Tartışma : İsg Eğitimleriniz Bir İşkence Mi Yoksa Gerçekten Verimli Mi?

Bahsi geçen şikayet ile hem fikir misiniz?

  • Evet, eğitimler gerçekten çalışana işkence gibi geliyor

  • Hayır, bu eğitimleri çalışanlar dikkatle dinliyor

  • Bazen


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bugün bir platformda gördüğüm bir şikayeti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yorumlarınızı gerçekten merak ediyorum. Acaba verdiğiniz eğitimler, eğitimi alan çalışanlar tarafından bir işkence olarak mı görülüyor yoksa farkındalık mı sağlıyor?
Ne dersiniz?
Bu şikayeti çoğunluğun nasıl değerlendirdiğini anlayabilmek adına ankete oy kullanın lütfen.


Screenshot_1.jpg
 

S.Yıldırım

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Tem 2016
Mesajlar
3
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bence verilen eğitimler elbette farkındalık sağlamalı fakat konuyu yazan kişinin şahit olduğu eğitim belki de ona denk gelen talihsiz bir eğitim olmuş olabilir.
Şöyle de denebilir bazen anlatıcının,konuşmacının(yada burada bahsi geçen kişi olarak Uzmanın) biraz daha etkin ve verimli bir sunum yapması gerekli bazen insanlar neyin söylendiğine değil nasıl söylendiğine bakıyorlar,dikkat çekiyorlar.

Verdiği eğitimde dikkat çekici şeyler yapmalı mı Uzman ? Tabiki bu onun birincil şartı değil nihayetinde orada işçilerin faydası için konuşuyor fakat dediğim gibi eğer biraz daha dikkati çekersek bence dinleyici(eğitimi alan)de daha pür dikkat olacak ve konu daha anlaşılacaktır.

Genel kanı olarakta eziyet olduğunu düşünmüyorum.
 

oğuz1983

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Ara 2012
Mesajlar
81
Tepki puanı
82
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İş güvenliği uzmanları eğitim vereceği kitleye uygun bir şekilde eğitim vermelidir.Eğitim konuları,örnekler,anlatılacak riskler vb.konular herşey işyerinin durumuna,çalışanların yaptıkları işe ve eğitim seviyelerine uygun olmalıdır..Örneğin siz ofis çalışanlarına vinç,caraskal,forklift gibi şeylerden bahsederseniz bu hem gereksiz yere onları sıkar hem de motivasyonları düşer.
Eğitimin saaati de çok önemlidir.mesainin son saatlerinde insanların enerjisi düşüktür ve uyuma potansiyeli yüksektir.mesainin ilk saatleri de motivasyon güçlüğü oluşur.
Bir de şunu unutmamak lazım.Belki normalde iki kelimeyi yanyana getiremeyen bir kişi uzman olmuştur ve bu kişinin eğitim vermesi gerekmektedir.Eğitim vermek,kitlelere hitap edip anlattıklarınızı kafalarına sokmak bir beceri işidir.Sonuçta bizim ana işimiz öğretmenlik değil.
 

Rasim BAŞ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ağu 2014
Mesajlar
22
Tepki puanı
10
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
mevzuat eğitiminde çalışan kendini ilgilendirmeyen konulara gelince uyumaya başlıyor.Arkadaş ta onlardan olabilir.
 

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bu konuda da Çalışma bakanlığının kusurları var.
Bakanlık işyerlerini,ilk,orta,lise,üniversite benzeri okul sanıyor !!!
Çalışanlarıda diploma almak,mezun olmak amacı ile gelen öğrenci sanıyor.
Neden böyle söylüyor, öneriyorum?
Çünkü hazırlanan eğitim ile ilgili mevzuat okul-öğrenci ilişkisine göre hazırlanmıştır.
Çalışanların ISG Eğitimleri Yönetmeliğine ve içeriğine bakın anlayacaksınız.

(Çok özel yeteneği tecrübesi olmayan bir uzman ise yani % 99.9 piyasada çalışan uzman anlatıyorsa,).
Çok tehlikeli bir inşaatta 16 saat yönetmelikteki konuları slayttan okuyan bir eğitici eğer o zavallıları sıkıntıdan öldürmüyorsa,çok iyi !!!

