Soru : Dış Cephe İskelesi Üzerinde Çalışmalarda Alınması Gereken Önlemler Nelerdir ?

ismail altepe

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Ocak 2014
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar ;

17 katlı 2 bloğu bulunan bir inşaat şantiyesinde dış cephe iskelesi üzerinde cephe montajı çalışması yapılacak. Ancak bina dış cephe kaplama projesi nedeniyle iskele ile bina arasındaki açıklık 60 cm olarak bırakılıyor. Nedeni dış cephe olarak giydirilecek olan kompozit sistem 50 cm civarında. yani işlem bitince arada sadece 10 cm lik bir açıklık kalmış olacak.
60 cm lik bu açıklık bir çalışanın çok rahatlıkla oradan düşmesini sağlar. iskele ile ilgili önlem alınması düşünülüyor. Ek çıkma konsol yapılması vs. Ancak bunlar da iskelenin statik hesaplarını bozar vb. vb. gerekçelerle kabul görmüyor.

Başka bir sorun. Dikey yaşam halatları. İşin sorumlusu mühendis diyor ki " dikey yaşam halatı kullanışlı olmayacaktır. her 2.50 mt de bir iskele ayaklarının ve her 5 mt de bir iskele ankrajı olması ve 1 katta çok çalışanın iç içe çalışacağı düşünülürse, çalışan emniyet kemerini halata takmayacaktır. Çok fazla takıp çıkarmak zorunda kalacağı için ve böylecede risk artacaktır." Dolayısıyla yatay yaşam halatı bağlamak isteniyor.

Uzman olarak biliyoruz ki bu tür yüksekte çalışmalarda her çalışan için 1 dikey yaşam halatı iskeleden bağımsız bir noktada oluşturularak çalışılmasına izin verilir. Ancak bu durumda denildiği gibi tek lanyard kullanılacağı göz önüne alınırsa çalışan dikey yaşam halatından birine aktarma yaparken düşme riski daha fazla olmaz mı. evet yasa ve yönetmeliği biliyoruz ancak bazı durumlarda yatay yaşam halatı kurulumuna izin verilebilir mi ? İş müfetişi yada olası bir kaza durumunda sadece yaşam halatlarının dikey olmaması nedeniyle bir yaptırım ve ya sorun çıkar mı ? bilgi sahibi arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.

kazasız çalışmalar dilerim.
 

iteq

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
28
Sadece yatay yaşam hatlarının olmasının bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.

Yapı işleri yönetmeliğinde iskelelerde genel tedbirlerden bahsederken yaşam hatları konusundan bahsetmemiş. Her çalışan için 1 dikey yaşam hattı ifadesi ise asma iskele , cephe platformu ve asılı erişim donanımları için yönetmelikte geçmekte. Yönetmeliğin ilgili kısmını aşağıda paylaştım.

Her çalışan için 1 dikey yaşam hattı ifadesi (cephe iskeleleri için) yazan bir yer ben görmedim. Yapı İşler Yönetmeliğinde bu durumla ilgili cephe iskeleleri için bir ifade yok. ÇSGB çıkardığı Güvenli İskele projesi yayınında ise düşey yaşam hattı , yatay yaşam hattı veya iskele üreticisi tarafından belirtilmiş iskele elemanlarına bağlanmalıdır demiş. Aşağıda ilgili yeri paylaştım.

Tebliğde ise ; yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan yapısal düzenlemelere ve bağlantı noktalarına dair detay çizimler, ilgili proje müellifince yapılır şeklinde bir ifade var.


Sonuç olarak ; cephe iskelelerinde yaşam hatlarına bağlantı konusu şantiyeden şantiyeye farklılık göstermektedir. İskeleye çıkan bir kişinin , iskeleden indiği ana kadar ; çalışması , herhangi bir malzeme götürüp-getirmesi, merdiveninden inip-çıkması , iskele üzerinde herhangi bir noktaya gidip-gelmesi ve bu esnada sürekli olarak yaşam hattına bağlı olmasını sağlamak çok zordur. Dediğim her şartta kemer kullanımının olduğu bir yer ben görmedim. Hatta uygulanabilir değildir , gözlemlerime göre. Siz ise şantiyenizde , sorumlu mühendis uygun gördüğü şekilde çizim yapıp yatay yaşam hatları bu şekilde kullanılacak ve kurulacak deyip imza altına alıyorsa bu şekilde kullanılabilir demektir şeklinde düşünüyorum , sorumluluğu o almış olur. EK olarak iskele üreticisi iskele elemanlarına bağlanmaya izin veriyor mu ? Yatay yaşam hatları katlar arasında nasıl kurulacak iskeleye mi bağlı olacak , yoksa bina katı içerisinden mi olacak ? Kat içerisinden olacaksa uygulama esnasında bu yaşam halatı kullanımı yine sorunlu olabilir. İskele üreticisi izin veriyorsa , iskele içerisinden yatay yaşam hattı en kullanılabilir durum gibi gözüküyor bence. Kısaca; İlgili proje müellifi nasıl uygun görüyorsa ondan bu bilgiyi istemelisiniz; mevzuat bizi oraya götürüyor.



YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
Asma iskele, cephe platformu ve asılı erişim donanımları şeklindeki iskele sistemlerinde özel tedbirler:
43– İskele sistemlerinde çalışan sayısı kadar dikey yaşam hattı oluşturulur. Çalışanlara bağlantı aparatları ve halat tutucularıyla beraber tam vücut kemer sistemleri verilerek kullanımı sağlanır. Dikey yaşam hatlarının üst uçları uygun bir yere sağlam ve güvenli bir şekilde sabitlenir.



ÇSGB yayını / Güvenli İskele Projesi / İş sağlığı ve güvenliği açısından Cephe İskeleleri / Sayfa : 56

İskelede kullanılacak düşmeyi durdurma sistemleri, emniyet halatı
aracılığıyla düşey yaşam hattı, yatay yaşam hattı veya iskele üreticisi
tarafından belirtilmiş olan iskele elemanlarına bağlanmalıdır


AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI

BİLEŞENLERDEN OLUŞAN DIŞ CEPHE İŞ İSKELELERİNE

DAİR TEBLİĞ

MADDE 3 – (1) Ruhsata tabi yapılarda ve işlerde; bina inşaatlarının dış cephelerinde kullanılacak ahşap ve ön yapımlı çelik ve alüminyum alaşımlı bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskelelerinin; performans ve tasarım gerekleri hesapları ile yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan yapısal düzenlemelere ve bağlantı noktalarına dair detay çizimler, ilgili proje müellifince yapılır
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.