Beklenmedik Acil Durumların Planlanması

rackerkind

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Ağu 2020
Mesajlar
10
Tepki puanı
15
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
BEKLENMEDİK ACİL DURUMLARIN PLANLANMASI
 

Ekli dosyalar

  • BEKLENMEDİK ACİL DURUMLARIN PLANLANMASI.docx
    20.9 KB · Görüntüleme: 217

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
592
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Emeği geçenlere teşekkür. benim açımdan fikir jimnastiği için faydalı bir konu başlığı.

Acil Durum Planlaması, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri / algoritmaları içerir.
ekli word dosyası gerçekleşmiş acil durum "sonrası" harekat planını ifade ediyor.
alt başlık olan "iş kurtarma planları" ifadesi dosya ana başlığı için daha uygun düşüyor.

"beklenmedik acil durum" ifadesi Türkçemizin elastikiyetinden biraz nasibini alıyor. standart 12 -18 ana alt başlık acil durum planlarının tamamı zaman bazlı olarak "ansızın" gerçekleşir.
birincisi, zamansız olması beklenmediktir. ancak sınırlandırıcı tedbirler, gerçekleşme ihtimaline karşı "zamanı belirsiz/beklenmedik anda oluşacak acil duruma" hazırlıklı olmak için gereken planlamaların yapılması ve düzenleme uygulamaların hayata geçirilmesidir.
ikincisi, yapılmış risk analizlerine rağmen öngörülmemiş bir acil durumun varlığı "beklenmedik" olarak nitelendirilir. Örneğin, marjinal bir olasılıkla; kimyasal madde üretimi yapılan bir tesis için ana alt başlıklar için önleyici planlamalar yapılmışken, kişisel sorunlardan sebeple, rehine, kaçırma, kavga vb birçok olay gerçekleşme yeri, zamanı, ilişkili kişiler vb unsurlar itibariyle üretimi kısmen veya tamamen durdurabilir. Benzeri yüzlerce sebep senaryo üretilebilir. Bu risk analizlerinde yer almayabilir, önleyici/sınırlandırıcı tedbirler planlanmamış olabilir.

Kavramsal olarak 12-18 alt başlıklı ADP'nin her bir alt başlığının, nispeten kendine has bir "iş kurtarma planı", önleyici tedbirlere rağmen gerçekleşmiş, sınırlandırıcı tedbirlere rağmen kısmı veya tamamen etki etmiş zararlarını ber taraf etme, tekrar düzene koyma ve üretimi normal sürecine çevirme planlaması hazırlamak gereklidir. Bulaşıcı hastalık sonrası aksayan üretimi, yangın sonrası aksayan üretimi, kaza sonrası aksayan üretimi tek bir modülle ifade etmek hatalı olacaktır.

"iş kurtarma planları" kavramsal olarak, yönetmeliklerde yazılanlara göre acil durum planlarının üretimin kısmen veya tamamen durması, önleyici/sınırlandırıcı tedbirler kapsamında olamayacağını düşünenler olabilir. risk gerçekleşmiş, acil durum vuku bulmuştur, "nokta" diye yorumlanabilir. ne varki (işyeri faaliyeti) üretimin devam edememesi veya normal düzeyine ulaşamaması "gerçekleşen acil durumun devam etmesi" anlamını taşır. "Yangın" ADP'nin alt başlıklarından birisidir. Yangın Acil Durum Planı, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerle düzenlenmiştir. Yangın çıkmış, söndürülmüş ve "Yangın Acil Durumu" bitmiştir. Ancak üretimin kısmen veya tamamen durmuş olma durumu, "iş kurtarma planı" uygulanıp neticeleninceye kadar, işyerinin "acil durumu" bitmemiş durumdadır.

neticesi, "iş kurtarma planı" olmayan her "acil durum planı alt başlığı" eksik planlama konumuna düşmektedir.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.