Bir de 4 saatten az olmayacakmış eğitimler!

Bir de sınav dayatması var;
Adamcağızlar adını yazamıyor, dikkat edin ekrana yansıttığınız yazıyı okuyamayan bir (ilk okul mezunu) % 50 işçi var. Ve okuyamadığı için ekrana bakmaz sizi dinler.ve siz bu "adam-kadın"cağızları sınav yapacaksınız !!!

Arkadaşlar gittiğiniz eğitime katılanlara göre hazırlanın, faydalı şeyler anlatın,kağıtttan slayttan okumayın,
Anlatacaklarınızı hikayeler olaylar içine yedirerek canlandırın.
Eğer ortam uyutucu hale gelmişse çok fazla işkence etmeden,dokümanlarınızı tamamlayın ve bitirin eğitimi.


Daha yazacak çok şey var ama zülf-i yare fazla dokunmayayım.
 

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2012
Mesajlar
675
Tepki puanı
865
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çok yerinde tespitler. Ne yazık ki bir çok İSG profesyoneli tek tip slayt hazırlıyor. Tüm işyerlerinde aynı slayttı tekrar tekrar anlatıyor. Buda katılımcıların canını sıkıyor doğal olarak, ben bu yazıyı kaleme alan arkadaşımızı tebrik ediyorum. Vurgular şahane.

Olması gereken ise; her işyeri kendine özgüdür, tabii yapılan faaliyetlerde. Bir kereste fabrikasında çalışan ile salça fabrikasında çalışanlara aynı eğitim verilmemelidir. İSG profesyonellerinin eğitimi angarya görmeden, çok ciddi araştırmalar ve hazırlıklar yaparak, katılımcıların da işin içinde olabileceği bir eğitim materyali hazırlanmalıdır. Elbette bunun için İSG profesyonelin formasyon alması gerekli. Merak etmiyor da değilim. Acaba kaç İSG profesyoneli formasyon almış durumdadır...
 

EmekChe

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Eki 2012
Mesajlar
52
Tepki puanı
147
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Bu konuyu 3 aşamalı cevaplamak isterim

1- İSG Uzmanları

Bazen çalışan tarafından işkenceye dönüştüğü açıktır.Toplanan bir kitleye 'Eğitim' vermek başlı başına Profesyonellik gerektirirken malum yasalarımız bu eğitimleri İSG Uzmanları verir,demiş.İSG Uzmanları bildiğiniz üzere farklı mesleklerden bireyler olup iş bulma sektörü açısından çoğu bu belgeyi alıp bu sektörde çalışmaktadır.Haliyle istatistik vermek doğru değil ama çoğumuz bir eğitmenin sahip olduğu vasıflara sahip değiliz.O nedenle bu forumda da sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biri de ' Eğitim vereceğim,acaba eğitim slaytı olan var mı ? ' gibi soruları sıklıkla görüyoruz.Pedagojik formasyon eğitimi olmadan eğitimin İsg Uzmanları tarafından verilmesi bence yanlış.

2- İşveren

Çoğu iş yerlerinde mevzuatta belirlenen eğitim süreleri işvereni zorladığından 4 ve katı şeklinde olması gereken eğitimler tabiri caizse ışık hızında verilmeye çalışıyor.İşveren üretimin durmasını ve iş kaybı olmasının önüne geçmek için çalışan Uzmana bu noktada baskı yapmaktadır.Haliyle uzman çok fazla itiraz edememektedir.Çünkü,İSG Kültüründen ziyade çark bu şekilde dönüyor.

3- Çalışan

Eğitim alma yaşı yoktur evet.Ama bu eğitimleri Ortaokul,lise düzeyinde verildiğini düşünün.Rahat bir ortam,yaş gereği sağlıklı iletişim,kalıcı bilgiler.Baştan beri şunu desteklerim,bu eğitimler kesinlikle MEB'in müfredatına girip okullarda ders olarak okutulması gerekmektedir.Çalışanlar müthiş bir efor sarf ederek çalışırken,birden iş ortasına konan eğitimden verim alamaz.Bu bilimselliğe aykırı bir durum.Çalışan verdiği emekten dolayı üstüne yapışan alın teri ile o salona girdiğinde düşündüğü tek şey dinlenmek olur.
 

