Soru Bankası - Kimyasal Etmenler 10 Soruluk Değerlendirme Testi | TÜİSAG Forum | İSGforum | İSGfrm - İş Sağlığı,Güvenliği,Risk değerlendirme

Soru Bankası Kimyasal Etmenler 10 Soruluk Değerlendirme Testi

Konu, 'DSP Sınavına Hazırlık' kısmında Gamze tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Gamze

    Gamze TÜİSAG Yönetim Yardımcısı Yönetim Yardımcısı



    Soruların cevapları en aşağıda yer almaktadır. Kopya çekmek yok ona göre ;)
    Kaç soruya doğru yanıt verdiğinizi belirtirseniz memnun olurum...

    1. Kimyasal maddelerin vücuda giriş yoluyla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    a) Solunum yoluyla
    b) Deriden emilim yoluyla
    c) Sindirim sistemi yoluyla
    d) Termal radyasyon yoluyla
    e) Enjeksiyon yoluyla

    2. Aşağıdakilerden hangisi kimyasalların deriden emilmeleri ile ilgili söylenemez?

    a) Kimyasallarla el teması hâlinde deriden emilme yoluyla tehlikeli miktarlarda kimyasal alınabilir
    b) Toz formunda olan kimyasallar için deriden emilme mekanizması söz konusu değildir
    c) Farklı kimyasalların deriden emilme kapasiteleri de farklılıklar gösterir
    d) Deriden emilme yıllar içinde meslek hastalığına yol açabilir
    e) Derinin koruyucu dış tabakasının çözücülerle yumuşatılması kimyasalın emilmesini kolaylaştırır.

    3. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a) Tozdan kaynaklanan tehlike, tozun içerdiği maddeler ne olursa olsun fark etmez aynıdır
    b) Tozlar solunduktan sonra akciğerden öksürük mekanizması ile atılır
    c) Asbest içeren tozlar tehlikeli iken silisyum kristalleri tehlikeli değildir
    d) Parçacıkların boyutu küçük olursa hava ile solunduğunda akciğerden geçer
    e) Tozlar sadece kapalı ortamlarda çalışanlar için tehlikelidir

    4. I. Gazların tehlikeli konsantrasyonlara ulaştıklarının farkına varılmayabilir.

    II. Koku, gazın havadaki konsantrasyonu ancak çok yüksek konsantrasyonlara ulaşması ile fark edilebilir.

    III. Gazların solunum sistemini tahriş etme etkileri olabilir.

    IV. Pek çok gazın narkotik etkisi vardır.

    Yukarda verilerden hangisi yanlıştır?

    a) I ve III
    b) I ve II
    c) III ve IV
    d) Yalnız I
    e) Yalnız IV

    5. I. Metal dumanı, genellikle çinko içeren duman solunduğunda ortaya çıkar.

    II. Metal dumanı etkilileri maruz kalındıktan ancak aylar sonra ortaya çıkar.

    III. Kükürt oksitleri, azot oksitleri ve amonyak toksik gazlar olup aynı zamanda solunum sisteminde tahrişe neden olurlar.

    IV. Koku, gazın havadaki konsantrasyonu ancak çok yüksek konsantrasyonlara ulaşması ile fark edilebilir.

    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri duman ve gazlar için doğrudur?

    a) I, II ve III
    b) I, III ve IV
    c) III ve IV
    d) Yalnız I
    e) Hepsi

    6. Aşağıdakilerden hangisi çözücüler için yanlıştır?

    a) Kan dolaşım sistemine bir kez girdikten sonra beyin, karaciğer gibi organlara taşınabilirler
    b) Solunum yolu, organik çözücülerin vücuda girmesinde tek yoludur
    c) Sigara ve kaynak yapılırken çıkacak kıvılcım veya statik elektrik kolayca alevlenmelerine neden olabilir
    d) Çözücülerin pek çoğu, ortam sıcaklığında çabucak ve kolayca buharlaşır
    e) Çözücüler alerjik reaksiyona neden olabilir

