İş kazaları sermayenin aşırı kâr hırsından kaynaklanıyor

leyla

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Şub 2012
Mesajlar
216
Tepki puanı
727
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN İŞÇİ SAĞLIĞI VE iŞ GÜVENLİĞİ RAPORUNA GÖRE:
iş kazaları sermayenin aşırı kâr hırsından kaynaklanıyor

Dünyada iş kazaları oranı yüzde 44, meslek hastalıkları oranı yüzde 56 iken Türkiye’de iş kazaları oranının yüzde 99,3 meslek hastalıkları oranının ise binde 7 olduğunun belirtildiği raporda iş kazaları ve meslek hastalıklarının, sermayenin aşırı kâr hırsı ile çalışma yaşamına yönelik politikaların emek aleyhine oluşmasından kaynaklandığı belirtildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) Nisan 2012 tarihi itibarıyla güncellediği işçi Sağlığı ve iş Güvenliği Oda Raporu, Türkiye’de iş kazaları ve işçi ölümlerinde artış yaşandığına dikkat çekiyor.

Dünyadaki verilerle Türkiye’deki verilerin yer aldığı raporda, dünyada, 6 bin 300 kişinin iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilirken, Türkiye’de ise 2010 yılında bin 454 çalışanın iş kazası sonucu yaşamını yitirdiği kaydediliyor. Raporda, iş kazaları ve meslek hastalıklarının, sermayenin azami kâr hırsı ve çalışma yaşamına yönelik politikaların emek aleyhine oluşmasından kaynaklandığına da vurgu yapılıyor.

DÜNYADA YÜZDE 44, TÜRKİYE’DE YÜZDE 99
ILO açıklamalarına yer verilen raporda, dünyada her yıl 270 milyon iş kazası oluyor. Her 15 saniyede bir işçi ve her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirirken, 160 milyon kişi ise meslek hastalıklarına yakalanıyor. Türkiye’de ise bu oranlar dünya ortalamasının üstünde. Raporda, Türkiye’de aktif sigortalı çalışanları kapsayan resmi verilere göre, 2010 yılında iş kazası ve meslek hastalıkları sayısı 2009’a oranla görece azalsa da, iş kazası sonucu ölüm, meslek hastalığı ve iş kazası sonucu malul sayılarının arttığına dikkat çekiliyor. Raporda, dünyada iş kazaları oranının yüzde 44, meslek hastalıkları oranının ise yüzde 56 olduğu kaydedilirken, Türkiye’de ise iş kazaları oranının yüzde 99,3, meslek hastalıklarının ise binde 7 olmasının çok açık bir çelişki oluşturduğu belirtiliyor. Rapora göre, Türkiye’de 2010 yılında 62 bin 903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı vakası saptandı. Bin 444’ü iş kazası sonucu toplam bin 454 çalışanın yaşamını yitirdi. Bin 976 çalışan iş kazası sonucu, 109 çalışan meslek hastalığı sonucu, toplam 2 bin 85 çalışan sürekli iş göremez oldu. iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu toplam 1 milyon 466 bin 146 gün geçici iş göremez oldu ve çalışanlar 49 bin 878 günü hastanede geçirdi.

KÖMÜR VE LİNYİT BAŞI ÇEKİYOR
2010 yılındaki iş kazalarının sektörel faaliyet gruplarına göre dağılımına kömür ve linyit çıkartılması 8 bin 150 iş kazası ile birinci sırada yer alıyor. 6 bin 918 iş kazası ile fabrika, metal ürünleri ikinci sırada yer alırken, 4 bin 621 iş kazası ile bu sırayı ana metal sanayi takip ediyor. 2010 yılında en fazla ölümün ise toplam 475 kişi ile inşaat faaliyetinde yaşandığı görülürken, 133 kişi ile kara ve boru hattı taşımacılığı ikinci sırada, 124 kişi ile madencilik üçüncü sırada bulunuyor. Ancak ölümler ile ilgili en ilginç veri “Yaratıcı Sanatlar, Eğlence Faaliyetleri”nde karşımıza çıkıyor. Buna göre, 5 iş kazası sonucu 151 iş göremezlik ve 99 ölüm olayı görülüyor.

VAN’DA 30 iŞ KAZASINDA 21 ÖLÜM
Raporda en çok iş kazası yaşanan iller sayısı ise 14 olarak belirtiliyor. Bu iller sırasıyla İstanbul , İzmir, Bursa, Manisa, Zonguldak, Kocaeli, Ankara, Denizli, Eskişehir, Antalya, Aydın, Karabük, Balıkesir ve Bilecektir. iş kazası sonucu ölümlerin en fazla olduğu 16 il arasında İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul ’u, Ankara, İzmir, Zonguldak, Kocaeli, Konya, Balıkesir, Bursa, Antalya, Manisa, Mersin, Hatay, Adana, Kayseri, Gaziantep ve Van takip ediyor. En çarpıcı veri ise Van ile ilgili. Van 30 iş kazası sonucu 21 ölümle en yüksek ölüm oranı olan il olarak kayda geçiyor.