Joffrey Baratheon

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ara 2013
Mesajlar
21
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İçerikte geçen serzenişler güzel, ama başlık tüm eğitimleri hatta İş güvenliğini küçük düşürücü şekilde yazılmış. Ders verilen topluluğa göre içerik ve seviye değişmeli, kesinlikle katılıyorum. Üniversite mezunu kesime verilen İSG eğitimi içerisinde daha çok analitik düşünceler, çözümlemeler, hatta senaryo yorumlamaları şeklinde olmalı. Ama hitap edilen kesim ilkokul - lise mezunu arasında ise bence kaldırılırken çömelmekten, dikkatsizlik sonucu olası risklerden bahsetmek gayet de doğal.
Bu arkadaş eğitimi ters bir zamanda almış, onun serzenişinde.
 

gökçe güntepe

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Nis 2015
Mesajlar
97
Tepki puanı
41
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Çalışana her şey mecburi kanuna gelince sürekli erteleniyor ve işlerinde özellikle kamuda bazı şeyleri değiştirmeniz oldukça zor bir tarafta ÇSGB varsa diğer tarafta diğer bakanlık oluyor. Bakanlıklar anlaşırken ceremesini çalışanlar çekiyor. Hastanelerde çalışanlara yıllık 16 saat İSG eğitimi verilmeli, personel sayısı yetersiz nöbet çıkışı geliyor insanlar kanun 5 yıldan beri hastanelerde yürürlüğe girmedi ki bundan önce hastanelerde çalışan güvenliği ve kalite süreçleri vardı çalışanların bunlara karnı tok adamlar icraat istiyor. Onuda bakanlık erteliyor erteleyince kamu yöneticilerininde kanuna ciddiyetle bakması değişiyor. Bu yüzden 3 yıldan beri eğitim veriyorum bana bile artık sıkıcı geliyor çünkü değişen bir şey yok!
 

Mehmet Gençoğlu

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
22 May 2012
Mesajlar
417
Tepki puanı
599
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Sağlıklı bir eğitim için arkadaşlarımızın da mesajlarında belirttiği gibi bir çok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. Kabul ediyorum benim de bazı eğitimlerim işkence gibi oluyor, çoğu zamanda ben eğitimi veren kişi olarak o işkenceye maruz kalıyorum.
Eğitim salonu çok önemli, eğitimin süresi çok önemli ( 4 saat nedir zaten anlamıyorum), eğitimin zamanı çok önemli (genelde vardiya çıkışlarında eğitim verildiği için yorgun ve isteksiz kişilere eğitim vermek hem onlar hem eğitimci açısından işkence)
Bir çoğumuzun etkili sunum teknikleri ile ilgisi bilgisi yok, slayt nasıl hazırlanır, hangi ses tonu ile konuşulur, hangi renkler kullanılır vs...
Burada esas önemli olan şey eğitimin etkinliği, diğer bütün faktörleri, eğitimi etkin hale getirmek için ayarlamamız gerekiyor. Ki bu da gerçekten çok zor...
 

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Eğer eğitici olarak daha iyi olmak istiyorsanız;
Eğitiminizi video ya alıp daha sonra kendinizi eğitici olarak eleştirel gözle izleyin.
Yetişkin eğitimi kurallarına uyuyor uygulayabiliyor musunuz?
 

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İSG EĞİTİCİSİ OLARAK KENDİ KENDİNİ DEĞERLENDİRME ALIŞTIRMASI

Aşağıdaki kontrol listesinden yaralanarak eğitimlerdeki genel beceri ve düzeyinizi değerlendirin.

Aynı listeyi, kısa süre önce gerçekleştirdiğiniz bir sunumdaki performansınızı değerlendirmek için de kullanabilirsiniz. Bu durumda, bir dostunuzdan ya da iş arkadaşınızdan yardım isteyin, sunumunuzu izlemesini, becerilerinizi değerlendirmesini ve geri bildirim vermesini sağlayın.

