Yemek Hakkı Kullanımı Sonucu Hakkında.

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba
Bugün bir soru aldım. Kendince ve kanunca yanıtladım ama bilen başına gelen arkadaşlardan bilgi almak isterim.
Bir şirket personellerine yemek hakkı veriyor.ama bazı personeller yemek yemek yerine yemek parası talep ediyor.
Şirkette yemek yerine para veriyor.
İşçinin yemek yemeyip geçirdiği kaza ya da sebep olduğu kaza hakkında suçlu kimdir.
Ornegin açlıktan tansiyon dusuklugu trafik kazası yapan şoför ...
Ve şirketin ya da isg uzmanın personel yemek yetmediğinden sorumludur diye tutanak almasi doğru mudur?
Yine işverenin yemekhanesi olup şirkette yemek çıkmasına rağmen
Yemek parası vermesi doğru mudur?
Sorumluluk kime aittir.
Tesekkurler.
 

Umut Ergun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Mar 2016
Mesajlar
16
Tepki puanı
10
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Yemek yeme saati öğlen arasıdır ve o zaman dilimiçalışma saatinden sayılmaz.
Bu yüzden şirket dışına gidip yemek yerken yolda vs kaza olduğunda iş kazası sayılmaz.
Ama şoför örneği ilginç. Sizin bahsettiğiniz, öğlen yemek yemedi, saat 3 gibi görevi esnasında iş kazası geçirdi diye soruyorsunuz sanırım.
Mevzuatta bu konuya dair bir yönetmelik maddesini anımsamıyorum. O yüzden yorumla ilerlemeye çalışalım:
Çalışan, örneğin öğlen yemeğini yemedi, saat 4 gibi tansiyon problemi ile araç hakimiyetini kaybetti ve iş kazası meydana geldi.
Normal şartlar altında olsaydı tam iş kazası tanımına uyuyuyor olurdu.

Ancak şöyle bir istisna düşünülebilir. Kendi insiyatifi ile yemek yememesi durumu ve bu durum sonucunda da fiziksel bütünlük bozulup kaza meydana gelmesi durumu kazayı bir iş kazası olma halinden çıkarmaz. Kaza, iş başında olduğuna göre yine iş kazası sınıfına girer. Ancak iş kazası olmasına rağmen tüm sorumluluğun işverene yıkılması durumu söz konusu olmayabilir. Nasıl ki, bazı ilaçlarda, bu ilacı kullanıp iş makinesini başına geçmeyin diye uyarı veriliyorsa ve buna rağmen çalışan uyarıya aldırmayıp çalışmaya devam ettiğinde iş kazası meydana gelirse tüm sorumluluk işverene ait olmuyorsa bu durumda da aynısı geçerlidir diye düşünüyorum. Tazminat söz konusu olmayabilir. Ancak işverenin bunu ispat etmesi, şahit göstermesi gerekebilir.

İsg uzmanının personelin yemek yememesi ile ilgili bir sorumluluğu olacağını düşünmüyorum. Ama öğlen yemeğini yemeyen kişilerin yemediğinin ispatı için belki kamera kayıtları iş görebilirdi. Tutanak işi biraz zor gibi. Her gün birinin yoklama alması gibi bir durum söz konusu olacak... Ancak yine de onaylı defter bu durum mutlaka yazılmalı ve konu hakkında çalışanın uyarıldığını belirtmeli.

İşverenin çalışanlar için yemekhane açıp günlük yemek çıkarıyorken yemek parası vermesi bana göre yemekhane açmasını anlamsızlaştırır. O yüzden ben o işverinin yerinde olsam bunu yapmazdım.
 

isaret

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
98
Tepki puanı
212
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,

Umut Bey cevap için teşekkürler... Bende sizin gibi düşünüyorum... iş veren tüm sorumluluklarını yerine getirmiş,işçinin yemeğini yememesi kendi sorumluluğun da ama yemekhane varken yemek istemeyip, bu işçiye yemek parası verilmesi biraz garip.
ama burada da şu durum var, ben uzun yıllar perakende de çalıştım. avm çalışanlarına misal aylık yemek kartı verilir, çoğu personel yemek yemez o kart ile marketlerden ev ihtiyacını giderir,burada ki durumda da işveren sorumluluğunu gidermiş,yemek parasını vermiştir.işçinin yemeğinin kontrolü de isg uzmanın kontrolün de olması saçma olur... bu durumdan oluşacak iş kazasın da sorumlu bence işçi de ... olası bir davada da kanıtlama olayı da zor.
ama şu durum kafa karıştırıyor... bu işçi yemeğini yemiyor ben buna para verdim deyip imzalı belge almak ne kadar doğru... bu sanki biraz kendini kurtarma gibi ama yasal mı?

Teşekkürler
 

Umut Ergun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Mar 2016
Mesajlar
16
Tepki puanı
10
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Para verdiğini belgei le kanıtlaması yanlış değil, hatta bunu yapsı da lazım. Aksi durumda ileride çalışan, işveren için beni aç bıraktı da diyeiblir.
Yani öyle işler vardır ki örneğin, ymeekhanede çıkan yemeği çalışan yiyemez çünkü o vakitte yemekhaneye çok uzaktır. Bu durumda işveren mecburen ödeme yapmak durumunda kalır. Bu ödemeyi ya çalışanın getirceği yemek fişi, faturası ile yemeten sonra yapacaktır ya da önceden bir tutar belirleyip yemekten önce yapacaktır. Bu anlamda yeyip yememek işçinin sorumluluğunda. Kanıt da o verilen para makbuzu ödeme fişi vs. gibi evraktır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.