Mardin Esnafı Iş Sağlığını Güvence Altına Aldı(gazete Haberi)

ENES SAKARYA

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
105
Tepki puanı
237
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
''Arkadaşlar ilgili haber hakkında fikirlerinizi ve yorumlarınızı merak ediyorum''
Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile TEDEM (özel ülküm meslek kursu eğitim kurumları Ltd arasında, “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ile İş yeri Risk Değerlendirme Analizi” yapılmasına ilişkin protokol imzalandı.
Mardin ESOB Başkanı Doğan Gazan ile TEDEM (özel ülküm meslek kursu eğitim kurumları) Ltd. Şti. adına Sebahat Gülenci arasında imza altına alınan protokole Mardin ESOB’a bağlı odalar ve odalara kayıtlı üyeler, İGS profesyonellerince iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitimden geçirilip, sertifikalandırılacak.

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu hükümleri gereği, Birliğe bağlı odalar ve odalara kayıtlı esnaf sanatkarları iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi ile işyeri risk değerlendirme analizine tabi tutmak amacıyla protokol imzaladı. İGS profesyonellerince eğitim verilecek.

Mardin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan ile TEDEM (özel ülküm meslek kursu eğitim kurumları) Ltd. Şti. ile imza altına alınan protokolle, Mardin ESOB’a bağlı odalara kayıtlı üyelerin iş yerlerinde çalışanlara İş Sağlığı Güvenliği profesyonellerince iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek, ayrıca iş yerlerinin iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden işyeri risk değerlendirme analizi ile acil eylem planlarının yapılması sağlanacak.

ESNAFIN HAK VE MENFAATLERİ KORUNDU

Başkan Doğan Gazete, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile her işyerine iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile işyeri risk analizine tabi tutulduğunu vurgulayarak, “ Bu eğitimler ve işyeri risk analizleri Çalışma Bakanlığından belgeli, iş güvenliği uzmanlarından oluşan ve kısa adı OGSB olan “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerince” verilecek. Bizler kurum birçok OGSB firmasından teklif alarak, bu eğitimleri ve risk analizlerini en uygun fiyata verecek olan Ankara merkezli TEDEM (özel ülkem meslek kursu eğitim kurumları Ltd. Şti ile imzaladık. Protokolle üyelerimizin hak ve menfaati korunarak, her üyemizin alması gereken bu eğitim ve risk analiz değerlendirmelerini cazip fiyattan almalarına imkan tanıdık” dedi.

MÜRACAATLAR 27 MAYISTA BAŞLAYACAK

Başkan, Doğan Gazan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu gereği, her iş yerinin 27 Mayıs 2013 tarihi itibarı ile ilgili meslek odasına risk analizi ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimi için başvurması gerektiğini kaydederek, “ Yine kanun gereği her iş yeri risk analizini 30 Haziran’a kadar yaptırmak zorunda. İmzalanan bu protokolün hemen ardından oluşturulan 60 kişilik ekiple, her iş yerinin risk analizi yapılacak” diye konuştu.

TEHLİKE SINIFLARI ÜÇE AYRILDI

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıflarının “Az tehlikeli”, “Tehlikeli” ve “Çok tehlikeli” olmak üzere 3 kategoriye ayrıldığını vurgulayan Başkan Doğan Gazan, NACE kodlarına göre bu kategorilerde yer alan tüm işyerlerinin ilgili yasa gereği “iş sağlığı ve güvenliği” eğitimine tabi tutulacağını kaydetti. Doğan Gazan, eğitimlerin ise yıl sonuna kadar süreceğini ve yüzer kişilik gruplar halinde verileceğini kaydederek “Eğitimler her çalışan için az tehlikeli işyerlerinde en az 6 saat, tehlikeli iş yerlerinde en az 12 saat ve çok tehlikeli işyerleri için ise en az 16 saat olarak düzenlenecektir. Yine esnafımızın NACE kodları ile yaptığı iş aynı değilse, ilgili meslek odasından NACE kodunu öğrenip, muhasebecileri tarafından düzeltilmesi gerekmektedir” dedi.

RİSK ORTADAN KALDIRALACAK

İş güvenliğinde önceliğin çalışanı meslek hastalığı ve iş kazasından korumak olduğunun altını çizen Doğan Gazan, “İş sağlığı ve güvenliği, işin yapılması sırasında iş yerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır. İş güvenliğinde öncelik çalışan meslek hastalığı ve iş kazasından korumaktır. Bir işletmenin bütünlüğü çok önemlidir. Birçok işyerimiz tehlike altındadır. İşte biz bu tehlikeleri en aza indirgemeye çalışacağız.” dedi

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA

İmza altına alınan protokolle Mardin ESOB’ a bağlı il genelinde kurulu 21 mesleki oda 4 adet şube ve bu odalara kayıtlı üyelerin iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi ile iş yeri risk değerlendirme analizi ile acil eylem planlarının yapılacağının altını çizen Başkan Doğan Gazan, “ Özelikle sanayi, metal, yapı , işleri gibi iş kolundaki esnaf sanatkârlarımız iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından büyük risk taşıyor. Yine trafikle iç içe olan servisçi, taksici, minibüsçü esnafımız ile imalat sektöründeki esnafımız iş güvenliği açısından büyük risk altında. Tabi bu protokol sadece bu mesleklerle değil, gıda, tarım, sanayi,, ulaşım ve benzeri iş kollarının tamamını kapsayacak. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu hükümleri gereği kayıt altındaki her esnaf sanatkâr iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile iş yeri risk değerlendirme analizine tabi tutulacak” diye ekledi.

KANUNA UYUMSUZ DAVRANANLARA PARA CEZASI

Başkan Doğan Gazan, kanunun doğru ve etkin uygulanıp uygulanmadığının kontrolü için teftişler yapılacağına vurgu yaparak, kanun hükmüne aykırı davrananlara, iş yerinde çalışan kişi başına bin lira ila on bin lira arasında değişen büyük oranlarda idari para cezası kesileceğinin altını çizdi.

Doğan Gazan, özelikle çok tehlikeli sınıfta yer alan metal, yapı iş yerlerinde risk değerlendirilmemesi yapılmaması halinde işi durdurma sebebi sayılacağını sözlerine ekledi.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.