Soru : İsg Uzmanı Sivil Savunma Uzmanlığı Yapabilir Mi?

İş Güvenlik Uzmanı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
31
Tepki puanı
38
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba arkadaşlar,
Özel sektörde kısmi süreli isg uzmanı olarak çalıştığım bir firmada sivil savunma uzmanlığını da yapmam yönünde bir talep var ancak bu konuda tereddütte kaldım çünkü benim uzmanlık alanımı kapsamıyor. Bu yönde de bir eğitim almadım. "SİVİL SAVUNMA UZMANLARININ İDARİ STATÜLERİ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İLE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK" incelediğim zaman sadece kamu kurum ve kuruluşlarını kapsadığını gördüm. Dolayısıyla nasıl bir sorumluluk altına gireceğimi bilemediğim için sizlere danışmak istedim. Şirket bu işi benim yapmam konusunda ısrarcı olacak ancak yetkimin olmadığı bir konuya da bulaşmak istemediğim için kanun yada yönetmeliklerde beni destekleyici bir bilgi var mıdır? Yardımlarınız rica olunur.
Saygılarımla.
 

TufanD

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Şub 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Benim bildiğim kadarıyla zaten acil durumyçnetimi kapsamında Hunlar' bizlerin yetki,görev ve sorumlulukları arasında. Yani anlayacağınız aslında tamda sizin göreviniz diye biliyorum. Hatta yanlış biliyorsam buraya gelecek yorumlardan sonra bende kendimi düzeltme fırsatı bulmuş olurum.
 

senua

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Şub 2014
Mesajlar
10
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Sivil savunma uzmanlığı olan birisi cevap yazarsa seviniriz, bunun bir eğitimi varmış, eğitim alındıktan sonra mı sivil savunma uzmanı olunuyor, yoksa firma içi herhangi bir personeli görevlendirebilir miyiz?
 

musa ugur karan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Şub 2017
Mesajlar
5
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Sivil savunma uzmanlığı olan birisi cevap yazarsa seviniriz, bunun bir eğitimi varmış, eğitim alındıktan sonra mı sivil savunma uzmanı olunuyor, yoksa firma içi herhangi bir personeli görevlendirebilir miyiz?
sivil savunma amirliği eğitimi var uzman oluyorsun amir oluyorsun kamu kuruluşları afad dan iki haftalık eğitimle sivil savunma amiri sertifikası alıyorsun ikişinin birlikte yapabilirsin
 

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2012
Mesajlar
675
Tepki puanı
865
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
29.12.2012 ve 28512 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK' te, İş Güvenliği Uzmanları için görev yetki ve sorumluluklar belirlenmiştir.

Ana hatları ile görevleri;
  • Rehberlik,
  • Çalışma ortamı gözetimi,
  • İlgili birimlerle işbirliği,
  • Eğitim, bilgilendirme, kayıt.
olduğu görülecektir. Burada gördüğünüz üzere, Sivil Savunma Uzmanlığı ile bir detaya rastlayamazsınız. Anlaşılacağı üzere, yaparsınız diyecek bir yükümlülük yok. Tersini düşünelim, yapamazsınız diye de bir hükümde yok. Genel olarak, bu işler kamuda Sivil Savunma birimleri tarafından yürütülmektedir. Özel sektörde zorunluluk var mı bilemiyorum. Lakin birkaç yerde denk geldim. İdari İşler Sorumlusu bu görevi yürütmektedir.

Kafanız karışmasın. İş Güvenliği Uzmanı olarak siz, istemezseniz, bu görevi kimse size zorla veremez. İsterseniz ise şayet, görevi yapmanızda da engel yok.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İGU Belgesi ve SSU Belgesi olan kurulda her iki görevi de üstlenebilir mi?

İGU çalışma süresi dışında bu işi de yapabilir mi?

Yanıt ?
.........................................................................................

18 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28532

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Kurulun oluşumu

MADDE 6 – (1) Kurul aşağıda belirtilen kişilerden oluşur:

a) İşveren veya işveren vekili,

b) İş güvenliği uzmanı,

c) İşyeri hekimi,

ç) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,

d) Bulunması halinde sivil savunma uzmanı,

e) Bulunması halinde formen, ustabaşı veya usta,

f) Çalışan temsilcisi, işyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde baş temsilci.

(2) Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır. İş güvenliği uzmanının tam zamanlıçalışma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise kurul sekretaryası; insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi tarafından yürütülür.

(3) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde gösterilen üyeler işveren veya işveren vekili tarafından atanırlar.

(4) Birden fazla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulunduğu işyerlerinde işveren tarafından görevlendirme yapılır. İş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinde o işyerinin tehlike sınıfına uygun uzmanlar arasından birisi görevlendirilir.

(5) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen üye o işyerindeki formen, ustabaşı veya ustaların yarıdan fazlasının katılacağı toplantıda açık oyla seçilir. Seçimle belirlenememesi halinde işveren tarafından atanır.

(6) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sözü geçen kurul üyelerinin aynı usullerle yedekleri seçilir.

(7) 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendine göre kurulacak kurullarda üyeler ve kurul sekreteri asıl işveren ve alt işveren tarafından ortak kararla atanır.
 