Aşağıdaki her soruya EVET, YETERSİZ veya HAYIR yanıtlarından birisini veriniz.

Hazırlık

· Amacınız sizin için açık mıydı?

· Amacınız dinleyiciler için açık mıydı?

· Dinleyiciler hakkında araştırma yapmış mıydınız?

· Sizden ne beklediklerdi biliyor muydunuz?

· Neden söz ettiğinizi gerçekten biliyor muydunuz?

· Konu hakkında yeterli araştırma yapmış mıydınız?

· Eğitiminiz/ Konuşmanız bir mantık sırası izliyor muydu?

· Eğitimin /Konuşmanın akıcı olmasını sağladınız mı?

· Eğitim/ Konuşma yerini ve malzemeyi denetlemiş miydiniz?

· Aletler sorun çıkarmadan çalıştı mı?

· Yeterince prova yapmış mıydınız?

· Soru-cevap bölümüne hazırlanmış mıydınız?

Eğitim/ Konuşma1

· Eğitim/Konuşma öncesinde gergin miydiniz?

· Eğitim /Konuşma sırasında gergin miydiniz?

· Sinirlerinizi kontrol edebildiniz mi?

· Duruşunuz kendine güvenli mi?

· Sesinizin iyi duyulduğundan emin misiniz?

· Okumak yerine, konuştunuz mu yoksa?

· Kullandığınız sözcükler göze mi, yoksa kulağa mı hitap ediyordu?

Eğitim/ Konuşma2

· Aşağıdakileri etkili kullandınız mı: konuşma ritmi?

· Konuşma hızı?

· Ses yüksekliği?

· Duraksamalar?

· Göz teması kurdunuz mu?

· Hareketleriniz etkili miydi?

· Coşkunuzu konuşma boyunca korudunuz mu?

· Açılış bölümü iyi miydi?

· Soru-cevap bölümü başarılı mıydı?

· Eğitimi/ Konuşmayı çarpıcı biçimde bitirdiniz mi?

· Notlarınızı iyi kullandınız mı?

· Dinleyicilerle iletişim kurabildiniz mi?

· Dinleyiciler tepki verip katıldılar mı?

· Esprileriniz başarılı mıydı?

· Çarpıcı bir kapanış yaptınız mı?

· Eğitimden/Sunumdan keyif aldınız mı?

Ne Sonuç Aldınız?

Cevaplarınızı dikkatle inceleyin. Gelişmeye ihtiyaç duyduğunuz noktalara tek tek bakın. Bu noktalardaki başarısızlığınızın nedeni aşağıdakilerden biri mi?



clip_image001.gif
Nasıl yapılacağını bilmiyordunuz: eğitime ihtiyacınız var.

clip_image001.gif
Yapamıyorsunuz (öyle sanıyorsunuz): eğitime ihtiyacınız var.

clip_image001.gif
Planlamanız yeterli değildi: çalışmalarınızı düzenlemeniz gerek.

clip_image001.gif
Notlarınız yeterli değildi: çalışmalarınızı düzenlemeniz gerek

clip_image001.gif
Gerektiği kadar prova yapmadınız: çalışmalarınızı düzenlemeniz gerek


Başarılı olduğunuza karar verdiğiniz noktalara bakmak ve bunları daha da geliştirmek önemlidir.
 

kerim akay

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Kas 2016
Mesajlar
2
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
DSP
Bugün bir platformda gördüğüm bir şikayeti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yorumlarınızı gerçekten merak ediyorum. Acaba verdiğiniz eğitimler, eğitimi alan çalışanlar tarafından bir işkence olarak mı görülüyor yoksa farkındalık mı sağlıyor?
Ne dersiniz?
Bu şikayeti çoğunluğun nasıl değerlendirdiğini anlayabilmek adına ankete oy kullanın lütfen.


