Tartışma : Bir İş Kazasıyla İlgili Görüşlerinize İhtiyacım Var!

ALİ CAMADAN

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Şub 2014
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Değerli Uzman Arkadaşlar;

Bir işletmede çalışanın tehlikeli hareketi sebebiyle iş kazası yaşanmış ve yaşanan bu elim kazada işçinin kolu kopmuştur. Kaza geçiren bu çalışana kazadan önceki yakın bir tarihte iş güvenliği eğitimi verilmiş olup çalışan daha sonra aynı işverenin aynı adresteki farklı sgk dosyasında görevlendirilmiştir ve bu kazada sonraki görevlendirildiği işyerinde meydana gelmiştir. Sizce çalışana verilen bu eğitim evraklarının bu dava sürecinde bir geçerliliği var mıdır yok mudur?

Değerli düşüncelerinizi bekliyorum.
 

ziyaa_a

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Mar 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman Adayı (C)
Eğitimin geçerliliği vardır.
 

hagrid

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Haz 2016
Mesajlar
29
Tepki puanı
4
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Çalışanın görev tanımı ne olarak geçiyor?
yaptığı iş tam olarak nedir?
Eğitim almadan önce ve eğitimden sonra farklı yerler olabilir ama aynı işimi yaptı?
İşin tehlike sınıfı nedir?
son olarak eğitim belgesi son güncellenen isg eğitimine göre mi hazırlandı?
 

m.i.nevruz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Eyl 2012
Mesajlar
5
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
...

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri


MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-24/5/2018-30430) İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde temel eğitimlerin çalışan işe başladıktan sonra en kısa sürede verilmesini sağlar.

(2) (Değişik:RG-24/5/2018-30430) İşveren, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, işe başlama eğitimi almasını sağlar. Bu eğitimler işverence veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlarca verilebilir. İşe başlama eğitimleri, temel eğitimlerin gerçekleştirilmesine kadar geçen sürede çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı ve uygulamalı olarak verilmelidir. İşe başlama eğitimi her çalışan için en az iki saat olarak düzenlenir. Bu eğitimlerde geçen süreler temel eğitim sürelerinden sayılmaz.

(3) Çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanının değişmesi, yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkacak risklerle ilgili eğitimler ayrıca verilir.

(4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:

a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.

b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa.

c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.

(5) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir.

(6) Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

(7) (Ek:RG-24/5/2018-30430) Bir işyerinde temel eğitimini tamamladıktan sonra yaptığı iş değişmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan çalışan, Ek-1’de yer alan eğitim programının tamamı tekrarlanmaksızın yeni başladığı işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda üçüncü fıkra hükümlerine uygun olarak eğitilir. Çalışanın daha önceki işyerinde temel eğitimi tamamladığına dair belgelerinin kontrolünden işveren sorumludur. Bu çalışanların temel eğitimleri, çalışanın eğitimi tamamladığı tarihten itibaren yeni başladığı işyerinin tehlike sınıfına göre dördüncü fıkrada belirtilen düzenli aralıklar süresince geçerlidir. İşveren bu çalışanları ikinci fıkra hükümlerine uygun olarak ayrıca eğitir.

-----
Yönetmeliği baştan sona tekrar incelemenizde de fayda var.
Görev tanımında değişiklik yoksa eğitim geçerlidir.
 

AHMETKILIÇ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Eyl 2012
Mesajlar
27
Tepki puanı
22
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Odaklanmanız gereken yer eğitim değil kazadaki alanda, kolunun kopmasını engelleyici hangi engellerin olduğudur kanımca. O alanda bir tehlikenin olduğuna veya tehlikeli hareket dediğiniz davranış için eğitim konusu belki gündeme gelir.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.