Soru Bankası Aralık 2017 Diğer Sağlık Personeli Sınavına Hazırlık Günlük Özel Sorular

Konu, 'DSP Sınavına Hazırlık' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi



    ARALIK 2017 SINAVINA HAZIRLIK ÖZEL SORU -1 )

    Meslek hastalıkları ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır? Tüm sınıflar

    A) Mesleki bir faaliyetin yürütülmesi esnasında veya birtakım işlerde sürekli çalışma sonucunda çalışanda bu faaliyetlerle doğrudan bağlantılı hastalıklar oluşabilmektedir.
    B) İşçinin işverenin emir ve talimatı altında çalışmakta iken işin niteliğine göre yinelenen bir nedenle ya da işin yürütüm koşulları nedeniyle maruz kaldığı bedeni ya da ruhi arıza, biçiminde de tanımlanmaktadır.
    C) Aniden ortaya çıkabilen veya belirli bir süre sonra kendisini gösteren hastalıklar olarak tanımlanmaktadır.
    D) Belirli bir meslekteki koşulların zamanla, tekrarlayıcı ve devamlı etkileri sonucu oluşan hastalıklardır.
    E) İş sağlığı ve güvenliğinde ki diğer önemli bir risk gurubudur.





    ÖZEL SORU -2 )Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne göre


    I-Dalgıçlarda görülen caisson hastalığı
    II-Cam üfürücülerindeki katarakt
    III-Hava basınçlı çekiçle çalışmalarda görülen işitme kaybı
    IV-Taş kömürü işletmesinde görülen dermatit



    Hangileri meslek hastalığı sayılmaktadır?Tüm sınıflar


    A) III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV


     
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi



    ARALIK 2017 SINAVINA HAZIRLIK ÖZEL SORU -1 )

    Meslek hastalıkları ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır? Tüm sınıflar

    A) Mesleki bir faaliyetin yürütülmesi esnasında veya birtakım işlerde sürekli çalışma sonucunda çalışanda bu faaliyetlerle doğrudan bağlantılı hastalıklar oluşabilmektedir.

    B) İşçinin işverenin emir ve talimatı altında çalışmakta iken işin niteliğine göre yinelenen bir nedenle ya da işin yürütüm koşulları nedeniyle maruz kaldığı bedeni ya da ruhi arıza, biçiminde de tanımlanmaktadır.

    C) Aniden ortaya çıkabilen veya belirli bir süre sonra kendisini gösteren hastalıklar olarak tanımlanmaktadır.

    D) Belirli bir meslekteki koşulların zamanla, tekrarlayıcı ve devamlı etkileri sonucu oluşan hastalıklardır.

    E) İş sağlığı ve güvenliğinde ki diğer önemli bir risk gurubudur.


    DOĞRU CEVAP C


    ÖZEL SORU -2 ) Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne göre


    I- Dalgıçlarda görülen caisson hastalığı

    II- Cam üfürücülerindeki katarakt

    III- Hava basınçlı çekiçle çalışmalarda görülen işitme kaybı

    IV- Taş kömürü işletmesinde görülen dermatit


    Hangileri meslek hastalığı sayılmaktadır? Tüm sınıflar


    A) III ve IV

    B) I, II ve III

    C) I, III ve IV

    D) II, III ve IV

    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP E
    ARALIK 2017 SINAVINA HAZIRLIK ÖZEL SORU -1 )

    Meslek hastalıkları ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır? Tüm sınıflar

    A) Mesleki bir faaliyetin yürütülmesi esnasında veya birtakım işlerde sürekli çalışma sonucunda çalışanda bu faaliyetlerle doğrudan bağlantılı hastalıklar oluşabilmektedir.

    B) İşçinin işverenin emir ve talimatı altında çalışmakta iken işin niteliğine göre yinelenen bir nedenle ya da işin yürütüm koşulları nedeniyle maruz kaldığı bedeni ya da ruhi arıza, biçiminde de tanımlanmaktadır.

    C) Aniden ortaya çıkabilen veya belirli bir süre sonra kendisini gösteren hastalıklar olarak tanımlanmaktadır.

    D) Belirli bir meslekteki koşulların zamanla, tekrarlayıcı ve devamlı etkileri sonucu oluşan hastalıklardır.

    E) İş sağlığı ve güvenliğinde ki diğer önemli bir risk gurubudur.


