönmeye başlamadan yapınız ve tel dönerken kesinlikle hortum değiştirmeyiniz.
12) Sayalama bloğun hiçbir şekilde üzerine çıkmayınız.Bloğun üzerine çıkmanız gerektiği hallerde makineyi durdurup, çizmenizin bloğun kaygan olmadığından emin olunuz, emniyet kemersiz ve diğer iş emniyet malzemeleri olmadan bloğun üzerine kesinlikle çıkmayınız.
13) Tel taşıma ek alma işlemini eldivensiz yapmayınız, dönen tel durmadan kesinlikle tele yaklaşmayınız.Islak, buzlu, yüksek (yerden max. 2,5 metre ) kaygan, sağlam olmayan vb. blokların üzerine çıkmayınız.
14) İş makinelerini sayalama yapılan bölgeden uzak tutunuz ve her kademenin sayalama işlemini kademenin belirli bir yerinde yapınız.Kademe içersinde hiçbir şekilde dağınık olarak sayalama yapmayınız.
15) Tel dizme yani halat değiştirme işlemini haftalık düzenli olarak yapınız ve kesinlikle sağlamlığından emin olmadığınız telleri kesime almayınız.
16) Size verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17) Sizin için değerli olan hayatınızın bizim için de değerli olduğunu unutmayınız.




Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.


SPİRAL KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken SPİRAL KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.


1) İş güvenliği kurallarına ve talimatlarına uygun çalışılmalıdır.
2) Kesinlikle eldivensiz çalışma yapılmamalıdır.
3) Kesinlikle gözlüksüz çalışma yapılmamalıdır.
4) Çalışmaya başlamadan önce elektrik bağlantılarının doğru yapıldğından emin olunmalıdır.
5) Kesinlikle muhafaza takmadan spiral çalıştırılmamalıdır.
6) Spirale malzemeye uygun taş takılmalı ve malzeme sabitlenmden çalışmaya başlanmamalıdır.
7) Çalışma alanından yanıcı maddeler uzak tutulmalıdır.
8) Spiralin periyodik olarak kontrolleri yapılmalı ve kömürleri 15 günlük periyotlarda değiştirilmelidir.
9) Kesinlikle spirali zorlamadan çalışma yapılmalıdır.
10) Herhangi bir arıza durumunda vakit geçirmeden yetkili haberdar edilmelidir.



Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.























TEL KESME MAKİNESİ VE ELMAS TEL KULLANIM
TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken TEL KESME MAKİNESİ VE ELMAS TEL KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir


1) Önce can güveliğinizi sağlayınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
2) Tel kesme makinesinin rayı önce kesilecek istikamete düzgün bir şekilde yerleştirlir ve esnemesi için altına besleme yapılır.Makine rayın üstüne yerleştirlir ve esnememesi için altına besleme yapılır.Makine rayın üstüne konulur ve enerji girişi takılır.Resetleme tuşuna basılarak makine çalışmaya hazır hale getirilir.
3) Dizili elmas tel kasnağa takılır ve emniyet olarak istikameitne koruma mafsalı konulur.Tüm emniyet tedbirleri alınarak makineye start verilir.
4) Tel kesmeler çalışırken arkasına mutlaka korkuluk koyunuz, korkuluksuz çalışmayınız ve korkulukların sağlam ve güvenilir olduğundan emin olunuz .
5) Çalışan makinenin mümkün olduğunca arkasından geçmeyiniz.Eğer arkasından geçmek zorundaysanız korkuluk olduğundan emin olunuz ve en az emniyet mesafesi (30 metre) uzağından geçiniz.
6) Kesime başlayacak tellerin soketlerinin aynı boyda, halatının sağlam ve yeni değiştirilmiş, eklerinin sağlam ve yeni olduğundan emin olunuz.
7) Makine kurma işlemini mutlaka yükleyici yardımı ile yapınız ve yükleyici ile makine taşınırken yükleyici ve makinenin yanına yaklaşmayınız ve taşıma halatlarının sağlamlığından emin olunuz.
8) Kesim yapılacak teli hiçbir şekilde ters döndürmeyiniz, elinizle teli tutarak makineye yardımcı olmayınız,dönen tele hiçbir cisimle dokunmayınız ve klavuz kasnaklarının sağlam ve düzgünlüğünden emin olunuz.
9) Kesimi biten makineyi temzileyiniz, yükleyicisiz taşımaya kalkmayınız ve telleri yıkayıp temizledikten sonra düzenli bir şekilde kaldırınız.
10) Makineyi çalıştırmadan önce mekanik ve elektrik aksamının sağlam olduğundan emin olunuz ve arıza durumunda derhal yetkilisine haber veriniz ve hiçbir şekilde kendiniz müdahale etmeyiniz.
11) Makine çalıştırılırken kesinlikle telden uzak durunuz, dönen telin üzerinden geçmeyiniz ve tele su verme işlemini tel dönerken yapmayınız.
12) Tel taşıma ve ek değiştirme işlemini eldivensiz yapmayınız ve dönen tel durmadan tele kesinlikle yaklaşmayınız.
13) Her kesimin başlangıç ve bitiminde soket çaplarını ölçünüz ve tel kesme işlemi yapılacak bölgenin temizlenmiş olduğundan emin olunuz.
14) Tel dizme yani halat değiştirme işlemini haftalık düzenli olarak yapınız ve kesinlikle sağlamlığından emin olmadığınız telleri kesinlikle kesime almayınız.