    7. I. Pek çok çözücünün narkotik etkisi vardır.

    II. Çözücüler, bitkinlik, baş ağrısı, algılama güçlüğü ve yorgunluğa neden olabilir.

    III. Gözlerde ve solunum yolunda tahrişe neden olabilirler.

    IV. PCB ler ve aromatik aminler özellikle sanayide yaygın kullanılan çözücülerdir.

    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri çözücüler için doğrudur?

    a) Hepsi
    b) I, II ve IV
    c) I, II ve III
    d) II, III ve IV
    e) Yalnız I

    8. Aşağıdakilerden hangisi metaller için söylenemez?

    a) Metal dumanı solunumla vücuda girer
    b) Çimento krom içerebilir ve deride alerjik reaksiyona neden olur
    c) Kobalt alerjik reaksiyona neden olan diğer bir metaldir
    d) Cıva solunum yolu ile vücuda alınabilir
    e) Metaller vücuda deriden girebilirler

    9. I. Asit ve bazların buharlarının etkisi çözeltilerinin yaptığı etkinin aynısı yapabilir.

    II. Bazı asitler, örneğin odun talaşı gibi organik maddelerle temas ettiğinde patlayıcı özellik kazanır.

    III. metal asit banyosuna konduğunda yanıcı hidrojen gazını ve aynı zamanda asit buharlarını açığa çıkarabilir.

    IV. Amonyak, sodyum ve potasyum hidroksitleri seyreltik sulu çözeltileri de derişik çözeltileri gibi deride tahrişe neden olur Yukarıdakilerden hangileri asitler ve bazlar için doğrudur?

    a) I, II ve III
    b) II, III ve IV
    c) I, II ve IV
    d) I ve IV
    e) I ve II

    10. ( F+ ) hangi uyarı sembolü için kullanılan kısaltmadır?

    a) Şiddetli alev alan
    b) Şiddetli oksitleyici
    c) Aşırı tehlikeli
    d) Aşırı korozif
    e) Kanserojen



    1.D 2.B 3.D 4.E 5.A 6.B 7.C 8.E 9.C 10.A


     
    caner şehit ve Zeynep EFE70 bu yazıya teşekkür etti.
  2. ismail keklik

    ismail keklik TÜİSAG Üyesi

    böyle hiç duymadığım, yorum dahi yürütemediğim sorular inşallah sınavda çıkmaz sadec
    Gamze hanım inşallah sınavda bu tip sorular çıkmaz hiç duymadığım 9 ile 10. soruya cevap bile veremedim. 2 doğru ;(

     
  3. Gamze

    Gamze TÜİSAG Yönetim Yardımcısı Yönetim Yardımcısı

    Owwww sonuç fena :(

       

     
  4. 3 doğru
    inşallah ösymdekiler görmez bu soruları çuvalladım

     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
  5. Meryem Okumuş

    Meryem Okumuş TÜİSAG Üyesi

    6 doğru

       

     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
  6. Meryem Okumuş

    Meryem Okumuş TÜİSAG Üyesi

    SORU : Sağlık Hizmet Sunucuları kendilerine gelen iş kazalarını ve tespit ettikleri meslek hastalıklarını ............gün içinde SGK'na bildirir?

     
  7. AltınOran

    AltınOran TÜİSAG Üyesi

    10 gün




     
  8. sevil parlak

    sevil parlak TÜİSAG Üyesi

    4:(((



     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
  9. Doğukan Bölükbaşı

    Doğukan Bölükbaşı TÜİSAG Üyesi

    5 doğru

       

     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
  10. Zeynep EFE70

    Zeynep EFE70 TÜİSAG Üyesi

    7 doğru



     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
  11. ELİF YAMAN

    ELİF YAMAN TÜİSAG Üyesi

    3 iş günü



     
  12. Murat KILIÇ 2

    Murat KILIÇ 2 TÜİSAG Üyesi

    10 doğru...

     
    Gamze bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica