Soru : Makina Mühendisi Periyodik Kontrol Yapmak Için Hangi Eğitimleri Almalı

Ersin

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2012
Mesajlar
364
Tepki puanı
356
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
makina mühendisleri periyodik kontrol yapmak için hangi eğitimleri almalı ?

TSE nin ekteki 2014 eğitim takviminde " tahribatsız muayene yöntemleri" eğitimleri var fakat eğitim süreleri uzun.
periyodik fenni muayene yapabilmek için bu ve diğer eğitimleri almak zorunlumudur ?

tahribatlı muayene yöntemleri için (hidrolik,pnömatik) hangi eğitimler alınmalı ?

TSE haricinde eğitim veren firmalar var mı?
 

Ekli dosyalar

  • TSE 2014 SERTİFİKA VE EĞİTİM TAKVİMİ.pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 384

yaman durmuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
ben de konya'da özel bir şirkette makine mühendisi olarak çalışıyorum fakat isg uzmanı değilim..periyodik kontrolleri isg yönetmeliğinde makine mühendisinin yapabileceği yazıyor..ben de bu kontrolleri yapmak istiyorum ama bunun için ayrıca bir belge almam gerekir mi? ve ayrıca nelerin periyodik kontrollerini yapmam gerekir? elinizde buna ilişkin bir form yada bilgi mevcut mu?
 

Çetin

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eyl 2012
Mesajlar
15
Tepki puanı
18
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Periyodik kontrolleri yapabilmek için Makine Mühendisleri odasına kayıtlı Makine Mühendisi olmanız yeterlidir. Tahribatlı muayene yöntemleri kullanıyorsanız (kaldırma araçlarında yük ile test, basınçlı kaplarda hidrolik basınçla test..vb) Ekstra bir eğitim almanıza gerek yoktur. Şayet tahribatsız metodlar kullanacaksanız ( x-ray, akustik emme metodu..vs) Ersin bey'in bahsettiği gibi TSE'den eğitim alabilirsiniz, eğitim veren bildiğim baska bir kurum yok.

Tahribatlı deneylerle muayene yapanlar için bir eğitim bulunmuyor, bu açığı bizzat üreticileriyle konuşarak, MMO'nun Asansör Mühendis Yetkilendirme Kursuna katılarak(sadece asansörler için neyi kontrol edeceğinizi öğrenirsiniz) kapatmanız mümkün oluyor.

İnternette küçük bir araştırma yaparak periyodik kontrollerle ilgili raporlara(form şeklinde) ulaşmak mümkün.
 

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar bir hatırlatma yapalım ...

Mekanik emniyet kontrollerini yönetmeliğe göre sadece Makine Mühendisleri değil, Tekniker ve Yüksek teknikerleri de yapabiliyor.

Elektrik emniyet kontrollerini ise yine yönetmeliğe göre Elektrik Mühendisleri, Tekniker ve Yüksek teknikerleri de yapabiliyor.




25 Nisan 2013 PERŞEMBE


Resmî Gazete


Sayı : 28628

YÖNETMELİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE

GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ


2.1. Basınçlı kap ve tesisatlar


2.1.3.
Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.

2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanları


2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.

(5) İskelelerin periyodik kontrolleri mühendislik ve mimarlık fakültelerinden inşaat ve makine mühendisliği ile mimarlık bölümü mezunları makine ve inşaat teknikeri veya yüksek teknikerleri, gemi inşası işlerinde ise gemi inşaatı mühendisi tarafından yapılır.

2.3. Tesisatlar

2.3.2. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatın periyodik kontrolleri elektrik mühendisleri, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

2.3.3. Elektrik dışında kalan diğer tesisatın periyodik kontrolleri makine mühendisleri, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

2.4. Tezgâhlar

2.4.1. Makine ve tezgâhların periyodik kontrolleri EK-III, madde 1.4.’te yer alan hususlara uygun olarak yapılır.

2.4.2. Makine ve tezgâhların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

2.4.3. Elektronik kumanda sistemi ile donatılmış makine ve tezgâhların periyodik kontrolü; makine veya mekatronik mühendisi ile elektrik mühendisleri ve/veya bunların teknikerleri tarafından birlikte yapılır.
 

