Haber : Iş Güvenliğine Güvensizlik Yasası

TÜİSAG Blog

Site Moderatörü
Moderatör
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2014
Mesajlar
146
Tepki puanı
38
İş Güvenliğine Güvensizlik Yasası
Organize Sanayi Bölgesi’nde ölen ve yaralanan işçilerimiz canımızı acıttı. Makine Mühendisleri Odası, fabrikadaki kazan patlamasına bir dizi ihmalin neden olduğunu bildirildi. Odanın hazırladığı raporda kazanın bir sundurma altına, patlama duvarı ve emniyet mesafelerine uyulmadan monte edildiği; kazan dairesinin yakınında çay ocağı olmasının, ölü sayısının artmasına neden olduğu belirtildi. İş kazalarıyla ilgili bu tür açıklamaları çok dinledik, çok dinleyeceğiz.

YAPI DENETİM YASASIYLA AYNI MANTIĞA SAHİP
İş güvenliği yasal güvenceye kavuşturuldu denirken, iş güvenliğine olan güvensizlik yasaya duyulan güvensizlikle daha da pekişti. İş güvenliği yasası yapı denetim yasasıyla aynı mantığı sahipleniyor. Kamunun ve konunun uzmanı meslek odalarının devre dışı bırakıldığı bir ortamda işveren, kendini denetleyecek firma ya da uzmanı kendisi belirliyor; para karşılığında kendini denetlettiriyor. Sonuçta, işverenin denetçiyi denetlediği bir sistem ortaya çıkıyor. Yapı denetim sistemine olduğu gibi, iş güvenliği sistemine de duyulan güvensizlik öncelikle denetimin bu şekilde devre dışı bırakılmasıyla ilgili.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İŞ GÜVENCESİNDEN YOKSUN
Bakanlık denetim görevinden feragat eder, meslek odalarını devre dışı bırakırken, sorumluluğu iş güvenliği uzmanlarına ve işçiye yüklüyor. Yasaya göre, iş güvenliği uzmanları “ortak iş sağlığı ve güvenliği birimi”nin işçisi olup, işyerlerine bu birimlerce “kiralanan” kişiler. Yasada hiçbir güvence ve yetki verilmeyen iş güvenliği uzmanlarının kendileri de iş güvencesinden yoksun.

SORUMLULUK KAMBURU
“Kiralık” birinin, “uzman” sıfatıyla taltif edilmesi işveren üzerinde etkili olmasını garanti etmiyor. İş güvenliği uzmanları, “ihmal” kavramı ile işyeri ve işçiye verilen zarardan sorumlu tutulmakta. İş kazasından doğan ceza ve tazminat yükümlülüğü, hak ve yetkiden yoksun bu uzmanlara bırakılıyor. İş güvenliği uzmanlarının önemli bir bölümü “sorumluluk” adı verilen kamburu sırtlarında taşımamak, “ihmal” suçu işlememek için görev almaktan kaçınıyor.

OKKANIN ALTINDA KİMLER KALIYOR?
İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi adına çıkarılan yasa, işveren sorumluluğunu ortadan kaldırarak, sorumluluğun tamamını kazayı yaşayan işçiye ve kısıtlı imkânlarla, yetkisiz, güvencesiz çalışan uzmanların sırtına yıkıyor. Makine Mühendisleri Odası’nın iki yıl önceki genel kurulda yasanın açmazlarına dikkat çekerek “önümüzdeki dönem, korkarız ki çok daha ciddi acıların yaşanacağı ve kayıpların devam edeceği bir dönem olacaktır,” denilmişti. Yaşanan felaketler Makinecilerin beyanını kehanet olmaktan çıkardı. Makineciler, yaşanacak kazalar ve cezaevlerine girecek olanlarla ilgili işverenleri, hükümet yetkililerini, yasayı hazırlayan bürokratları suçlu ilan etse de, okkanın altında kalanlar “sorumluluk” kamburuyla “ödüllendirilen” iş güvenliği uzmanları, işçiler ve mühendislerden başkası değil.

Mustafa KOÇ


Devamını Oku...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.