Tartışma : Ahşap Ve Mobilya İmalatında İş Güvenliği Önlemleri

Esat ÜN

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
323
Tepki puanı
375
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba arkadaşlar, diyorum ki bu başlık altında Ahşap ve mobilya sektöründe İş güvenliğini tartışalım. hepimizin yolu bir şekilde marangozlardan, mobilya atölyelerinden geçmiştir. Aklımıza gelen tehlikeleri, riskleri ve önlemleri yazalım.

konuyu ilk açtığım için bir kaç madde ile ilk katkıyı sağlamak istiyorum:

ağır kaldırma; çalışanlara, yük kaldırma eğitimi verilmeli, ağır yükler mümkünse tek taşınmamalı, mümkünse transpalet ile taşınmalı, mekanik aletlerden yardım alınmalı
kayma düşme: yerler kuru tutulmalı, terlik ile çalışılmamalı, çelik burunlu kaymak ayakkabı verilmeli, yollarda gereksiz malzeme olmamalı
bu tip işletmelerde %99.9 kompresör vardır: kompresörün yıllık bakımı yapılmalı ve patlamaya karşı korunaklı bir yerde bulunmalı
basınçlı hava tabancaları : bu tabancalar, belirli bir basıncı geçmeyecek şekilde ayarlanmalı. çok yüksek basınçta çalıştırılmamalı.

konuyu açmak amaçlı geniş bahsettim, konuyla ilgili arkadaşlar fikir ve tecrübelerini paylaşırlarsa, geniş bir bakış açımız olacaktır.
 

Bayram ÇELİK

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ocak 2012
Mesajlar
46
Tepki puanı
241
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
1-Kullanılan kimyasallar vardır;
-Tutkal
-Vernik
-Boya
Kimyasallar MSDS olmalı
Çalışanlara eğitim verilmeli

2-Mobilya sektöründe yanıcı malzeme çoktur.
Yeterli sayı da yangın söndürücü olmalı
Yakıcı - yanıcı malzeme teması önlenmeli

3- Havandırma tertibatı yeterli olmalı

4- Kalas ve benzeri ağır malzemeler ağırsa vinç gibi kaldırma araçlarından faydalanılabilir.

5- Testere veya hizar makinalarının koruyucuları mutlaka olmalı ve acil durum düğmeleri arızalı olmamalı.Bu sektörde genelde testereye parmak kaptırma fazla oluyor.
 

Muhammet SANDIKÇI

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Mar 2012
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Arkadaşlar olayı çok iyi özetlediler.Ek olarak ahşap ve mobilya sektöründe KKD kullanımına karşı her zaman önyargılı bir tutum söz konusudur.Çalışan arkadaşlar da 'bana bişi olmaz ' mantığı yaygındır. Genelde yüksek sesli ortamlar mevcut olduğu için kulak tıkaçı veya kulak koruyucusu kullanılmalıdır.Boya ve vernik uygulamalarında yeterli havalandırma koşulları sağlanmalı ve kullanılan kimyasallara uygun maskelerin kullanımına dikkat edilmelidir.Boya veya vernik uygulaması yapılan işletmelerde periodik muayeneler mutlaka yaptırılmalıdır.
 

okan çınar

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
merhaba ben erzurum ataunı de isg okuyorum son yılım gercekten sızlere cok tesekkur ederım yapmam gereken sunumlarda sızlerden cok faydalandım ve faydalanmaya da dewam edeceğim cok tesekkurler...
 

Yusuf SAYAR

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Kas 2012
Mesajlar
50
Tepki puanı
37
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bu konu da tam benlik, :alkış:
İSG açısından olmazsa olmaz tüm işyerleri için, Elektriği unutmamak lazım değil mi?
ELEKTRİKLİ EL ALETLERİ VE ELEKTRİK İŞLERİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TALİMATI1.AMAÇ :- Arızalı makine, cihaz, donanım ve elektrik sisteminden kaynaklanan elektrik kaçağını önlemek,- Elektrikli el aletleri ve ekipmanları ile çalışırken gerekli emniyet tedbirlerini almak,- Elektrik şebekelerinde ve yüksek gerilim ünitelerinde güvenli çalışmayı sağlamak.- Çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi konusunda gereğinin yapılmasına yardımcı olmak.
2.YÖNTEM :

