İsg Sınavına Nasıl Çalışılmalı?

M.Kızıklı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Mar 2013
Mesajlar
8
Tepki puanı
100
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Yeni bir iş alanı, yeni fırsat olması sebebiyle, İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için yoğun talep devam ediyor. Daha önce de kısıtlı bir iş alanına hitap eden bu konu, 6331 Sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber artık yaşamımızın bir parçası oldu ve gerek işverenlerin bilinç düzeyi, gerekse çalışanların haklarının bilincine varmasına bağlı olarak, her geçen gün öneminin artması kaçınılmazdır.

İşte bu aşamada, uygun branşlardaki lisans mezunlarına İş Güvenliği Uzmanı olma fırsatı verilmiştir. Bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. Şu anda 220 saatlik bir eğitim sonrası, diğer sınavlara göre bazı avantajları da olan sınavda 70 puan alındığında bu belgeye sahip olunuyor.

Bu iş hep böyle devam etmeyecektir. Üniversiteler İş Güvenliği Uzmanlığının lisans bölümlerini açmaya başladılar bile. Bundan dolayı çok yakın bir gelecekte, sadece 220 saat eğitim sonunda girilecek bir sınavla kimseye İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi verilmeyecek, “git bunun okulunu oku” denecektir. Bu sebeple şimdi sahip olunacak bu uzmanlık belgeleri bir fakülte diplomasına eşdeğer olacaktır. Şartları tutanlar için bu fırsatın kaçırılması hiç akıllıca olmayacak, kaçıranlar sonra çok pişman olacaktır.

Peki, bu sınavlara nasıl hazırlanılmalıdır?

Öncelikle girilecek sınavın şeklini incelmemiz gerekir. Sınav, üniversite sınavı gibi bir yarışma sınavı değil, ölçme sınavıdır. Bu sınavda 100 adet soru sorulmakta ve 110 dakika süre verilmektedir. Sorular 4 seçenekli ve yanlış doğruyu götürmemektedir ki bu avantajlı bir durumdur. Demek ki hiç boş soru bırakmamamız gerekiyor.

Sınavda soruların ağırlıklı oranı: %40 Teknik, %30 Mevzuat, %15 Genel İSG Konuları, %10 Sağlık, %5 Hukuk şeklindedir.

Bu sınavlarda başarı için aşağıdaki 7 kurala uymanız ve uygulamanız gerekmektedir.

1- Eğitim aldığınız kurumun kalitesi, eğiticilerin yetkinliği önemlidir. Konusunda iyi bir eğitimci, zaten soruların nerelerden ve nasıl sorulabileceğini sizlere anlatacak, notlar tutturacak, rehberlik edecektir. İyi kalite eğitimcilerin olduğu bir eğitim kurumunda sınava ilişkin hazırlığınızın büyük bir kısmını halletmiş olursunuz. Bu sebeple sırf biraz ucuz fiyat verdi diye eğitim kurumu tercih etmek yerine; kurumsallaşmasını, kalitesini, sizlere sağladığı dokümantasyonu ve sınavlardaki başarı oranını kıstas alınız. Madem eğitimin ücretini ödüyorsunuz, bundan en iyi şekilde faydalanınız.

2- Hazırlık aşamasında öncelikli kural, mutlaka eğitim aldığınız kurumun eğimlerine katılmanız ve dersleri dikkatle dinleyerek notlar almanızdır. Çeşitli mühendislik alanlarıyla İSG siteminin uygulanmasını içeren, teorik, pratik ve mevzuat bilgilerinden oluşan bu dersler son derce önemlidir. Eğitim aldığınız lisans programının dışında yeni bilgileri ilk defa bu eğitimlerde öğreneceksiniz, kendi branşınızdaki bilgilerin de İSG sistemine nasıl uygulandığını göreceksiniz.