iş kazası sonucu sürekli iş göremez durumundaki toplam bin 976 kişi içinde 411 kişi ile İstanbul birinci, İzmir 169 kişi ile ikinci, Ankara 131 kişi ile üçüncü, Bursa 121 kişi ile dördüncü, Zonguldak 74 kişi ile beşinci sırada yer alıyor. Meslek hastalıkları sonucu sürekli iş göremez durumunda olan 109 kişinin yüzde 40’ı Zonguldak, 22’si Ankara, 15’i İstanbul ’da görülüyor. Meslek hastalığı sonucu ölümlere ise yalnızca 4 ilde karşılaşılıyor. 10 ölüm olayının 6 ‘sı Zonguldak’ta kömür ve linyit çıkartılması, 2’si Ankara’da, 1’er kişi de İstanbul ve Sivas’ta kauçuk ve plastik ürünleri imalatı, metalik olmayan ürünlerin imalatı, yaratıcı sanatlar- eğlence faaliyetlerinde gerçekleşti.

TEKSTİL, KADINLARI VURUYOR
Kadınların en fazla iş kazası yaşadıkları faaliyet gruplarında 718 kadının iş kazası geçirdiği tekstil ürünleri imalatı yine birinci, 468 iş kazası ile gıda ürünleri imalatı yine ikinci, 257 iş kazası ile taşıma için depolama ve destek faaliyeti üçüncü, perakende ticaret 246 iş kazası ile dördüncü, konaklama faaliyetleri 170 kaza ile beşinci sırada yer alıyor. Kadınların yaşadığı iş kazası sayısı erkeklere dair sayıların çok altında görünmekle birlikte kadın istihdamının yaygın olduğu tekstil, dokuma ve gıda ürünleri imalatı gibi sektörlerde kadınların uğradığı iş kazası sayılarında artış göze çarpıyor . illere göre dağılımda ise 752 iş kazası ile Bursa başı çekmekte, onu 597 iş kazasıyla İstanbul , 504 iş kazasıyla İzmir, 302 iş kazasıyla Manisa, 257 iş kazasıyla Antalya, 227 iş kazasıyla Denizli, 105 iş kazasıyla Eskişehir izlemektedir. Bu 7 ilde iş kazası geçiren kadın çalışan sayısı (2.744), kadın çalışanların toplam iş kazası sayısının (3 bin 892) yüzde 70,5’ini oluşturuyor.

ILO’ya göre gelişmekte olan ülkelerin iş kazaları ve meslek hastalıkları maliyetleri, GSYİH’nin yüzde 4’ü tutarındadır. Türkiye’nin 2011 yılı GSYİH’si içinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyetinin 51,24 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.

iŞ YASASI, TORBA, KHK İŞÇİLER ALEYHİNE
Makina Mühendisleri Odasına göre; iş kazaları ve meslek hastalıklarının temel nedeni, sermayenin azami kar hırsı çalışma yaşamına yönelik politikaların emek aleyhine oluşmasından kaynaklıyor. Küreselleşme ve neo liberal özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek istihdam politikalarının birbirleriyle bağlantılı olumsuz sonuçlar yarattığını belirten oda, 4857 sayılı iş Yasası ve torba yasalarda yapılan değişikler ile Kanun Hükmünde Kararname(KHK) hükümlerinin emek aleyhine belirlendiğine dikkat çekiyor. iş Sağlığı ve Güvenliği (iSG) mevzuatının sermaye çıkarları ile neo liberal politikaların belirlendiğine vurgu yapan oda, iSG’nin olmazsa olmazı olan mühendislik ve tıp bilimlerine ilişkin yasal eksikliğin ve sorunların söz konusu olduğunu belirtiyor. Çalışma koşullarının ağır, esnek, kadın ve çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdamın büyüdüğünü kaydeden oda, Türkiye’de iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirterek, işyeri sağlık ve güvenlik birimlerinin işyerlerinin yüzde 98,9’unu kapsamadığı bilgisine yer veriyor.

MÜHENDİSLER VE HEKİMLER DIŞLANIYOR
iş güvenliği mühendisliğinin ve hekimliğin dışlandığına vurgu yapan oda, işyeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire ve diğer sağlık personeline verilecek eğitim hizmetlerini işletmelerin dışarıdan satın alması yoluyla bu hizmetler piyasaya açılarak danışmanlığa dönüştürülmüş, özel öğretim kurumları devreye sokularak mühendislik örgütleri unsuru zayıflatılmış, Bakanlık kadroları meslek odalarına karşı kayırılmıştır. Bir uzmanın birden çok işyerinde danışmanlık hizmeti vermesine olanak tanınmasıyla “tam zamanlı iş güvenliği mühendisliği” dışlanmış, uzman, işverene bağımlı kılınmıştır” değerlendirmesinde bulunuyor.

 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu bizdeki resmi rakamlar böyleyse gayri resmi rakamlar kimbilir nasıldır? Çünkü çoğu işyerinin kazaları bildirmediği de biliniyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.