15) Her kesimde aynı tel kullanınız be bir kesimde kullandığınız telin aynı takımın teli olduğundan emin olunuz.Eğer aynı takımın teli yetersiz ve aynı soket çapına sahip teliniz yoksa daha küçük çaplı soketin bulunduğu sağlam tel kullanınız ve ilk ek alma işleminde kullanmış olduğunuz düşük çaplı soketlerin bulunduğu teli alınız.
16) Size verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17) Sizin için değerli olan hayatınız bizim içinde değerli olduğunu unutmayınız.




Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.



































YÜKLEYİCİ MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken YÜKLEYİCİ MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.


1) Makine sabah çalıştırılmadan önce yağına, suyuna bakılmalıdır.
2) Hidrolik, şanzıman yağlarına bakılmalı, gresörlüklerin hepsinin yağlanıp yağlanmadığı tek tek kontrol edilmeli, yağ olmayan gresörlükler hemen değiştirilmelidir.
3) Yağ kaçaklarının olup olmadığı takip edilmeli, eğer yağ kaçağı varsa vakit geçirmeden yetkilisine bildirilmelidir.
4) Lastiklerin havaları her gün kontrol edilmeli, lastikler eksik havayla kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
5) Herkes kullandığı makinenin motor, şanzıman, hidrolik ve diferansiyel yağ değişimlerin zamanında yapöalıdır.Hava filtresi çalışma ortamının durumuna göre belirli periyotlarda kesinlikle değiştirilmelidir.
6) Yağ değişiminde ve yağ ilavesi sırasında gereken temziliğe kesinlikle özen gösterilmelidir.
7) Zincirlerin gerginliği düzenli bir şekilde kontrol edilecek, gerekiyorsa zincirler gerilecektri.Gevşek, torba yapmış zincirlerle kesinlikle çalışılmayacaktır.
8) Akülerin temizliği ve bakımı haftada bir gün düzenli bir şekilde mutlaka yapılacaktır.
9) Yukarıda açıklanan bakımları makinenin operatörü takip edecek ve aksayan bakımı ve sorunları derhal yetkilisine bildirecektir.
10) Makine gücünün yetmediği yüke zorlanmayacaktır.
11) Makine düşük rolantide uzun süre çalıştırılmayacaktır.
12) Vites değişimi makine durmadan kesinlikle yapılmamalıdır.
13) Tezgah veya hafriyat yaparken yerden kova ile kürünecek taşların üzerinden geçilmemelidir.
14) Büyük taşlar kova ile taşınmamalıdır.
15) Kova, forklift ve ataçman her gün kontrol edilmeli, çatlak varsa büyümeden kaynatılmalıdır.


Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.










YÜKLEME TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş’ ne ait mermer ocak işetmelerinde uyulması gereken YÜKLEME kuralları aşağıda verilmiştir.



