Makale : Endüstriyel Ergonomi Ne Getiriyor, Ne Götürüyor? - Orhan Çelik

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), düzenlediği birbirinden önemli etkinlik zincirine bu kez ‘Endüstriyel Ergonomi’yi ekledi.

Yıllar önce ergonomiyi koltuk üretimi için söylendiğinde duymuştum. Üretici dostumuz ergonomik koltuk ifadesini kullanmıştı. Sonra bir dönemin Bursa Emniyet Müdürü, Bursa’da Emniyet’te ergonomik çalışma sistemini başlattığını söylemişti. Devam ediyor mu bilemiyorum.

Hatta o dönem bir polis merkezinin yöneticisi sohbetimiz sırasında “İlk kez baba olduğumu anladım” demişti. Çünkü sistem Emniyet’te 8 saat çalışma esasına dayanıyordu. Emniyet çalışanları ailelerine zaman ayırmaya başlamıştı. Böylece çalışanın verimliliği artırılmak istenmişti.

Bir de son zamanlarda ‘Yalın Üretim’, ‘Yalın Hastane’ kavramları gündeme oturdu.

Yani her türlü iş dönüp dolaşıp verimliliğe dayanıyor.

BUSİAD Uzmanlık Grubu da, BAOB’da düzenlediği sempozyumda ‘Endüstriyel Ergonomi’yi masaya yatırdı.

Ergonomi Profesörü Okan Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, ‘Verimlilik ve Üretkenlik Açısından Ergonomi’ konulu sunum yaptı.

Ağırlıklı olarak BUSİAD üyesi işyerlerinin iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin katıldığı sempozyumda Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Gündüz ise ‘Endüstriyel Ergonomi’yi herkesin anlayabileceği şekilde anlattı:

“Şirketler ister mavi, ister beyaz yakalı olsun birçok kişi çalıştırıyorlar ve şirketlerinde hep verimlilik hesapları yapıyorlar. Özellikle endüstri mühendisleri… Amacımız minimum zamanda maksimum iş üretmek ya da hizmet üretmek. Bunun için yapılan birçok çalışma var. Verimlilik artırılmaya çalışılıyor. Göz ardı edilen bir konu var ki o da insanın verimliliği

8(30).jpg

Bu konuda pek çalışma yapılmıyor. Biz iddia ediyoruz; insanı yanlış pozisyondan doğru pozisyona geçirirseniz yüzde 40 daha verimlilik sağlanabilir. Düşünün ki bir yanlış pozisyonda çalışan, bir de doğru pozisyonda çalışan iki insan var. İkisi de aynı maaşı alıyor. Ama birinden daha fazla yararlanıyorsunuz, kim istemez bunu…”

Ergonomi ve yalın üretim arasındaki farkı da sordum.

İşte söyledikleri:

“Yalın üretim direkt imalat sürecine odaklanır. Minimum sürede nasıl daha fazla ürün üretiriz felsefesine dayanır. Endüstriyel Ergonomi ise insan odaklıdır. İnsandan minimum zamanda maksimum faydayı alma felsefesine dayanır.

Kısaca yalın kavramı üretim ve hizmet süreçlerini verimli kılmaya, ergonomi ise insanı verimli kılmaya dayanıyor.

Son derece net…

O halde endüstriyel ergonomi her işletmeye lazım...

A_GAZETE_20170324_12.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.