Elektrikli El Aletleriyle İlgili Güvenlik Önlemleri
- Elektrikli el aletlerinin dönen kısımları, koruyucu kafeslerle ya da yeterli düzeneklerle korunacaklardır.- Elektrikli el aletlerinin ve ekipmanlarının kontrolü ve bakımı, elektrik ve hava beslemeleri tamamen elektrik kesildikten sonra yapılacaktır.- Elektrikli el aletlerinin mekanik aksamı ve bağlantıları, işe başlamadan önce kontrol edilecektir.- Elektrikli el aletleri, iş bittikten sonra temiz ve sağlam olarak bakım haneye teslim edilecektir.- Elektrikli el aletleri, topraklanmış hat üzerinden beslenecektir.- Kablo uzatmaları, uygun ek bağlantılarıyla yapılacaktır.- Elektrikli el aletlerinin kabloları, ıslak yerlerden ve mekanik darbelere maruz kalacağı mahallerden geçirilmeyecektir.- Basınçlı aletlerin hortumları ve bağlantıları, işe başlamadan önce kontrol edilecektir.- Arızalı elektrikli el aletleri, kesinlikle kullanılmayacaktır.- Elektrikli el aletleri ve ekipmanlarının bakım ve onarımı, yetkili elektrikçiler tarafından yapılacaktır.- Elektrikli el aletleri, çalışır vaziyette yere bırakılmayacaktır.Yüksek Gerilim Üniteleri ve Şebekelerinde Güvenlik Önlemleri- Yüksek gerilim tesislerine, yalnızca yetkili Elektrik Mühendisi ve denetimindeki ehliyetli elektrikçiler girebileceklerdir.- Yüksek gerilim ünitesinin bulunduğu mahallin zemininde, akım geçirmez yaygılar olacaktır.- Yüksek gerilim ünitelerinde, yalıtkan eldiven, çizme ve gerilim kontrol çubuğu bulundurulacaktır.- Yüksek gerilim ünitesinin kapısı, daima kapalı ve kilitli olacaktır.- Yüksek gerilimli ekipmanların bulunduğu alana, ikaz bantları ve işaretleri konulacaktır.- Yüksek gerilim ünitesinde, yazılı çalışma müsaadesi olmadan çalışma yapılmayacaktır.- Yüksek gerilim ünitesinde çalışmalar başlatılmadan önce, elektrik enerjisi kesilecek, gerilim olmadığı görülecek, yüksek gerilim hatları kısa devre edilerek topraklanacaktır.
Elektrik İşlerinde Güvenlik Önlemleri- Elektrikli el aletlerinin kabzaları yalıtılacaktır.- Elektrikle çalışan, makine, cihaz ve donanımlar, elektrik çarpmasına ve statik elektriğe karşı topraklanacaktır.- Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin depolandığı yerlerin aydınlatma ve priz tesisatları ex-proof olacaktır.- Elektrik Tamir ve Bakım Mühendisi, yılda en az bir defa elektrikle çalışan makine, cihaz ve donanımların topraklamalarını ölçecektir.- Yüksek gerilim direklerinin etrafı, tel çitlerle çevrilecektir.- Elektrik yangınlarında, karbon dioksit tüplü yangın söndürücüler kullanılacaktır.- Yangın anında, elektrik şalterleri hemen açılacak ve yangın yerinin elektrik enerjisi kesilecektir.- Elektrik devrelerinde, arızalı, kırık, çatlak fiş, priz ve anahtarlar kullanılmayacaktır. Paratoner Sisteminde Güvenlik Önlemleri - İşyerlerinde, yıldırım düşmesi riskine karşılık paratoner sistemi tesis edilecektir.- Radyoaktif paratonerler kesinlikle kullanılmayacaktır.- Paratonerlerin yıllık periyodik bakım ve kontrolleri ve topraklama ölçümleri Elektrik Bakım Mühendisi tarafından yapılacaktır.
 

serpil varlı

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Haz 2014
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
mobilya sektöründe kullanılacak kkd ler hakkında bilgisi olan var mı özellikle kimyasal maddeler için kullanılacak havalandırma nasıl olmalı ve maske ne tip olmalı ?
 

Levent KAVLAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
276
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
http://powerhavalandirma.com/urunlerimiz/toz-ve-talas-toplama-sistemleri/
Serpil hanım merhaba, bu konu daha çok mühendislik çalışması gerektiren bir çalışma alanıdır.İşletmenin büyüklüğüne,çalışan sayısına ve üretim miktarı ve işyerinin şekli ve makinaların konumuna yönelik parametrelerle havalandırma modeline karar verilebilir.Bu konu ile ilgili linkdeki firmalarla görüşebilirsiniz.Daha aydınlatıcı olacaktır.Saygılar

Levent KAVLAK
TÜİSAG-BAŞKAN
 

Bekir38

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Haz 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
8
slm arkadaşlar,
ahşap üretimde kullanılan kesici aletler ile ilgili koruyucu donanımlar neler olabilir?
yatay testere, şerit , planya gibi aletlerde makina üzerinde ne gibi tedbirler alınabilir?

böyle yerlerde çalışan arkadaşlar varsa, resim paylaşabilirler mi?
ben testerelere koruyucu taktırmakta zorlanıyorum, sektörde örnekleri varmıdır?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.