3- İnternette çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır, bunlarla kafanızı karıştırmayınız. Çünkü bu bilgilerin, soruların çoğu eski mevzuatlara göredir, burada kafanız karışacak, ikilemde kalacaksınız. 21 Aralık 2013 sınavından önceki çıkmış soruları çözmeye çalışarak vakit kaybetmeyiniz. Çünkü eski sınav soruları eski mevzuatlara göre hazırlanmıştır ve şu anda o soruların sorulduğu mevzuatların nerdeyse tümü değişmiş, birçoğu da yürürlükten kaldırılmıştır.

4- Mevzuatların niteliği değişmiş ve dolayısıyla soru tipleri ve yöntemi de değişmiştir. Eski İSG mevzuatları “kural koyucu” mevzuatlardı. Yenileri ise “ilke belirleyici” ve İSG uzmanına inisiyatif kullandırıcımevzuatlar şeklinde düzenlenmiştir. Halen birçok eğitim kurumu ve eğitici bunun farkında değildir. Dolayısıyla şimdi yapılan sınavların soruları, eskisi gibi kurallar, kısıtlar ve kalıpları sormak yerine, her konunun ilksel kavramalarını bilmenizi ve bu ilkelerle yorum yaparak cevap vermenizi isteyen bir yöntemle hazırlanmaktadır. Çalışırken gerek mevzuatlar, gerekse diğer konulara bu gözlükle bakarak çalışmanız amaca yönelik çalışma olacaktır.

5- Mevzuatları çalışırken bir sıra takip ederek çalışmanız gerekmektedir. Bu sıra kanun, yönetmelik ve tebliğler şeklinde olmalıdır. Öncelikli olarak okumanız gereken kanunlar sırasıyla; 4857 Saylı İş Kanunu, 5510 Sayılı SGK Kanunu, 6331 Sayılı İSG kanunudur. Eğitimlere başlamadan önce özellikle 6331 Sayılı Kanunu okumuş olmanız, konuları anlamanızı kolaylaştıracaktır. Şuan yürürlükte olan yönetmelikleri de eğitim boyunca katılacağınız dersle ilgili olanını mutlaka okuyarak derslere katılmanız gerekir. Yönetmelikleri okurken dikkat edilecek nokta, yukarıda da belirtiğim gibi, yönetmeliğin kendisi “ilke koyucu” olarak hazırlanmış olmasına rağmen konuyla ilgili kısıtlar, rakamlar, süreler genellikle eklerinde belirtilmiştir. Dolayısıyla yönetmeliklerin ekleri de çok önemlidir, onları atlamayınız. Çoğu zaman da bu kısıtlar ve kurallar tebliğlerle belirtilmiş olduğu için tebliğleri de okumanız gerekmektedir.

6- Sınava hazırlanırken, okuduğunuz her konu için şu soruyu sürekli kendinize sorunuz; “Bakanlık, bu konu için, bir İş Güvenliği Uzmanından asgari olarak neleri bilmesini ister?” Kafanızda bu soruyla okumalar yaptığınızda mevzuat, bilgi ve kural denizi içinde amaçsız olarak yüzmek yerine bir şeyler arayacaksınız ki o aradığınız bilgileri gördüğünüzde kolayca tanıyacak, notunuzu alacaksınız.

7- 21 Aralık 2013 Sınavında çıkan A, B ve C sınıfı sorularını çözüp kendiniz test ediniz. Bu sınavdan önceki sınav sorularını çözmeye çalışarak kafanızı karıştırmayınız. Bilmediğiniz soruların cevaplarına anahtardan bakmak yerine o konuyla ilgili ders notları ve mevzuatları inceleyerek çözmeye çalışınız.

Yapılacak İş Güvenliği Uzmanlığı sınavlarında bütün uzman adaylarına başarılar diliyorum.


Mustafa KIZIKLI
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanları Eğiticisi
Mesleki ve Teknik Eğitim Uzmanı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büşra yldırım

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Ocak 2017
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman Adayı (C)
tüzük sözleşmeler ve yasalar çok. bu işte yeniyim
kanunlardan 4857 ve 6331 sadece
linkteki yönetmeliklerin hepsi
ve çıkmış sorular. c sınıfı için yeterlimi.
yoksa o tüzük sözleşme tebliğ onlarada bakmam lazım mı?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.