1) Önce can güvenliğinizi sağlayınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
2) Ocak içersinde bütün yükleme işlemleri tek operatör yani yükleme operatörü tarafından yapılacaktır.Diğer operatörler yükleme işi yapmayacaktır.
3) Yükleme işi yapan operatör şantiye şefi tarafından kendisine bildirilen blokları yükleyecektir.Yükleme yapılacak bloğun yıkanmış, markalanmış ve bloğun üzerinde sayalama aynası olmamasına dikkat edecektir.Ocak içersinde yıkanmamış ve üzerinde sayalama aynası bulunan bloğu yükleme sahasına çıkarmayacaktır.
4) Yükleme esnasında operatöre bir kişi veya araç şoförü nezaret edecek ve yön verecektir.(Manevracı)
5) Operatör kullandığı makinenin geri vites ikaz sesinin çalışır durumda olduğundan emin olacaktır.Çalışmadığı durumlarda o makine ile yükleme yapılmayacaktır.
6) Büyük ebatlı (20 tondan ağır) bloklar rampada yüklenecek ve kesinlikle yükleme esnasında etrafta harici kişi bulundurmayacaktır.
7) Operatör yükleme yaptığı blokların bilgilerini yanında bulundurduğu not defterine kayıt edecektir.( Tarih,plaka ve yüklenen taşların numaraları)
8) Operatör yükleme işlemi yaparken yüklenen bloğun altına takoz koyma işlemi bizzat araç şoförü tarafından yapılacak ve işyerinden herhangi bir kişi bu işi yapmayacaktır.
9) Moloz yükleme işlemi yapılacaksa mutlaka molozun tel kesiği tarafı alta gelecek şekilde yüklenecektir.
10)İşyerinde kantar üzerinde kesinlikle yükleme yapılmayacaktır.
11)Operatör kullandığı makinede kendisi haricinde kişi bulundurmayacaktır.
12)Sizin için değerli olan hayatınız bizim içinde değerli olduğunu unutmayınız.



Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.








DELİCİ MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş ‘ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken DELİCİ MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ aşağıda verilmiştir.

1) Periyodik olarak günlük bakımları yapılan kompresör yetkili ve sorumlu ustabaşı tarafından çalıştırır.Hava tüpünün içinde biriken su vana açılarak dışarı püskürtülür.Makinenin 7 bar basınca çıktığı görülür.
2) Delik delinecek alan yapılacak kesim ebatına göre ölçülendirilir ve hava ile gerekirse basınçlı su ile yıkayarak temizliği yapılır.
3) Delik vurulacak bölge yetkili kişi tarafından gönyesi alınır ve istikametler belirlenir.
4) Gönyeleme işlemi bittikten sonra sondaj kurulur.
5) Sondajın gergi zincirleri su terazisi ile yataylık ve dikeylik kontrokü yapılarak kontrollü şekilde gerdirilir.
6) Sondaj tabancasının dönüş yönü dikkate alınarak olası bir delik sapması da hesaba katılmalıdır.
7) Makinede hava kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
8) Sondajın baskı ayarları kontrol edilmelidir.
9) Boru değişikliğinde makine ile birlikte verilen anahtarlar kullanılmaı sert el aletleri ile vurma çarpma yapılmamalıdır.Kullanılmayı bekleyen tijler gres ile yağlanmalıdır.
10)Delik delme işlemi bittikten sonra tijler dikkatle geri sökülmeli ve boru sehpasına dizilmelidir.Makinesinin işi bittikten sonra hava bağlantıları kapatılır elektrik fişi çekilir ve gerekli temizliği itina ile yapılır.
11)Bütün bu işlemler sırasında can güvenliği için makinenin dönen aksamlarına kesinlikle yaklaşılmamalıdır.




Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.















EKSKAVATÖR MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş’ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken EKSKAVATÖR MAKİNELERİN KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.



