Makina Bakımları Kime Ait ?

inceduygu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2012
Mesajlar
87
Tepki puanı
12
Meslek
Uzman Adayı (C)
arkadaşlar selam

şimdi firmamda bulunan makinalrın listesini çıkarttım calasgar vinç vs makina müh odasının bana yardım edebileceği makinalrda kendileri ile anlaşma yaptım gelecekler aylık yıllık neyse bakımlarını yapıp gidecekler

peki arkadaşlar büyük ve küçük taş motoru el matkapları kaynak makinası gibi cihazların bakımlarını kim yapacak ? yönetmeliğe baktım bu şekilde geçen bişey yok geçenlerin arasından benzetemedim hah buna uyar diye bilen varsa yardımcı olabilirmi?

teşekkürler
 

inceduygu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2012
Mesajlar
87
Tepki puanı
12
Meslek
Uzman Adayı (C)
arkadaşlar taşmotoru yada benzeri el matkaplarını falan bir tek bizim firmamı kullanıyor ? Başka kullanan yok galiba yanıt gelmediğine göre
 

palemo

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Ağu 2012
Mesajlar
50
Tepki puanı
45
Meslek
Uzman (C)
sizin için önemli olan makinalarınızın bakımlı olması ve bazı ekipmanlar için geçerli olmak üzere peryodik kontrollerinin yapılıyor olmasıdır. makina mühendisleri odasının bakım yaptığını hiç sanmıyorum, sadece peryodik kontrol yaparlar.
yine de makina bakımlarını kim yapacak diye sorarsanız, seçenek çok. isterseniz siz yapın, kullanıcısı pekala yapabilir, yetkili serviste veya bakım biriminizde yaptırabilirsiniz.
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/S...lar/isekipmanlariyonetmeliktaslagi-19-08-2012


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
(Taslak)

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç
Madde 1 — (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2 — (1) Bu Yönetmelik, 20/06/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.

Dayanak
Madde 3 — (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesine göre düzenlenmiştir.

Tanımlar
Madde 4 — (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakım: İş ekipmanlarında yapılan her türlü temizlik, ayar, kalibrasyon gibi işlemlerin tamamını,
b) İş ekipmanı: İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makina, tesis ve tesisatı
c) İş ekipmanının kullanımı: İş ekipmanının çalıştırılması, durdurulması, kullanılması, taşınması, tamiri, tadili, bakımı, hizmete sunulması ve temizlenmesi gibi iş ekipmanı ile ilgili her türlü faaliyeti,
ç) Maruz kişi: Tamamen veya kısmen tehlikeli bölgede bulunan kişiyi,
d) Operatör: İş ekipmanını kullanma görevi verilen çalışan veya çalışanları,
e) Periyodik kontrol: İş ekipmanlarının, bu yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerini,
f) Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişi: Makina ve elektrik ile ilgili branşlardan mühendis ve/veya elektrik ile ilgili konularda, sorumluluk ve yetkilerinin çerçevesi Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik ile belirlenen fen adamlarını,
g) Tehlikeli bölge: Kişilerin sağlık ve güvenlik yönünden riske maruz kalabileceği, iş ekipmanında veya çevresinde bulunan bölgeyi,
ifade eder.

....
EK – III
BAKIM, ONARIM VE PERİYODİK KONTROLLER İLE İLGİLİ HUSUSLAR
1. Genel hususlar
1.1. İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fennin ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılacaktır.
1.2. İş ekipmanlarının bakımları (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık vb.), ilgili standartlarda belirlenen ve/veya üreticinin belirlediği şekilde, üretici tarafından yetkilendirilmiş servislerce veya işyeri tarafından görevlendirilmiş kişilerce yapılacaktır.
1.3. İş ekipmanlarının, her çalışmaya başlamadan önce, operatörleri tarafından kontrollere tabi tutulmaları sağlanacaktır. Yapılacak tüm bakım, onarım ve kontroller kayıt altına alınacaktır.
1.4. Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılacaktır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise ekipmanın periyodik kontrolü, ekipmanın bulunduğu işyeri ortam koşulları ile kullanım sıklığı göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda ve her koşulda 1 yılı aşmayacak süreyle yapılacaktır.
...

Taslak yönetmelik yol gösterecektir.

Saygılarımla
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.