Bilgi : Sıcak Havalarda Yapmamız Gerekenler

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
*Evinizi serin tutun.(Gündüz 32, gece 24 dereceyi geçmemeli)

*Günün sıcak saatlerinde, özellikle güneş gören yerlerdeki pencere ve perdelerinizi kapalı tutun.

*Gece dışarıdaki sıcaklık yüksek değilse pencerelerinizi açın.

*Ortam sıcaklığını artıracağı için gereksiz aydınlatmaları ve elektrikli aletleri kapatın.

*Geceleri evin en serin odasında uyuyun.

*Mümkünse vantilatör, gerektiğinde klima kullanın.

* Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız gölge yerlerde bulunun.

*Çocukları ve ev hayvanlarını park halindeki araçlarda bırakmayın.

*Vücudunuzu serin tutun. Soğuk suyla duş alın, vücudunuza soğuk havlu ve kompres uygulayın.

*İnce, bol, açık renkli ve doğal malzemelerden üretilmiş giysiler giyin, dışarıda geniş siperlikli şapka ve güneş gözlüğü takın.

*Aşırı fiziksel aktiviteden ve spor yapmaktan kaçının.

*Bol sıvı alın, susamasanız da düzenli olarak su için.

*Sık ve hafif (salata, meyve vb.) yiyin. Yüksek proteinli yiyeceklerden kaçının.

*Çok şekerli sıvılar almayın. kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin. alkol almayınç

* Küçük çocukları, yaşlıları (öz. 65 ve üzeri) ve kronik hastalığı olanları dışarıda ve güneş altında uzun süre kalmaktan koruyun.

*Ailenizde, çevrenizde, arkadaşlarınız ve komşularınız arasında yaşlılar, yalnız yaşayanlar, kronik hastalıkları olanlar, küçük çocuğu olanlar ve barınma şartları uygun olmayanlar varsa sıcak dalgaları sırasında kontrol edin, arayın veya ziyaret edin, yardımcı olun, gerekli önlemleri almasını sağlayın.

*Aşırı sıcağa maruz kaldığınızda kendinizi iyi hissetmezseniz (özellikle aşırı susama, baş ağrısı, sersemlik hissi, kendini güçsüz hissetme ve gerginlik hali, kas krampları olursa) hemen serin bir yere gidin, dinlenin, vücudunuzu soğutun ve su veya meyve suyu için. Devam ederse tıbbi yardım alın.


8 maddede ulusal ve bölgesel eylem planı önerileri
İPC'nin raporunda Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) iklim krizi nedeniyle ulusal ve bölgesel düzeyde Sıcak-Sağlık eylem planlarının hazırlanması ve uygulanmasının tavsiye edildiği hatırlatıldı ve şu adımlar önerildi:

  • 1 İlgili kurum ve kuruluşların, eylem planı için öncülük edecek yapının ve aktörlerin yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi.
  • 2 Sıcak-Sağlık Uyarı Sistemlerinin geliştirilmesi için meteoroloji hizmetleriyle işbirliği içinde ve diğer ülke deneyimlerinden de yararlanarak uyarı ve eylem eşiklerinin saptanması.
  • 3 Yaz ayları gelmeden önce hazır olacak şekilde toplumun farklı kesimlerine yönelik (genel popülasyon, risk grupları, kamu görevlileri, sağlık çalışanları, vb.) gerekli önlemlere yönelik bilgilendirme için hazırlık ve iletişim çalışmaları yapılması.
  • 4 Sıcağa maruz kalmanın etkilerini azaltacak kısa ve uzun vadeli önlemlerin (davranış değişiklikleri, binalarda yapılabilecek değişiklikler, şehir planlaması, enerji ve ulaşım politikaları) belirlenmesi.
  • 5 Özel risk gruplarının ve hassas olan kişilerin (yalnız yaşayan yaşlılar gibi) yazdan önce belirlenmesi ve gerektiğinde mücadele için hazırlık yapılması.
  • 6 Sağlık kuruluşlarının ve özellikle acil servislerin sıcak dalgalarına hazır hale getirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitilmesi.
  • 7 Sıcak dalgaları sırasında gerçek zamanlı bir sürveyans sisteminin işletilmesi (112 aramalarının, acil başvurularının, aile hekimi kayıtlarının ve ölüm sebeplerinin takibi gibi.)
  • 8 Yaz sonunda uygulamaların ve yapılan çalışmaların sağlık sonuçlarına olan etkisinin değerlendirilmesi.

https://yesilgazete.org/blog/2019/07/02/asiri-sicaklar-iklim-degisikliginin-en-dogrudan-sonucu/

https://bianet.org/bianet/iklim-kri...0-maddede-sicak-havalarda-yapmamiz-gerekenler
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.