1) Sabah çalışma başlamadan önce yağına, suyuna bakılacak ve mazot tankının suyu alttan alınacaktır.
2) Hidrolik kule şanzıman, pompa dişli yağlarına bakılacak, gresörlüklerin hepsinin yağlanıp yağlanmadığı tek tek kontrol edilecek, yağ olmayan gresörlükler değiştirilecektir.
3) Yağ kaçakları kontrol edilecek, varsa yetkilisine bildirilecektir.
4) Herkes kullandığı makinenin motor, hidrolik, kule şanzımanı, cer, pompa dişli ve filtrelerinin değişimlerini zamanında yapmalıdır.Hava filtresi çalışma ortamının durumuna göre düzenli bir şekilde değiştirilmelidir.
5) Yağ değişimi ve yağ ilavesi esnasında gereken temizliğe kesinlikle dikkat edilmelidir.
6) Paletlerin gerginliği düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.
7) Akülerin haftada bir gün temizliği düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
8) Civatalar ve kırıcı tabla istikamet kaynakları düzenli bir şeklide kontrol edilcek, çatlak varsa büyümeden kaynatılacaktır.
9) Yukarıda yazılan bakımları makinenin operatörü takip edecek, aksayan bakım ve sorunları derhal yetkilisine bildirecektir.
10)Makine gücünün yetmediği yüke kesinlikle vurulmamalıdır.
11)Makine uzun süre rolantide çalışıtırlmamalıdır.
12)Kırıcıyla manila( uç ile çekme sıkıştırma ) yapılmayacaktır.
13)Kırıcıyla aynı noktaya 15 saniyeden fazla kesinlikle vurulmamalıdır.
14)Kırıcıyla görmediğin yere kesinlikle vurulmayacaktır.
15)Kırıcı sıcakken suya veya çamura sokulmayacaktır.
16)Makinenin çalışma alanına girilmeyecek kırıcıdan ani parça sekmesi durumu bilinecektir.Palet önlerine düşmüş devrilmiş kaya parçaları varsa operatör durup bu parçayı önünden atacak yada makine ile temizleyecektir.
17)Aynı seferde 15 dakikadan fazla süreli yürüyüş yapılmayacak gerekli durumda yürüyüş yönü değiştirilerek devam edilecektir.
18)Bom kolu mesafesinden uzun kademelerde aşağıdan yukarı çıkmayacak ani parça düşme riski göz önünde bulundurulacak, bu tip yerlerde yıkım işlemi çekme işi yapılmayacaktır.
19)Kademe üstünde çalışırken kenar kısımlara en fazla bir makine genişliği kadar yaklaşmalıdır.Yıkım için itme, işlemi için operatör görme mesafesinde olan noktalara mudahale etmelidir. En fazla bir adet ustabaşı veya şantıye amirini el ile talimatlarına riayet etmeli diğer çalışmalar karıştırılmamalıdır.
20)Kova ile çalışırken kamyona hafriyat yükleme işi yapacaktır.Burada emniyet mesafesine dikkat etmeli kamyon makineye bom kolu mesafesi kadar yaklaştırılmalıdır.Hafriyat doğrudan kamyon içine yavaşça dökülerek konmalıdır.Dolma işlemi bitince ikaz düdüğü ile şoföre bilgi verilmelidir.Araç tam yanaşmadan ilave dingillerini indirmeden yük kasaya konmamalıdır.
21)Çapı 1 ( bir ) metrden iri parçalar kamyona yüklenmemeli kırıcı ile kırılmalıdır.



Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.








































İŞ MAKİNELERİMİZDE KULLANILAN ATAÇMANLARIN KULLANMA
VE
BAKIM İLE İLGİLİ UYGULAMALAR
1) Makinelerimizin ve ataçmanlarının daha verimli ve uzun ömürlü çalışabilmeleri için ekteki bakım ve kulamla taimatlarına dikkat edilmesi zorunludur.
Aksi halde makinelerimizin verimli olmaları mümkün değildir.bu konuda başta operatörlerine sonra sırasıyla kademe sorumluları ve bakım personeline ve ocak yönetiminden bizlere kadar sorumluluklar düşmektedir.


2) Makinelerin yeterince ısıtılmadan işe verilmesi ve bu konuda operatörlerin sıkıştırılmaması için kademe sorumluları uyarılmalıdır.

3) Ocakta hazırlanan tutanakların daha ciddi ve zamanında tutulması gerekmektedir.Tutanağın sonunda ocak sorumlularının yorumu ve düşünceleri mutlaka bulunmalıdır.Tutanakların hazırlanmasında bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.


4) Makinelere kapasitelerinin üzerinde iş yaptırılmamalıdır.Makine kullanımında sert hareketlerden kaçınılmalı, iş güvenliğine tam uygun çalışılmalıdır.

ATAÇMAN BAKIM TALİMATNAMESİ
Her vardiya başında makinenin operatörü ve yağcısı tarafından yapılacaktır.

1) Ataçman ve ataçman braketi ve bağlantı pimleri üzerindeki toz ve çamur temizlenecek.
2) Ataçman ve bağlantıları gözle kontrol edilecek.
3) Ataçman bağlantı pimlerinin emniyet kupilyalarının yerinde ve sağlam olduğu kontrol edilecek.
4) Tüm gresörlükler etrafında toz ve çamur kalmayacak şekilde temizlenecek.
5) Eksik ve kırık gresörlükler gres pompası ile gres basılarak yağlanacak.
6) Tüm gresörlükler gres pompası ile gres basılarak yağlanacak.
7) Ataçman açma – kapama hareketi yaptırılarak gresin pim ve burçlara iyice nüfuz etmesi sağlanacak.
8) Bu esnada pim yatakları anormal ses ve aşınmaya karşı kontrol edilecek.