    DOĞRU CEVAP C


    ÖZEL SORU -2 ) Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne göre


    I- Dalgıçlarda görülen caisson hastalığı

    II- Cam üfürücülerindeki katarakt

    III- Hava basınçlı çekiçle çalışmalarda görülen işitme kaybı

    IV- Taş kömürü işletmesinde görülen dermatit


    Hangileri meslek hastalığı sayılmaktadır? Tüm sınıflar


    A) III ve IV

    B) I, II ve III

    C) I, III ve IV

    D) II, III ve IV

    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP E

     
  3. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -3 ) Aşağıda verilenlerden hangisi risklerin yok edilmesi hiyerarşisine göre diğerlerinden daha az öncelikli bir yöntemdir?Tüm sınıflar


    A) Teknolojisi eski olan ve çift el kumanda ya da fotosel tertibatı yapılamayan presin kullanımdan kaldırılması
    B) Hastanede çalışan ve röntgen çeken bir sağlık elemanının çalışma saatinin azaltılması.
    C) Proses içerisinde kullanılan toksik veya çabuk yanıcı bir çözücünün, toksik olmayan ve parlama noktası yüksek bir çözücü ile değiştirilmesi
    D) Boyahanede kullanılan boyaların daha az tehlikeli (su bazlı gibi) boyalarla değiştirilmesi
    E) Bina inşaatında yüksekten düşmelere karşı emniyet kemeri kullanılması






    ÖZEL SORU -4) İş kazalarının ve meslek hastalıklarının çoğalmasında


    I- Teknolojik gelişimden faydalanma
    II- Yeni alınan işçiler için intibak eğitiminin yapılmayışı
    III- Denetim ve kontrol yetersizliği
    IV- Sağlığa elverişli olmayan koşullar



    Hangileri rol oynayan temel etkenlerdendir?


    A) III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV

       

     
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -3 ) Aşağıda verilenlerden hangisi risklerin yok edilmesi hiyerarşisine göre diğerlerinden daha az öncelikli bir yöntemdir? Tüm sınıflar


    A) Teknolojisi eski olan ve çift el kumanda ya da fotosel tertibatı yapılamayan presin kullanımdan kaldırılması

    B) Hastanede çalışan ve röntgen çeken bir sağlık elemanının çalışma saatinin azaltılması.

    C) Proses içerisinde kullanılan toksik veya çabuk yanıcı bir çözücünün, toksik olmayan ve parlama noktası yüksek bir çözücü ile değiştirilmesi

    D) Boyahanede kullanılan boyaların daha az tehlikeli (su bazlı gibi) boyalarla değiştirilmesi

    E) Bina inşaatında yüksekten düşmelere karşı emniyet kemeri kullanılması



    DOĞRU CEVAP E


    ÖZEL SORU -4) İş kazalarının ve meslek hastalıklarının çoğalmasında


    I- Teknolojik gelişimden faydalanma

    II- Yeni alınan işçiler için intibak eğitiminin yapılmayışı

    III- Denetim ve kontrol yetersizliği

    IV- Sağlığa elverişli olmayan koşullar


    Hangileri rol oynayan temel etkenlerdendir?


    A) III ve IV

    B) I, II ve III

    C) I, III ve IV

    D) II, III ve IV

    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP D

     
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -5) Aşağıdakilerden hangisi kusurlu durumların ortadan kaldırılmasında Yönetimle İlgili Kontrollerde yer almaz?


    A) Eğitim prosedürlerinin oluşturulması
    B) Çalışma izin formlarının oluşturulması
    C) İş akışı şeması üzerinde çalışılması
    D) Operasyon noktası koruyucularının kullanılması
    E) İşçileri bilgilendirme ve katılımlarını sağlamak üzere formlar oluşturulması






    ÖZEL SORU -6) Kazalar beş temel faktörün oluşturduğu bir zincir olarak kabul edilir. Dik duran domino taşları modeline göre


    I- Güvensiz durum ve davranışlar
    II- Kişisel eksiklikler
    III- Doğa koşulları
    IV- Ramak kala olaylar



    Hangileri kaza zinciri faktörlerindendir?


    A) III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV

       

     
  6. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -5) Aşağıdakilerden hangisi kusurlu durumların ortadan kaldırılmasında Yönetimle İlgili Kontrollerde yer almaz?


