Bilgi : Kaynak Yapılacak Yerde Patlama Ve Yangını Önleme

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Kaynak Yapılacak Yerde Patlama ve Yangını Önleme


Açık Alanda Kaynak Yapılacak İse Hangi Önlemler Alınmalı?
Kaynak yapılacak bölgenin (35 ft.) 11m.yakınında yanıcı gaz, yanıcı gaz yayan sıvı (benzin, solvent vb.) ve kolay tutuşucu (kağıt, pamuk, saman vb.) maddeler bulunmamalıdır. Çünkü,kaynak yapımı sırasında çıkan kıvılcımlar yangına neden olabilir. Yanıcı maddelere yakın yerlerde kaynak yapmak zorunlu ise, önce bölge iyice havalandırılmalı, yanıcı maddelerin üzeri örtülmeli, kaynak kıvılcım ve çapaklarının düşeceği yerler ıslatılmalı, yangın söndürme araçları kullanıma hazır halde bulundurulmalıdır.
Kapalı Alanlarda Kaynak Yapılacak İse Hangi Önlemler Alınmalı?
Kapalı alanlarda (tank, silo, menhol vb.) kaynak yapılacak ise, kaynak yapılacak bölgede yanıcı, boğucu zehirli gaz birikmiş olabilir, içeri girilmeden önce iyice havalandırılmalı, gaz-boşaltma işlemi yapılmalı, kirli ise iyice yıkanıp temizlenmeli, temizlendiğinden emin olunduktan ve kaynak yapacak kişi gerekli kişisel koruyucularını taktıkta sonra içeri girmeli ve kaynak yapmaya başlamalıdır. Kaynak yapımı süresince dışarıdan içeriye temiz hava verilmeli, dar ve kapalı yerde kaynak yapılırken en az iki kişi bulunmalı ve bunlardan birisi gözlemci olmalıdır. Kaynak işi bittikten sonra kaynak yapılan bölge soğutulmalıdır. Aydınlatma zorunlu ise, 24 voltla çalışan seyyar lamba kullanılmalıdır.
İçinde Ne Olduğu Bilinmeyen Kaplara Kaynak Yapılacak İse Hangi Önlemler Alınmalı?
İçlerinde ne olduğu bilinmeyen varil, tüp ve benzeri kapalı kaplar üzerinde kaynak yapılmadan önce, kabın kapağı açılıp kontrol edilmeli, içleri su doldurularak temizlenmeli, içinde yanıcı, parlayıcı ve zehirli atık ve buhar kalmadığından emin olunduktan sonra ve ağızları açık halde iken kaynak veya kesme işlemi yapılmalıdır. Gerekli kontroller yapılmadan kesinlikle kaynak yapılmamalıdır.
Yakıt Tankı, Tanker Ve Yakıt Depolarında Kaynak Yapılacak İse Hangi Önlemler Alınmalı?
Araç üzerindeki yakıt depolarına, içlerinin boş veya dolu olmasına bakılmaksızın kesinlikle kaynak yapılmamalıdır. Depo içinde biriken yakıt buharı patlamaya ve aracın yanmasına neden olabilir. Yakıt deposu sökülüp gerekli temizlik işlemleri yapıldıktan sonra kaynak yapılmalıdır. Daha önceden içinde benzin veya başka yanıcı sıvı madde depolanmış olan, yakıt tankı, tanker vb. kaplar üzerinde kaynak yapmak gerektiği durumlarda önce kapağı açılmalı içi su ile doldurularak, içinde birikmiş yanıcı gaz ve buharların dışarıya çıkması sağlanmalı, yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, kaynak yapılacak bölgeye kadar içi su dolu ve kapağı açık halde kaynak yapılmalıdır.
Sağlıkla İlgili Başka Önlem Almak Gerekir mi?
Kaynak yapacak kişi kaynakla ilgili gerekli kişisel koruyucularını kullanmalı, kaynak yapılacak bölgede bulunabilecek yağ, boya ve benzeri kirlilikler temizlendikten sonra kaynak yapılmalıdır.Böylece kaynak ışınlarının zararlı etkilerinden korunmuş olacağı gibi, niteliği bilinmeyen duman, gaz ve buharlara maruz kalmamış olur.
Mehmet BERK
Daire Başkanı
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.