ATAÇMAN SÖKME VE TAKMA TALİMATNAMESİ
1) İş güvenliği her şeyden önce gelir.Çalışmaya başlamadan önce iş güvenliği tedbirleri alınacak.
2) Çalışma sahası çevresi emniyete alıncak.
3) Dikkat ve uyarı levhaları konacak.
4) Pimlerin takılıp sökülmesi sırasında iş eldiveni kullanılacak, parça kopmalarına karşı koruyucu gözlük ve baret takılacak.
5) Sökme başlamadan önce riper yada kırıcı sırt kısmı tamamen yere basacak konumda yüksüz olarak bırakılacak.
6) Çalışma sırasında makine stop edilecek ve hidrolik hortumlardaki sıkışmış basınç, hidrolik tanka geri boşaltılacak.
7) Hidrolik hortumlar sökülmeden önce vanaları kapatılacak.
8) Hortum rekorları sökülürken hidrolik basınç sıkışmalarına karşı dikkatli olunacak.
9) Montaj pimlerinin emniyet pimleri çıkarılacak.
10) Montaj pimlerine balyoz ile doğrudan kesinlikle vurulmayacak. Kafaların şişmemesi için ahşap tahta ya da sarı malzemeden takoz kullanılacak.
11) Söküm tamamlandıktan sonra pimler , pim yatakları ve braket temizlenerek kontrol edilecek.
12) Montaj esnasında pimler ve pim yatakları gres ile yağlanacak.
13) Montaj sırasında sökme işlemleri sondan başa doğru tekrarlanacak.



KIRICI KULLANMA TALİMATNAMESİ
1) Kırıcı ile darbe yapılmaz, itme – çekme ve manivela hareketleri yaptırılmaz.
2) Kırıcı ile birlikte kule dönüş kullanılmaz.
3) Bom sonuna kadar uzatılarak kırıcı yan çalıştırılmaz. Bu şekilde çalışma makinenin ana bom yataklarına zarar verir.
4) Silindirler strok sonunda çalıştırılmaz. Bu şekilde çalışma silindir yataklarına zarar verir. Bom üzerindeki bütün silindirler strok sonuna dayanmadan çalışılmalıdır.
5) Kova pistonu ile kırıcı aynı düzlemde iken çalışılmamalıdır. Aksi halde kova pistonunun keçeleri yükte kalacaktır. Başka bir deyişle arm kolu yere dik değil açı yapacak şekilde çalışmalıdır.
6) Kırıcı ucu, kırdığı yüzeye dik konumda çalışılmalıdır. Aksi halde uç kırılmaya zorlanacaktır.
7) Kırıcı ile çalışırke kırıcıya baskı uygulaması yapmak için ( her ne kadar tavsiye edilmese de ) makinenin önü, bom aşağı doğru basılarak yukarı kaldırıldığında, en az 15 cm’yi geçmemelidir.
8) Makinenin destekli ve oturaklı olabilmesi için, kırıcı, riper veya kova, paletler yana gelecek şekilde çalıştırılmaz. Çalışırken daima istikamet tekeri veya cer yönünde çalışılmalıdır.
9) Su içinde kırıcı çalıştırılmaz. Su korozyona sebep olacaktır. Keçeler olumsuz etkilenecektir.
10) Kırıcı tek vuruşta en fazla 15 sn. çalıştırılabilir.
11) Kırıcı ucu çalışma esnasında, kırıcı içine girer ve çıkar. Bu esnada kırıcı içine yapışan toz ve pislikler doğrudan kırıcı içine alınır. Kırıcı ile çalışan makineler de yağ daha çabuk kirlenecek ve filtresi daha çabuk tıkanacaktır. Kırıcı ile çalışırken hidrolik filtre ve yağın değişim aralıkları kova ile çalışma durumuna göre daha erken yapılmalıdır.
Normal şartlarda kova ile çalışma durumunda, değişim aralığı, yağda 2000 saat ve filtrede 500 saat iken,
Eğer % 100 kırıcı ile çalışılıyorsa yağ ve filtre değişim aralığı yarıya düşürülmelidir.
Kova ve kırıcı % 50 - % 50 çalışılıyorsa değişim aralığı yağda 1500 saat ve filtrede 350 saatte bir yapılmalıdır.
Çalışma şekline göre bakım aralıkları ayarlanmalıdır.

