Bilgi : Tarımsal Savaş Makineleri Kullanımında Güvenlik Kuralları

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
Tarımsal Savaş Makineleri Kullanımında Güvenlik Kuralları
Tarımsal savaş alet ve makinelerinde kullanılan ilaçlar insan vücuduna üç şekilde girer (ağız yoluyla, deri yoluyla ve solunum). Zehirlenme iki şekilde olur; Akut toksisite ( ani zehirlenme) ve kronik toksisite(yavaş, yavaş zaman içerisinde) şeklinde olan zehirlenmelerdir.
LD50 = Ağız yada deri yoluyla deney hayvanlarına uygulandığında onların % 50’ sini öldüren ve vücut ağırlığının beher (kg)’ ı için (mg) olarak belirtilen dozdur.
LC50 = Solunum yoluyla etkili ilaçlar için kullanılır. 4 saatlik bir solunum süresinde deney hayvanlarının % 50’ sini öldüren doz olup, (m3) hava içinde (mg) olarak ifade edilir.
Tarımsal savaş makineleri kullanırken iş güvenliğine özel bir önem göstermek gerekir. Bu amaçla gelişmiş ülkelerin pek çoğunda tarım ilaçlarının depolanması, tarlada uygulanması, ilaç atıklarının yok edilmesi ile ilgili uyulması zorunlu pek çok yönetmelik ve yasa hükümleri vardır (Bu amaçla genel güvenlik önlemlerinin ana hatları aşağıda verilmiştir.
1. Yukarıda açıklanan LD50 ve LC50 ifadelerinden uygulama alanında bitki koruma ilacının LD50 değeri ne denli küçükse, ilaç o kadar zehirlidir ve tehlikelidir. Buna göre ilacı tarlaya uygulayan kişinin gerekli güvenlik önlemlerini alması gerekir.
2. İlaç etiketi mutlaka okunmalıdır.
3. Uygulamaya başlanmadan önce alette herhangi bir arıza olup olmadığını (kaçak ilaç vb. ) kontrol edilmelidir.
4. Aleti veya çevreyi kirletecek, zarar verecek ( bulaşıklardan) kaçınılmalıdır.
5. Vücutta açık deri bırakmayacak şekilde koruyucu bir elbise giyiniz, lastik eldiven, bot ve eğer gerekliyse yüzünüzü koruyan bir siperlik veya maske kullanılmalıdır.
6. Sadece gerektiği kadar ilaçlı sıvı hazırlanmalı, birden fazla ilaç kutusu veya tenekesini aynı zamanda açılmamalıdır.
7. İlacın taşınarak kaybından sakınarak rüzgarlı havada ilaçlama yapılmamalıdır..
8. İlaçlama sırasında herhangi bir şey yenilmemeli, (sigara vb.) içilmemelidir.
9. İlacın ve aletin yanını hiçbir zaman terk edilmemelidir.
10. İlaçlamadan sonra bol sabunlu su ile temizlenmeli (yıkanılmalı) ve elbiseleri değiştirilmeli, ilaçlama sırasında kullanılan elbiseler iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
11. Boş ilaç kutularını yok etmek için bir çok yöntem vardır. Bu yöntemleri uygularken yasal düzenlemelere kesinlikle uyulmalıdır.
12. İlaçlama sonrası alet ve ekipmanlar tatlı su ile iyice temizlenmelidir.
13. İlaç kendi orijinal kutusundan başka bir kutuya taşınılmamalıdır. ( Yiyecek, içecek kutusu vb).
14. İlaçları yiyecekler veya hayvan yemleri ile beraber depolamayın ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.
15. İlaçlı alana herhangi bir nedenle girmek gerekirse en az 24 saat beklenilmelidir. Daha uzun zaman beklemek gerekiyorsa tarla başlarında mutlaka uyarı yazıları bulundurulmalıdır.
16. Hasat ile son ilaçlama arasında gerekli olan bekleme süresine kesinlikle uyulmalıdır.
17. Pülverizatör ile doğrudan kullanılan bir su kaynağından otomatik doldurma düzeneği su kaynağına ilaç kaçışına neden olabilir.
18. İlaç miktarını ölçmek için kaptan kaba aktarmak yerine kapalı sistemlerle aktarılmalı ve iş bitiminde bunların hemen temizlenmesi gereklidir.
19. İlacı depoya doldurmak için omuz hizasına kadar kaldırılmaya çalışılmamalıdır. Doldurma yüksekliğinin uygun olmasına ve basılan yere dikkat edilmelidir.
20. Henüz ülkemizde olmamasına karşın yeni pek çok pülverizatörde diz seviyesinden doldurmayı sağlayan düzenler vardır. Bu tip pülverizatörler güvenlik açısından yeğlenmelidir. İlaç yavaş, yavaş doldurulmalıdır.
21. Eğer iki adet birlikte karıştırılarak uygulanan ilaç varsa her biri ayrı, ayrı suya ilave edilmeli ve önerilen sıraya uyulmalıdır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.