Evi Adres Gösteren Fakat Dışarda Iş Yapan Bir Iş Yerinin Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

e.inan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Şub 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Merhaba arkadaşlar,

Bir arkadaşın işyeri için risk değerlendirmesi hazırlayacağım fakat nasıl yapacağımı bilemedim.
Vergi levhasında işyeri adresi olarak işveren evini adres göstermiş. Kamyonetle belediyenin tahsis ettiği bir yerde sabit durarak pazarcılar vs. için poşet, ambalaj malzemesi gibi ürünler satıyorlar. Bir nevi pazarcı gibi. İki adet kamyonetle iki farklı noktada ve toplamda 4 çalışanla dışarda faaliyet gösteriyorlar. Risk değerlendirmesi yaparken mekan olarak nereyi baz alacağım? Yemekhane, WC, dinlenme yeri vs gibi yerleşik bir iş yerinin unsurları bu işyeri için yok. Acil durum eylem planı hazırlarken de aynı sıkıntıyı yaşayacağım.

İşyerinin vergi levhasında NACE kodu olarak "479911:Mağaza, tezgah, pazar yeri dışında yapılan perakende ticaret (ev ev dolaşarak veya komisyoncular tarafından perakende olarak yapılanlar) (seyyar satıcılar dahil, motorlu araçlarla yapılanlar hariç)" yazıyordu. Bu arkadaşlar her ne kadar hareket halinde olmasa da satışları kamyonet üzerinde yapıyorlar ve satış noktasına da bu araçlarla gidip geliyorlar. Ayrıca risk değerlendirmesinde çalışılan ortamın fotoğraflarında motorlu araç olduğu açıkça görülecek. Bu yüzden NACE kodunun doğru olmadığını düşündüm ve bunu değiştirmeleri gerektiğini söyledim.

İşyerinin şimdiki NACE kodu: "479913: Mağaza, tezgah, pazar yeri dışında motorlu araçlarla çeşitli malların perakende ticareti" şekline getirildi.

Verdiğim tüm bu bilgiler ışığında (ya da karanlığında :)) bu işyerine risk değerlendirmesi, acil durum talimatları/eylem planı hazırlarken nelere dikkat etmeliyim, nasıl bir yol izlemeliyim?

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 

İsmail HAN

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Haz 2013
Mesajlar
23
Tepki puanı
10
Meslek
Uzman (C)
Merhaba ,

Benimde başıma benzer bir olay geldi işyeri olarak ağzına kadar ev eşyası dolu kullanılmayan bir depo görünüyordu firma danışmanlık şirketi olduğu için tek çalışan kayıtlıydı oda firma sahibinin eşi :)... Belki ilerleyen zamanlarda burayı ofis olarak kullanabileceklerini söylediler. Bende standart bir ofis değerlendirmesi hazırladım...
 

Oğuzhan Hüsemoğlu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eyl 2012
Mesajlar
15
Tepki puanı
19
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,

Benim düşüncem gösterilen adresi ofis olarak değerlendirmelisin ve ofis şartlarını göz önüne alarak bir risk değerlendirmesi yapmalısın.
Bunun dışında da bu insanlar sahada nasıl çalışır, çalışma koşulları nelerdir, bunları da risk değerlendirmene eklemelisin..
 

isguzmc

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Tem 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,

Risk analizi hep mekanlar ve makineler üzerinden yapılırmış gibi algılıyoruz. Örnek risk analizleri de hep bunun üzerine kurulmuş. Bazı işler aynı şekilde yapılmasına rağmen sürekli farklı mekanlar kullanılıyor. Aklıma bankamatiklerdeki arızalar, ya da para ekleme gibi rutin işler geliyor. Ya da pazar işleri...

Özlem Özkılıç tarafından kaleme alınan "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, YÖNETİM SİSTEMLERİ VE RİSK DEĞERLENDİRME METODOLOJİLERİ" nde iş güvenliği ile ilgili bir yöntem anlatılmış. Tanımlanmış işlerle ilgili.
Bu metod, İş Güvenlik Analizi (JSA), kişi veya gruplar tarafından gerçekleştirilen iş
görevleri üzerinde yoğunlaşır. Bence bu metod bu tür yerler ya da işler için çözüm olabilir. Üstelik yöntemin uygulama aşamaları da mevcut.

Umarım işinize yarar.

Kolay gelsin...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.