12) Makine stop pozisyonunda iken, kırıcı hattının hidrolik hortumları kasıntılı bir şekilde bırakılırsa, akümülatör gaz basıncının değişmesine veya akümülatörün hasar görmesine sebep olacaktır.
13) Çalışma sırasında hidrolik hortumlardaki mevcut kasıntı, darbe şiddetini artıracağından civatalrın gevşemesine veya ekskavatörün hasarlanmasına sebep olabilir.
14) Soğuk havlarda çalışma esnasında dikkat edilecek husular;

a. Kırıcı ucu sert ve aşınmaya dayanıklı malzemeden yapıldığı için kırılgan bir özelliğe sahiptir. Soğuk hava şartlarında malzemenin kristal yapısı sıkılaştığı için esneme kabiliyeti azaldığından, kırılganlık özelliği daha da artacaktır. Buna meydan vermemek için çalışmaya başlamadan önce makine ve krıcı, çalışma sıcaklığına gelinceye kadar ısıtılmalıdır. Isınmadan sonra kırıcı ucu küçük darbelerle alıştırılmalıdır. İşe verme ve çalışma bu ısınma hareketlerinden sonra yapılmalıdır.
b. Kırıcı ucu ve ataçman uçları çalışma bittikten sonra toprağa gömülmek suretiyle sıcaklığı biraz daha yüksek tutulabilir.
c. Kırılan kırıcı uçları eğer ki boğaz burcunun iç kısmından yani kırıcı gövdesinin iç kısımlarından kırılıyorsa, kırılma sebebi için malzeme hatasından bahsedilir. Yok eğer boğaz burcunun alt kısımlarından yani kırıcı ucunun dışarıda kalan kısımlarından kırılıyorsa, bunda da kullanma ve dış şartların etkili olduğunu söyleyebiliriz.














RİPER KULLANMA TALİMATNAMESİ

1) Riper ile darbe yaptırılmaz.
2) Riper ucu kasıntılı bir şekilde zorlanmayacak.
3) Çalışma sırasında kova açma kapama silindiri ve hortumları zarar görmeyecek şekilde korunacak.
4) Riper ile çekme hareketi sırasında ana kütleden kopan parçaların makineye ve operatörüne zarar verebileceği veya ana kütlenin üzerine devrilme riski olacağı unutulmamalıdır. Emniyet açısından genelde itme hareketleri tercih edilmelidir.
5) Çekme hareketi, daha güçlü olduğundan, arm silindiri ile yapıldığından daha iyi sonuç verecektir.
6) Kademe üzerinde itme hareketi yaparken, taşın boşa çıkması durumunda, makinenin bir anda ileri fırlayacağı ihtimali sürekli göz önünde tutulacak. İtme sırasında kuvvet uygulayan sistemler ( hidrolik silindirler veya yürüyüş ) ani şoka maruz kalacaklardır. Bu yüzden itme darbeli olarak değil, kontrollü ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır.
7) Kademe kenarlarına emniyetli mesafeden daha fazla yaklaşılmayacak (Kademe kenarı ile makinenin kenara en yakın ucu arasındaki mesafe en az makine boyunun yarısı kadar olmalıdır.)


ÇATAL VE TEK TIRNAK ATAÇMANI KULLANMA TALİMATNAMESİ

1) Ataçman ile darbe yaptırılmaz.
2) Ataçman ucu kasıntılı bir şekilde zorlanmayacak.
3) Çalışma sırasında ataçman açma kapama silindiri ve hortumları zarar
görmeyecek şekilde korunacak.
4) Çatal ataçmanı ile kesinlikle itme ve çekme hareketleri yaptırılmayacak.
Bunun için tek tırnak ataçmanı kullanılacak.
5) Tek tırnak ataçmanı ile kuvvet uygulanırken ataçmanın uç tarafından
zorlama yapılmayacak. Ataçman tamamen taşın altına veya yanına sokula-
rak zorlama yapılacak.
6) Ataçmanın topuk kısmına taş koyarak ataçmanı kaldıraç gibi kullanacak
tarzda manivela hareketi kesinlikle yasaktır.
7) Çatal ataçmanı ile yükleme yaparken ataçman kolları tamamen taşın altına
girecek şekilde taş alıncaktır.
8) Kaldırma kapasitesinin üzerinde blok yüklenemez. Bunun için yükleme
rampası kullanılmalıdır.
9) Kaldırma sırasında makinenin ağırlık merkezini değiştirecek şekilde ve
arkasını kaldıracak şekilde yükleme yapılamaz. Arka dingil ve beşik
yataklarına ve dingil bağlantı saplamalarına kesin zarar verir.








