Soru : Kozmetik Sektöründe Risk Analizi

BUSRA H

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2017
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhabalar, bir konuda size danışmak istiyorum ben bir kozmetik fabrikasında krem karıştırma kazanı için risk analizi yapmak istiyorum. Kullanacağım yöntem fine-kinney metodu olacak ve nereden başlayacağımı bilemiyorum krem karıştırma kazanı için hangi mevzuata bakmalıyım bu konuda yardım edebilecek biri var mı?
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Selam, krem karıştırma kazanı dediğiniz şey sanırım resimlerini eklediğime benziyor ?
Hangi risk değerlendirme metodunu kullandığınızdan çok, ekipmanın potansiyel tehlikeleri ve olası risklerinin tespiti önceliklidir. Ayrıca, iş güvenliği uzmanı bütün makine ve ekipmanı bilemez. Ancak karşılaşılan makine/ekipmanı tanımak için kullanılması gereken usul/yöntem önemlidir.

1- Risk değerlendirmesi yapacağınız ekipmanın kullanım kılavuzunu temin edin ve inceleyin. Çünkü üretici yerli ya da yabancı da olsa, ithalatçı firma da dahil olmak üzere makine/ekipmanın 2009 tarihli Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT)'ne uygun üretilmiş olmasını sağlamak ve uluslararası ve ulusal dilde kullanım kılavuzunu vermek zorundadır. Bu kılavuzda iş emniyeti/kullanım emniyeti başlığı altında kullanıcıya ikaz ve uyarıları yapmak zorundadır. Dolayısı ile kullanım kılavuzunu isteyin, inceleyin.
2- Bu ekipmanı kullanacak ve bakımını yapacak kişiler için, 2013 tarihli Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik ile 2013 tarihli Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki yönetmelik gereklerini inceleyin. Ayrıca, bu makine/ekipmanı kullanacak çalışanların yaş durumlarını iyi tespit edip, gerekiyor ise, Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine de bir göz atın. Bir üst seviye araştırma için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sitesini bir inceleyin, bu konuda yayınlanmış Ulusal Meslek Yeterlilik Standardı ve Ulusal Meslek Standardı var mı? diye bir araştırın.
3- Çalışılacak makine/ekipman kimyasal maddeler ile ilgili olacağından dolayı 2013 tarihli Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe bir göz atın.
4- Kazanın özelliklerine göre eğer basınçlı bir ekipman ise o zaman Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği (87/404/AT) ve Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (97/23/AT) içeriklerini bir inceleyin.
5- Bu bir iş ekipmanı olduğundan dolayı, 2013 tarihli İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğini kesinlikle inceleyin.
6- Kazanın bulunduğu ortam içinde meydana getirdiği gürültü tehlikesi için 2013 tarihli Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik gerekleri mevcut mu? değil mi? inceleyin.
7- Kullanıcı ve/veya aynı ortamda bulunan çalışanların maruziyet etkileşimleri açısından KKD gerekiyor mu? bir inceleyin. Gerekir ise 2013 tarihli Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliğe bir göz atın.
8- Bu ekipmanın kullanımı esnasında meydana gelebilecek bir acil durum olabilir mi? Mesela sıcak iş yapılıyor ise, çalışanın yanması. Ya da hareketli ekipman olduğundan dolayı, herhangi bir sıkışma ya da arıza durumunda çalışan buna elle müdahale edebilir mi? Yangın ve Elektrik tehlikeleri var mı? ve tüm bunlar için yapılması gerekenler bakımından 2013 tarihli İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliği yeniden gözden geçirin.
9- Tabi ki bir de Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğimiz var :)
(Belki şu an hatırlayamadığım bir iki yönetmelik daha vardır :) )

Kısacası, önce Tehlikeleri ve bunların ortaya çıkartabileceği riskleri tanımlayın, sonrasında istediğiniz RD şablonuna yerleştirirsiniz ve rakamları eklersiniz. Son olarak, bir hocamın dediği gibi "bir risk değerlendirmesinde İSG mevzuatında zorunlu olarak istenilen herşeyi tehlike ve risk olarak belirtirim, mevcut durumu da yanına yazarım." :)
Kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • i_KREM.KARISTIRMA.KAZANI_1_1328338729.jpg
    i_KREM.KARISTIRMA.KAZANI_1_1328338729.jpg
    37.2 KB · Görüntüleme: 83
  • kiremtanki02.jpg
    kiremtanki02.jpg
    31 KB · Görüntüleme: 59

gizem bargın

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Mar 2017
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
risk değerlendirmenizi yaptınız mı acaba ?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.