Ekli dosyalar

  • İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği.doc
    182.5 KB · Görüntüleme: 134

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
upload_2014-4-24_10-27-55.png

upload_2014-4-24_10-29-39.png
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
214
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Tahribatlı muayene için belgeye ihtiyacınız yok makine mühendisi olarak imza yetkiniz var ama metodları ile ilgili eğitim için mmo 'da yetki belgeside verilen kurslar düzenleniyor. Tahribatsız muayeneler için belgeye ihtiyacınız var ve (metodların içeriğine göre eğitim programları değişiyor) TSE , Yetkili Eğitim Kuruluşları (Eğitim vakıfları ve üniv. lerin sürekli eğitim merkezleri) , TAEK v.s. kurs açıyorlar internetten araştırıp bulunduğunuz ilde veya yakınlarda eğitim programları ile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
 

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
TSE Tahribatsız Muayene Laboratuvarımız, döküm, dövme, kaynaklı parçalar, yassı mamüller, biçimlendirilmiş malzemeler, kompozit malzemeler gibi mamul sektörleri ve metal imalatı, cihaz, tesis ve yapının hizmet öncesi ve sırasında muayenesi, demiryolu bakımı gibi sektörlere muayene yapmaya yetkili Tahribatsız Muayene Personeli yetiştirmektedir. Aynı zamanda da sanayicimize laboratuvarımızda ve yerinde Tahribatsız Muayene Hizmeti sağlamaktadır.

Laboratuvarımız, gerek eğitim verme noktasında gerekse muayene hizmeti verme noktasında geniş cihaz altyapısına ve imkanlara sahip olup, Gözle Muayene, Sıvı Penetrant ile Muayene, Manyetik Parçacık ile Muayene, Girdap Akımları ile Muayene, Ultrasonik Muayene ve Radyografik Muayene konularında uluslararası standartlara göre TÜRK AKREDİTASYON KURUMUNDAN hem eğitim (TS EN ISO/IEC 17024) hem de laboratuvar akreditasyonu (TS EN ISO/IEC 17025) alanında akredite olmuş ve akreditasyon kapsamı en geniş olan bir birimdir. Akreditasyon Kapsamımız ektedir.

Kurs ve sınav katılımcıları için öğle yemeği ve ara ikramlar mevcut olup, verilen hizmet bedeline dahildir.

Katılımcılarımız için misafirhanemiz mevcut olup, 25 TL+KDV/Gün-Kişidir.


Kursa kaydınızın yapılabilmesi için aşağıda örneği verilen dilekçeyi e-mail ya da faks yoluyla (0262 723 16 17) göndermeniz gerekmektedir.

Dilekçeniz ulaştıktan sonra ücret bilgilerinin de yer aldığı resmi yazımız size gönderilecektir. Ödeme işlemlerinizi size resmi yazımız gelmeden yapmayınız.



Not: Örnek Talep dilekçesi (Yetkili imzalı tek dilekçe ile başvurabilir)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Antetli Kağıda)

Tarih

TSE-Tahribatsız Muayene Laboratuvarına;


Tahribatsız Muayene Laboratuvarınızda TS EN ISO 9712 standardına göre düzenlenecek olan........................eğitimi ve ............................sınavına katılmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.


(İsim-Soyisim-imza-iletişim)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saygılarımızla


Yusuf A. ŞENER

Kaynak & Metalurji Y. Müh.

Seviye3 -Tahribatsız Muayene Uzmanı

Tahribatsız Muayene Lab. Teknik Şefi

0262-723.14.34


Cumhuriyet Mah. 2258 Sokak No:10 41410 Gebze/KOCAELİ

upload_2014-4-24_11-35-54.png


upload_2014-4-24_11-36-17.png

upload_2014-4-24_11-36-55.png
 

Ekli dosyalar

  • TAHRIBATSIZ MUAYENE EĞİTİMLERİ‏.doc
    31.5 KB · Görüntüleme: 59
  • TSE 2014 SERTİFİKA VE EĞİTİM TAKVİMİ.pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 26
  • TSE-NDT-KAPSAM.pdf
    55.7 KB · Görüntüleme: 30
  • TSE-TAHRIBATSIZ-2014-EGITIM-PLANI.pdf
    221.9 KB · Görüntüleme: 24
  • TSE-TAHRIBATSIZ-EGITIM 2014 UCRETLER.pdf
    283.7 KB · Görüntüleme: 23

Yaşarcan Çalt

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Ağu 2014
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Basınçlı kaplar ve kompresörlerin periyodik kontrolü için makine mühendisinin bir eğitim alması gerekiyor mu?Varsa bu eğitim hangi kuruluştan alınıyor?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.