    A) Eğitim prosedürlerinin oluşturulması

    B) Çalışma izin formlarının oluşturulması

    C) İş akışı şeması üzerinde çalışılması

    D) Operasyon noktası koruyucularının kullanılması

    E) İşçileri bilgilendirme ve katılımlarını sağlamak üzere formlar oluşturulması


    DOĞRU CEVAP D







    ÖZEL SORU -6) Kazalar beş temel faktörün oluşturduğu bir zincir olarak kabul edilir. Dik duran domino taşları modeline göre


    I- Güvensiz durum ve davranışlar

    II- Kişisel eksiklikler

    III- Doğa koşulları

    IV- Ramak kala olaylar


    Hangileri kaza zinciri faktörlerindendir?


    A) III ve IV

    B) I, II ve III

    C) I, III ve IV

    D) II, III ve IV

    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP B

     
  7. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -5) Aşağıdakilerden hangisi kusurlu durumların ortadan kaldırılmasında Yönetimle İlgili Kontrollerde yer almaz?


    A) Eğitim prosedürlerinin oluşturulması

    B) Çalışma izin formlarının oluşturulması

    C) İş akışı şeması üzerinde çalışılması

    D) Operasyon noktası koruyucularının kullanılması

    E) İşçileri bilgilendirme ve katılımlarını sağlamak üzere formlar oluşturulması


    DOĞRU CEVAP D







    ÖZEL SORU -6) Kazalar beş temel faktörün oluşturduğu bir zincir olarak kabul edilir. Dik duran domino taşları modeline göre


    I- Güvensiz durum ve davranışlar

    II- Kişisel eksiklikler

    III- Doğa koşulları

    IV- Ramak kala olaylar


    Hangileri kaza zinciri faktörlerindendir?


    A) III ve IV

    B) I, II ve III

    C) I, III ve IV

    D) II, III ve IV

    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP B




     
  8. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -7) Kimyasalların vücuda giriş yolları


    I- Solunum
    II- Absorbsiyon
    III- Sindirim
    Verilenlerden hangileridir?



    A) Yalnız II
    B) I ve III
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III





    ÖZEL SORU -8) İsg eğitimlerinin değerlendirilmesindeki değişkenlerde


    I- Amaç belirleme
    II- Öğretme yöntemi
    III- Eğitilen grubun büyüklüğü
    IV- Geri bildirim



    Hangileri olmalıdır?


    A) III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV



     
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -7) Kimyasalların vücuda giriş yolları


    I- Solunum
    II- Absorbsiyon
    III- Sindirim


    Verilenlerden hangileridir?


    A) Yalnız II
    B) I ve III
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III


    DOĞRU CEVAP E










    ÖZEL SORU -8) İsg eğitimlerinin değerlendirilmesindeki değişkenlerde


    I- Amaç belirleme
    II- Öğretme yöntemi
    III- Eğitilen grubun büyüklüğü
    IV- Geri bildirim



    Hangileri olmalıdır?


    A) III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV


    DOĞRU CEVAP E

       

     
  10. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -9) Güvenlik kültürünün özellikleriyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A) Grup veya daha üst seviyelerde, örgütün bütün üyeleri veya bütün grup tarafından paylaşılan değerleri ifade eden bir kavramdır.
    B) Sadece yönetim ve denetim sistemleriyle de sınırlıdır.
    C) Bir organizasyondaki her seviyedeki çalışanların katılımı üzerinde durmaktadır.
    D) Değişime karşı oldukça dayanıklı, sabit ve dirençlidir.
    E) Bir organizasyonda olaylardan, kazalardan ve hatalardan öğrenme ve gelişmeyle ilgili gönüllülüğü yansıtır.



     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    ÖZEL SORU -10)


    I- Mutajenik Etki : Bir kimyasal bileşiğin hücre çekirdeğindeki DNA üzerinde kalıcı yapı değişikliği oluşturması mutasyon olarak tanımlanır.

    II- Teratojenik Etki : Kimyasal bileşiğin gebeler tarafından alındıklarında plasentadan fetal dolaşıma geçerek doğacak yavruda deformasyon oluşmasına denir. Bu etkiyi oluşturan kimyasallara teratojen denir.

    III- İmmunotoksik Etki: Kimyasal bileşiğin bağışıklık sistemi üzerinde oluşturduğu etkidir.


    Kimyasallar ile ilgili verilen tanımlardan hangileri doğrudur?


    A) Yalnız II

    B) I ve III

    C) I ve II

    D) II ve III

    E) I, II ve III



     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica