Bilirkişi Raporu Sondaj Makinasında Meydana Geleniş Kazası Bilirkişi Raporu

serkan malçok

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Haz 2016
Mesajlar
24
Tepki puanı
35
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
(BİLİRKİŞİ RAPORU)

…………CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA



SORUŞTURMA NO :

MÜŞTEKİ :

MÜŞTEKİ ŞÜPHELİ:

OLAY TARİHİ :

KONU : Kazaen yaralanmaya sebebiyet vermek



Cumhuriyet Başsavcılığının yukarıda belirtilen soruşturma numarası ile yapılan soruşturmasında, kusur raporu düzenlemek üzere resen bilirkişi seçilmem nedeniyle tarafıma teslim edilen dosya tüm kapsamı ile incelenmiş olup varılan sonuç aşağıya çıkarılmıştır.


OLAY


Müşteki kazazede işçi, …….. şirketinin sahibi müşteki şüpheli işveren’ın görevlendirmesi sonucunda tanık S.K’ın bahçesine tanık işçi ile birlikte sondaj açmak için gitmiş ve çalışmaya başlamıştır. Çalışma sırasında elinin üzerine demir sondaj borusunun düşmesi neticesinde parmağının kopması ile bir iş kazasına maruz kalmıştır.


TESPİT EDİLEN HUSUSLAR


Dosyanın titizlikle incelenmesi neticesinde aşağıda maddeler halinde verilen hususlar tespit edilmiştir.


1-kazazede işçi, 1983 … doğumlu olup olay tarihinde 33 yaşındadır


2-Kazazede işçi Merkez İlçe Jandarma Komutanlığında 06.04.2016 tarihinde verdiği ifadesinde, Merkezde işverene’a ait …… Şirketinde yaklaşık 1 yıldır çalıştığını, Mart ayında kaza geçirdikten sonra sigortasız çalıştırıldığını öğrendiğini ve söz konusu şüpheliden şikayetçi olduğunu beyan etmiştir.


3-İşveren, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığında 12.04.2016 tarihinde verdiği ifadesinde tarafına yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini, olayla hiçbir ilgisinin olmadığını, kazazede işçiyinin şirketinde işçi olarak çalışmadığını, şirketinde sigortalı işçilerin çalıştığını ama bu işçilerin arasında kazazede işçinin olmadığını beyan etmiştir.


4-Olay anında kazazede ile birlikte çalışan tanık işçi Merkez İlçe Jandarma Komutanlığında 06.04.2016 tarihinde verdiği ifadesinde, işverene ait ….. Şirketinde kazazede işçiyle beraber çalıştıklarını beyan etmiştir.


5-Tanık bahçe sahibi 27.05.2016 tarihinde … Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadesinde, bahçesinde meydana gelen arıza nedeniyle Merkezde ……. Şirketine gittiğini ve işveren ile sondaj işi için sözlü olarak anlaştığını ve daha sonra sondaj çalışması için bahçesine kazazede işçinin geldiğini ve çalışmaya başladığını, daha sonra iş kazasının meydana geldiğini ve yaralı işçiyi devlet hastaneye götürdüğünü ifade etmiştir.


6-İşveren ifadesinde şirketinde her ne kadar kazazedenin kendi şirketinde çalışmadığını belirtse de tanık işçi ifadesinden anlaşıldığı üzere şirket sahibi ile kazazede işçi arasında bir işveren-işçi ilişkisinin olduğu kanaatine varılmıştır. (Yazılı olsun olmasın, iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. 4857 İş Kanununu madde 2)



OLAYIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ


Olay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre iş kazasıdır. Kaza, sondaj açma çalışması yapılırken kazazede işçinin sondaj borusunu değiştirdiği esnada demir borunun yerinden çıkarak aniden işçinin sağ elinin işaret parmağının üzerine düşmesi neticesinde parmağının kopması ile meydana gelmiştir. İfadelerden anlaşılacağı gibi, kaza işin tamamen güvensiz bir şekilde ve şartlarda yapılmaya çalışıldığı sırada meydana gelmiştir. Bu sebeple olayın meydana gelmesinde şahsi can emniyeti için gerekli özen ve dikkati göstermeyen ve aşağıda belirtilen kanun ve yönetmeliğe aykırı davranan müşteki kazazede işçi TALİ kusurludur.


(Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür. 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 19)


İşveren, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli şartları sağlamadığından ve ayrıca iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara yeterli eğitimi vermeyip aşağıda maddeler halinde belirtilen kanun ve yönetmeliklere aykırı davrandığından dolayı ASLİ kusurludur.


(1-İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar ( 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 4)

2-İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. (Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Madde 17)

3- İşverence iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara, bunların kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve bunlardan kaçınma yollarına ilişkin eğitim almaları sağlanır.(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Madde 11) )


Kanaatimi belirtir raporumu Sayın Cumhuriyet Başsavcılığı takdirlerine saygı ile sunarım. …./…/…..







Bilirkişi

Serkan MALÇOK

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
 

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2012
Mesajlar
675
Tepki puanı
865
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bilirkişi raporu kanımca yeterlidir. Eklemek istediğim bir kaç konu başlığı olacak. Sondaj işleri kalifiye ve uzmanlık isteyen iş kollarındandır. Sondajların temel amacı önümüzdeki arazide gaz, su ve sıvı materyallerin olup olmadığı ve bu bölgelerdeki olağandışılıkları sezinlemektir. Bu sebepten kullanılacak sondaj makinesine ait gözde, hareketi veren motor ve sondaj tijlerininde uygun nitelikte olması önemlidir. Sondaj bölgesinde kullanılan bu iş ekipmanlarının kurulumu da ayrı bir uzmanlık gerektirdiği aşikardır. Bu düzeneğin düzgün kurulup kurulmadığı, makine mahfazalarının yerinde olup olmadığı da araştırılmalıdır. Ayrıca bu makineyi kullanan ekibe mesleki eğitim verilip verilmediği, mesleki yeterliliklerinin olup olmadığı da araştırılmalıdır. Ve gene ayrıca sondaj çalışanlarının SGK kayıtlarına bakılmalı yaptığı iş ile SGK ya bildirim yapılan iş niteliklerinin de aynı olup olmadıklarına da bakılmalıdır. Her halikarda bu çalışma ortamında çalışan işçi, 6331 madde 19 ' a göre kesinlikle tali kusurludur (oranını %25 olarak niteleyebiliriz.), işveren ise asli kusurludur (%75). Çok daha fazla detaya girmek mümkündür. Eski bir bilirkişi olarak raporunuza ekleyebileceklerim bunlardır.
Kolay gelsin şimdiden.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.