Ekli dosyayı görüntüle 32272
Merhabalar ben iki sınavdanda puanım düşük gelmesine ragmen ilk sınavdan sonra isg katipte dsp olarak sertifikam gözüküyo anlamadım nasıl oluyo 5 yıl gecerli ve aktif gözüküyo calıştıgım sirketle bile sözleşme yaprık anlam veremedim bileniniz varmı
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar ben iki sınavdanda puanım düşük gelmesine ragmen ilk sınavdan sonra isg katipte dsp olarak sertifikam gözüküyo anlamadım nasıl oluyo 5 yıl gecerli ve aktif gözüküyo calıştıgım sirketle bile sözleşme yaprık anlam veremedim bileniniz varmı
Kerim Bey merhaba.
Bu duyuruya bakar mısınız?
 

abdullah cihan uzun

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar ben iki sınavdanda puanım düşük gelmesine ragmen ilk sınavdan sonra isg katipte dsp olarak sertifikam gözüküyo anlamadım nasıl oluyo 5 yıl gecerli ve aktif gözüküyo calıştıgım sirketle bile sözleşme yaprık anlam veremedim bileniniz varmı
merhabalar kerim bey her nekadar sorunuzun konuyla ilgisi olmasada, sınavlar genelde mahkemelik oluyor ve ve yine genelde iptal olan sorularla neticeleniyor, sizde baraja yakın bir netice almış ve mahkeme sonucu iptal olan sorular sebebiyle barajı gecip belgeyi almaya hak kazanmışsınızdır.
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Evet Abdullah Beyin dediği gibi bir durum da söz konusu;

Ankara 8. İdare Mahkemesinin E:2016/688, K:2016/2022 sayılı ve E:2015/1892, K:2016/1643 sayılı kararları ile, 23 Mayıs 2015 tarihinde yapılan diğer sağlık personeli sınavının temel kitapçığındaki 4,7,16,17,40,45 ve 47 nolu soruların iptaline hükmedilmiştir.

https://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx

Yukarıdaki linkten Sınav Durumu Sorgula butonunu tıklayarak sınav durumunuzu sorgulayın bakalım. Belki de kaldığınız sınavdan geçtiniz.
 

Raskoln

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2013
Mesajlar
53
Tepki puanı
47
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Eğitimi verimli hale getirmek dinleyici değil anlatıcının görevidir.100 sayfa slayt hazırlayıp hepsine yönetmelik koyup bunları okursan ne verimi alacaksın? özen göstermek yerine baştan savma bir paylaşım aman bitsin artık düşünceleri vs....
Unutmayın ki siz ne kadar anlatırsanız anlatın eğitimdeki başarı sınavla ölçülmez çalışanın aldığı eğitimi uygulamasıyla ölçülür.Eğitim esnasında bunlara da özen göstermek kaliteyi arttırır.
Eğitimi çalışanların öğretim durumuna göre verilmesine karşıyım. Eğitimi tabana yaymak daha mantıklı sonuçta Kpss ye hazırlamıyorsunuz ki insan ayrımı yapıcaksınız.
Genelde eğitimler mesai saati dışında çalışana mesai verilerek yapılıyor sabit işyerlerinde.Adam 8 saat çalışmış yorgun gelmiş.Alan dar havasız.Şartlar aleyhimize olabilir.Eğitim zamanı boyunca slaytın ne kadarını anlattığınız önemli değil ne verebildiğiniz önemli.Lütfen herkes üzerine düşeni yapmasını rica ediyorum
 

MSAM

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Ağu 2014
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Eğitimi yaşanmış iş kazaları videoları ile destekliyorum ilgi ile dinleyip izliyorlar. Konu ergonomi ve ekranlı araçlara gelince hepsi sıkılıyor :)
 

gökçe güntepe

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Nis 2015
Mesajlar
97
Tepki puanı
41
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Çalışanlar hep aynı ve kamuda sürekli bir erteleme mevcut kimse sallamıyor o yüzden ancak ceza gelirse önemseniyorsunuz :) 3 yıldır aynı konuları değiştir değiştir ordan destek buradan destek şurdan bilgi konular aynı değişen tek şey erteleme haberi kimisi gerçekten dinliyor kimisi dinlemiyor inanmıyor isgye artık ben bile şüpheliyim sürekli millete eğitim ver ama her yıl 16 saat sıkıcı gerçekten anlatan olarak benim bile hevesim kaçıyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.