Makale : 10 Madde İşverenlerin Sgk Sorumlulukları! - Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
•İşçinin deneme süreli işe başlamasında muhakkak SGK girişinin bir gün önceden SGK online sisteminden yapılması gerekmektedir.

•Eksik gün bildiriminde 10 kişi ve üstü çalışanı olan işverenler eksik gün nedenini belgeleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ayın 23’üne kadar bildirilmesi gerekiyor.

•Çalışanın yıllık izne çıkması durumunda muhakkak Mali Müşavire bilgi verilecek ve çalışma süresine göre kullanacağı izin yıllık izin defterine işlenerek işçi tarafından imzalanacaktır. Yıllık izne çıkan çalışanın o ayki bordrosunda ne kadar süre izin kullandıysa bildirimi yapılıp işçi tarafından imzalanacaktır. Eğer bu işlemler yapılmaz ise işçinin kullandığı izinler yapılacak olan denetimde veya incelemede kullanılan izinler denetmenler tarafından geçersiz sayılacaktır. Bu durumda işçinin kullandığı yıllık izinler kullanılmamış olarak değerlendirilecektir.

•Haftalık 45 saatin üzerinde çalışmalar fazla mesai olarak ücretlendirilecek ve bordroda gösterilmesi gerekmektedir. Sadece fazla mesai ücreti bordroda gösterilmeyip elden verilirse daha sonra yapılacak inceleme ve denetimde kanıtlanırsa işverenler maddi cezalarla karşı karşıya kalacaktır.

•İşçinin SGK bildirimleri almış olduğu ücret üzerinden yapılmalıdır. İşçinin almış olduğu maaş üzerinden değil de asgari ücret veya almış olduğu ücretten daha düşük maaş bildirimi SGK’ya yapılıyorsa işvereni çok büyük maddi cezalar beklemektedir.

•Bir kişi işyerinde fiilen çalışmıyorsa sadece sigortalı olarak gösteriliyorsa bu sahte sigortalılıktır ve ilerleyen yıllarda iptali gerçekleşir, işveren açısından da sakıncalı bir durumdur.

•Rapor alan işçiler raporlarını işverene bildirmekle yükümlüdür. Fakat son dönemde hastanelerde e-rapor uygulaması yaygınlaştığı için işçinin aldığı raporlar işverenin sistemine düşmektedir ve işverenler de bu raporları takip eden ayın 23’üne kadar iş görmezlik ödeme ekranından bildirilmesi gerekmektedir. Eğer bildirim yapılmaz ise asgari ücretin ½ si oranında idari para cezasına çarptırılır. İşçi bir gün dahi rapor alsa bu ekrana düşmüş ise onaylanması gerekmektedir. Eğer onaylanmazsa idari para cezası uygulanacaktır.

•Resmi ve dini bayramlarda işçi rızası olmadan çalıştırılamaz. Eğer rızası alınıp çalıştırılır ise işverenin işçisine % 100 mesai vermesi gerekmektedir. Eğer işçi çalıştırılıp bordroya bu çalışması yansıtılmaz ise işveren idari para cezaları ile karşılaşabilir.

•İşverenler yanında çalıştırdığı her işçi için işçi özlük dosyası hazırlanması gerekmektedir. İşçi özlük dosyasında bulunması gerekenler ; Vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, ikametgah kağıdı, nüfus cüzdan fotokopisi, Adli Sicil Kaydı, Diploma Fotokopisi, eğitim belgeleri, hizmet sözleşmesi.

•İşçi işten çıkartıldığında tüm yasal haklarımı aldım yazılı belge veya ibraname işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. İşçi yapılan her türlü yasal hakları ve ücretleri,tazminatı bankadan ödenmelidir.

BURSA_OLAY_20170703_4.jpg
 

cenk

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Mar 2012
Mesajlar
44
Tepki puanı
62
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Gamze Hanım Paylaşım için teşekkürler.

Bunu okurken çok güldüm.Ülkemizde yasalar çok güzel hazırlanıyor ama hiç biri işverenler tarafından uygulanmıyor.Hatta eskiden işçi hakları daha genişken her geçen gün daha kötü şartlarda çalışıyor insanlar.

Bende 10 madde de Tünel şantiyelerinde işverenlerin (taşeron) yaptıklarını yazayım.

1- Günlük çalışma saati 11 saat'dir. 1 saat yemek molasıdır.Toplam 12 saat iş yerinde bulunmak zorundasın.
2- 14 gün çalışıp 1 gün izin yapılır.
3- İlk ay maaş ödenmez ikinci ay maaş alınır.İlk ayın maaşı içerde kalır çıkınca alırsın.
4- Koğuş alanı şantiye içinde bir konteynır içinde olur.Banyo ve Tuvalet yine şantiye içinde yapılır.
5- Yemekler normal bir insanın yiyebileceği kalitede olmaz.Sadece aç kalmamak için yemek yenir.
6- Maaş yarısı elden kalan diğer yarısı bankaya yatar.
7 - İşveren işçi ile 364 günlük iş sözleşmesi yapılır.Bu nedenle kıdem,ihbar ve yıllık izin işçiye verilmez.(İşveren çok zeki dimi.)
8- Resmi tatillerde işveren işçiyi istediği gibi çalıştırır.Eğer işçi fazla mesai ücreti veya izin derse kapının önüne koyulur.
9- İşçinin özlük dosyası sadece kimlik fotokopisidir.Eğer ana firma isterse işçi ana firma için bunları hazırlayıp teslim eder.
10- İşveren elinde kalan KKD teslim eder işçiye.Ne ihtiyacı olduğuna değil ne kaldığına bağlı.Kısaca işçi umduğunu değil bulduğunu takar :)

Malesef ülkemiz her geçen daha kötüye gitmekte.Bu şartlar da İSG uzmanlığı yapmak kolay değil.

Yukarı da yazdım ülkemizde her konu da çok güzel KANUN var.Ama bu kanunları DENETLEYEREK caydırıcı CEZALAR verilmediği sürece bu devran böyle dönecektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.