TİTANO – HAVA YASTIĞI KULLANIMI VE YIKIM TALİMATNAMESİ
SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş’ ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken TİTANO – HAVA YASTIĞI KULLANIMI VE YIKIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.



1) Önce can güvenliğinizi sağlayınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
2) Yıkım işlemine başlamadan önce tüm işyeri emniyet malzemelerinizi tamamlayınız.
3) Yıkım işlemi başlamadan önce yıkım işleminin yapılacağı bölgeden yıkımcılar hariç herkesi uzaklaştırınız ve tüm emniyet kuralları uygulanmadan yıkım işlemine başlamayınız.
4) Yıkımı yapılacak kütlenin yıkılacağı yeri moloz ve hafriyat ile yıkım başlamadan önce besleyiniz.
5) Bom yardımı ile yıkım yapılacaksa bomları halat yardımı ile delinmiş olan ana kayaya sabitleyiniz.
6) Çalışmakta olan bomların kesinlikle üzerine eğilmeyiniz ve bomları kullanmaya başlamadan önce yağ kaçağı olmadığından, elektrik ve mekanik aksamının sağlamlığından emin olunuz ve olası arızaları anında yetkilisine bildiriniz. Eğer hava yastığı ile yıkım yapıyorsanız aynı şekilde hava yastığının da sağlamlığından emin olunuz.
7) Hava yastığı ile yıkımlarda ; kumanda panosuna hava hattı çekilerek gerekli bağlantılar yapıldıktan sonra hava yastığına start verilir. Hava yastıkları 30 ile 35 cm arasında şişirilir ve gerekli besleme yapılır. Bunun sebebi bomları kayanın arasına yerleştirmek içindir. Bomlar yerleştirildikten sonra hava yastıkları indirilerek alınır.
8) Bu aşamadan sonra titano devreye girer. Titano ile yıkım aşama aşama ilerler. Kesim yapıldıktan sonra bomlar yukarıya çekilir. Titano düzgün bir şekilde toplanarak muhafaza edilir.
9) Öteleme esnasında ana kayadan ayrılan kütle ile ana kaya arasına kesinlikle eş – ayak uzatmayınız ve her ne sebeple olursa olsun açılan araya girmeyiniz.
10)Ötelenmekte olan ( yıkılacak olan ) kütlenin kesinlikle üzerine çıkmayınız.
11)Yıkım esnasında meydana gelecek kütle kaymaları ve olası taş düşmelerine karşı tehlike bölgesinden olabildiğince uzak durunuz. ( En az emniyet mesafesi kadar )
12)Eğer hava yastığı ile yıkım yapıyorsanız hava yastığının sağlamlığından emin olunuz ve çalışan yastıkların üzerine kesinlikle eğilmeyiniz. Olası bir balon patlamasının tehlikeli olduğunu unutmayınız.
13)Yıkım yapıldıktan sonra öncelikle iş makineleri ile düşme ve kayma tehlikesi olan kütleleri düşürünüz ve daha sonra diğer çalışmalara geçiniz.
14)Sayalama işlemine geçmeden önce baret, kaydırmaz çizme, emniyet kemeri ve eldiven kullanmadan kütle üzerine çıkmayınız.
15)Yıkım işlemi bittikten sonra yıkımda tüm aqlet ve makineleri düzenli bir şekilde kaldırınız.
16)Verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17)Sizin için değerli olan hayatınız bizim içinde değerli olduğunu unutmayınız.



Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara SVS DOĞALTAŞ MADENCİLİK San. Ve Tic. A.Ş Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.




RUHSAT SAHİBİ TEKNİK NEZARETÇİ


 

qrafiqer

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Mar 2012
Mesajlar
8
Tepki puanı
2
bu yazının pdf 'si mevcut mu?
 

goxel

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Mar 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
çok güzel bir şablon olmuş teşekkür ederiz.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.