Geçici Operatörlük Belgesi Nereden Alınır

İSG Specialist

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Eyl 2012
Mesajlar
112
Tepki puanı
69
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar geçiçi operatörlük belgesi için ne yapmak gerek?nereye başvurmak ve evrak,ücret vs hakkında bilgisi olan var mı?

Benim operatörlerimin (topu topu 4 tane...bu hava ne kardeşim) üçünün belgesi yok ama yetkinler.Bunlara geçici operatörlük belgesi almamız gerekiyor.Belgesiz çalışmak sıkıntılı olabilirmiş.Bu sebeple bu geçici belgeleri almak istiyoruz.

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Kıymetli kardeşim
Tüm operatör arkadaşlarımız aynıdır. :) Neticede herkesin kullanamayacağı araçları kullanıyorlar :)
Ancak, geçici operatörlük belgesi diye bir şey yoktur. Bunu operatörlük belgesi olan operatörünüze sorun ;) ve dinleyin :)
Bu arada ne tür iş makinesi kullandıklarını yazmamışsınız.Yetkin diye belirtmişsiniz ama hangi yönetmelik ya da yasaya ya da belgeye göre yetkin olduklarını açıklamamışsınız...

Bu belgesiz kardeşlerimiz eğer iş makinesi operatörü iseler, muhtemelen alaylı olup, yağcılıktan gelme operatörlerdir. Yani ustaları ne öğretti ise onu bilirler, ondan başkasını bilmezler, yeni bilgi öğrenmeye de çok da istekli değildirler. Eğer forklift operatörü iseler, "nasıl olsa araba kullanmayı biliyorsun, aynı araba gibi, hadi canım bir yardımcı ol bize" mantığı ile bu işi yapmaya başlamış olabilirler.

Ancak, ciddi anlamda herhangi bir iş makinesi (Forklift, JCB, HYAP -Mobil Vinç-, Eskavatör, Loder vb.) kullanmaya yetkili olabilmeleri için, öncelikle ya şirketiniz ya da bu kıymetli kardeşlerimiz paraya kıyacaklar (ortalama 2.000 Tl diye hatırlıyorum) ya bulunduğunuz ildeki makine mühendisleri odası tarafından, ya da bazı ehliyet kursu veren dershanelerinden önce Operatör Sertifikası alacaklar. Operatör sertifikaları da kendi içlerinde yapılacak iş, kullanılacak araç tonajı vb. durumlardan dolayı değişiklik gösterir.

Sonra bu sertifikaları ile İl Trafik müdürlüğüne müracaat edip, mevcut ehliyetlerini kullanacakları araç ehliyet kategorisine yükseltecekler ve ehliyetlerine operatörlüklerini işletecekler :)

Pardon! tabiki bunlar hep para. O yüzden bu arkadaşlar paraya kıymadan, "abi hallederim, kaldırırım, indiririm, taşırım, kazarım" modunda iş yapıyorlar.
Ancak, bu sevgili kardeşlerimizin mesleki yeterlilik belgesi denilen operatör sertifikaları ve ehliyetlerine de hangi tip iş makinesi kullanabildikleri (örneğin Kazıcı-Yükleyici gibi ) işli olmaması şu an yaptıkları tüm işin en azından yasal olmadığı, herhangi bir kaza durumunda "vallahi abi, ben yağcıyım/şoförüm aslında, ama operatör yoktu, hani ben de iyilik olsun diye, yardımcı olmaya çalışıyordum abi, ekmek parası" modunda ifadelerine hazır olun.

Bir de bu konu ile ilgili resmi yazı ekleyeyim, ayrıca Google üzerinde "İş Makinesi Operatörlük Belgesi" diye aratın, bu kursları veren yerlerin listesine de ulaşabilirsiniz.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Eklediğimi sandığım yazı ana mesajda çıkmamış, bu mesaja ekledim
 

Ekli dosyalar

  • ismakinesi.pdf
    666.3 KB · Görüntüleme: 46

İSG Specialist

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Eyl 2012
Mesajlar
112
Tepki puanı
69
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bizim elemanların birinde geçici operatörlük belgesi adı altında bir belge mevcut.Bu arada ekskavatör ve fore kazık çakma makinası operatörleri için böyle bir belge almam gerekir.Bir arkadaşımız bu geçici belgeden bahsetti.İnternetten arattım bilgi bulamadım.Hatta 2015 yılına kadar bu belgeler geçerli imiş.
 

İSG Specialist

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Eyl 2012
Mesajlar
112
Tepki puanı
69
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bir arkadaşımızdan kastım.Eski elemanın birinin dosyasında böyle bir belgeye ulaştım.
 

eddi

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Tem 2012
Mesajlar
95
Tepki puanı
64
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Benimde bildiğim böyle geçici operatörlük belgesi yoktur. Geçici ustalık belgesi vardır. O elemanın eğitim aldığı kurumdan verilmiş olabilir diye düşünüyorum. Yani daha asıl sertifikası çıkmamıştır o çıkana kadar bunu vermiş olabilirler. Operatörlük belgesi mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir kurstan alınmış olmalıdır. Belgenin en altında yazan açıklama yazısı önemlidir. "........... türünden iş makinesi kullanmak amacıyla" diye devam eden cümlede boşluğa ne doldurdukları önemlidir. Bulunduğunuz bölgede bu eğitimleri verecek pek çok kuruluş vardır. Ücret olarak yardımcı olamayacağım.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.