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
http://nizam23.blogcu.com/sivil-savunma-uzman-ve-amirlerinin-statuleri/1565926

Bilindiği üzere 3152 Sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesi ve 7126 Sayılı Sivil Savunma Kanununun 3, 5 ve 8 nci maddeleri ile Sivil Savunma Hizmetlerinin yurt düzeyinde planlanması, uygulanması, koordinasyonunun sağlanması hizmetlerinin yanı sıra koruyucu güvenlik, seferberlik ve savaş hali hazırlıkları ile savaşta veafetlerde can kurtarılmasına yönelik önemli görevlerin yürütülmesi ile Sivil Savunmanın yurt genelinde fiilen tahakkuk ettirilmesi görevi İçişleri Bakanına, İllerde Valilere, İlçelerde Kaymakamlara; kurum ve kuruluşlarda ise en üst amirlere verilmiştir.

Bu görevler İçişleri Bakanı adına yurt genelinde Sivil Savunma Genel Müdürü, İl ve İlçelerde Mülki İdare Amirleri adına İl ve İlçe Sivil Savunma Müdürleri, kurum ve kuruluşlarda ise en üst amir adına İçişleri Bakanlığınca atanmış “Sivil Savunma Uzmanı”, uzman bulunmayan kurumlarda ilgi (e) Tüzüğün 67 nci maddesi gereğince görevlendirilen “Sivil Savunma Amiri” tarafından yürütülmektedir.

Bu hususları içeren Bakanlıklarımızın yayımladığı genelgeler ve yazılar kuruluşlarımıza açıklamalı yazılar ile iletilmiş olmasına rağmen yine de kurum ve kuruluşlarımızda özellikle Sivil Savunma Uzmanları ve Sivil Savunma Amirleri ile ilgili hususlarda tereddütlerin olduğu ve farklı uygulamaların yapıldığı; gerek aylık olarak yapılan Sivil Savunma Koordinasyon toplantılarında iletilen bilgilerden, gerekse denetleme sonuç raporlarındaki bilgilerden anlaşılmıştır.

Bu nedenle Sivil Savunma Uzmanı ve Amirlerinin statüleri ve diğer özlük durumları ile uygulanması gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

1-KADRO VE ATAMA:

a) Sivil Savunma Uzmanları: Sivil Savunma Uzmanlarının atanmayetkisiilgi (a)

Kanunun EK-6 ncı maddesi gereğince İçişleri Bakanına verildiğinden ; Sivil Savunma Uzmanlık kadrolarına başka bir usulle yapılan atamalar geçersizdir.

b)Sivil Savunma Amirleri: 6/3150SayılıSivilSavunma İleİlgili Şahsi Mükellefiyet,

Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğünün 67 nci maddesi gereğince kurum amirinin sorumluluğunda Sivil Savunma Teşkilat, hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek üzere her kurumda kurum amirince bir “SivilSavunmaAmiri'' veyardımcısı görevlendirilir. Bu görevlendirmelerde Sivil Savunma kursu görmüş kişiler tercih edilir ve fotoğraflı görev belgelerinin bir sureti İl ve İlçe Sivil Savunma Müdürlüklerine gönderilir...
 

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)

https://www.afad.gov.tr/tr/18691/Oz...unma-amirleri-AFAD-egitiminde-bir-araya-geldi


SİVİL SAVUNMA İLE İLGİLİ TEŞKİL VE TEDBİRLER TÜZÜĞÜ

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 5.6.1964, No : 6/3150
Dayandığı Kanunun Tarihi : 9.6.1958, No : 7126
Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 18.7.1964, No : 11757
Yayımlandığı Düsturun Tertibi : 5, Cildi : 3, S. 2614

İKİNCİ KISIM

Hassas bölge kademeleri, idare merkezleri ve büroları

Madde 2 – Yetkili mercilerce şehir, kasaba, mevki veya tesis olarak tesbit edilecek tabi afet sahaları dışında kalan hassas bölgelerin sınırları; buralara yapılması muhtemel taarruzların tesir alanları içine girebilecek banliyölerini ve yakın çevrelerini de kapsayacak şekilde, mahalli mülki idare amirliklerince tayin olunur ve sivil savunma planlarında da gösterilir.

Madde 3 – (Değişik : 7/8/1996 - 96/8650 K.)

Hassas bölgeler, sivil savunma teşkilat ve faaliyetlerinin planlanması, sevk ve idaresi bakımından kılavuzluk kademelerine ayrılır.

Madde 4 – (Değişik : 7/8/1996 - 96/8650 K.)

3 üncü Maddedeki genel düzenlemeden ayrı olarak mülki idare amirlerince gerekli görülen kamu ve özel sektöre ait tesislerde kılavuzluk oluşturulur.

Bu tesislerin kılavuzları yönetici ve sahipleri tarafından seçilir.
 

Ekli dosyalar

  • 01 - 5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Görevleri Hk. Kanun.pdf
    313.9 KB · Görüntüleme: 43
  • 02 - 7126 Sayılı Sivil Savunma Kanunu.pdf
    258 KB · Görüntüleme: 38
  • 03 - 6-3150 Tüzük.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 25
  • 04 - Daire ve Müessese Sivil Savunma İşleri Kılavuzu.pdf
    402.7 KB · Görüntüleme: 25
  • 05 - Sivil Savunma ile ilgili Teşkil ve Tedbirler Tüzüğü.pdf
    327.2 KB · Görüntüleme: 31
  • 06 - sivil savunma amiri gorev yetki sorumluluk.pdf
    214.2 KB · Görüntüleme: 38

senua

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Şub 2014
Mesajlar
10
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
herkese teşekkürler, konu açıklığa kavuştu.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.