Soru : Risk Analizi Ve Yangın Analizi Hakkında

elem

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Denetleme yapılan firmalarda yangın analizi olması gerektiği söylenmiş. Risk analizi yaparken yangın analizi de yapılıyor. Bu yeterli olmuyor mu? Mutlaka yangın analiz formunu da oluşturmamız gerekiyor mu? konu ile ilgili bilgisi olan var ise yardımlarını rica ederim.
 

zeyno06

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
merhaba elem,
yangın çok sık çıkan yada çıkabilecek bir sektörde çalışıyorsanız yangın analiz formu muhakkak yapmalısınız. bunun size artısı büyük olacaktır. Ben tekstil sektöründe çalışıyorum risk analizinden ayrı olarak yangın analiz raporu da yaptım.
 

Uzman Özlem

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
113
Tepki puanı
118
Meslek
Uzman (C)
Merhaba;

Ben de risk analizi dışında yangın tatbikatı yaptım, hatta itfaiyeye yaptırdım. Tabiki itfaiyenin yanında bu işin danışmanı vardı, onlar ortak yürütüyorlardı. Benim bile farkında olmadığım o kadar detay çıktı ki, şimdi neredeyse birçok şeyi baştan değiştireceğiz. İşveren de bilirkişilerden duyunca riskleri daha olumlu yaklaştı. Şu an hem programlı ilerliyoruz, hem de işverenin karşı çıkmasıyla hiç karşılaşmadım.

O yüzden kesinlikle yaptırın derim ki; bu bir çok şehirde zorunlu hale getirildi diye biliyorum zaten.
 

Burak Durgun

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Ağu 2013
Mesajlar
53
Tepki puanı
21
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Yangın analizinde kullandığınız bir format var mıdır ? Bilgi verebilir misiniz biraz yangın analizi hakkında.
 

turanmst

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ocak 2013
Mesajlar
137
Tepki puanı
46
Meslek
Uzman (C)
yangın analiz raporu örneğini paylaşabilirmiisiniz risk analizinden farklı olarak nelere değiniliyor orada acaba
 

Uzman Özlem

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
113
Tepki puanı
118
Meslek
Uzman (C)
Bizim yaptığımız gibi bir risk analizi değil yaptıkları; gördükleri eksiklik ne ise örneğin; duman dedektörünün tavana yerleşim yüksekliği yanlıştır diye belirtilmiş, ardından olması gereken yönetmelik maddesini yazarak açıklamış. Yani bizdeki gibi olasılık, şiddet falan hesabı yapmadılar. Şu da var; aşağıdaki maddeleri biz bilmiyor muyuz, bizde bilip söylüyoruz ama işverenin gözünde onların söylemesi farklı demek ki. Yani ben 26 yaşındayım, ve ne kadar bu iş ile uğraşsam da işverenin gözünde benim söylediğim ile 55 yaşındaki birinin söylediklerinin aynı kefeye konmayacağını biliyorum. Bu iş kanun, yönetmelik bilmek tabi ama işveren için kişinin iş deneyimi ve yaşam tecrübesi de önemli haklı olarak.Benim de defalarca söylediğim maddeleri yaparız diye geçiştirdikten sonra, bu uzmanın söylediklerini yapmaya başlamasından anlaşılacağı gibi. Bir de Antep için bunun yapılması zorunluluğu getirildiği için yaptırdık biz. Ve tüm şehirlere getirilecek bu zorunluluk diye duydum.
Bilgilerinizedir.


Bizim raporumuzda yazılı olan maddeler şu şekildedir.



GAZİANTEP ORGANİZE İTFAİYESİ

1)
Elektrik tesisatının iç tesisat yönetmeliklerine göre gözden geçirilmesi önerilir.
Bkz., Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği
İç tesisat
MADDE 68
-
(1) Her türlü binada elektrik iç tesisatı, koruma teçhizatı, kısa devre hesapları, yalıtım malzemeleri, bağlantı ve tespit elemanları, uzatma kabloları, elektrik tesisat projeleri ve kuvvetli akım tesisatı; 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine, 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine,
30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tes isleri Yönetmeliğine ve ilgili diğer yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak tesis edilir.

2)
TS EN 54 - 14 standardına göre yangın algılama sistemi gözden geçirilmelidir.
Bkz., Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri Tasarım ilkeleri

MADDE 74
-
(1) Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını ihtiva eden komple bir sistemdir. Yangın algılama sisteminin ve parçalarının TS EN 54’e uygun olarak üretilmesi, tasarlanması, tesis edilmesi ve işletilmesi şarttır.
(Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik)

3)
Depolar oldukça büyük değerlerde yangın yükü taşımaktadır. Bu sebeple depolarda doğru projelendirme sonrası sprinkler sistemi kurulmalıdır.

Bkz., Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği

Yağmurlama sistemi
MADDE 96
-
(1) Yağmurlama sisteminin amacı; yangına erken tepki verilmesinin sağlanması ve yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için belirli bir süre içerisinde tasarım alanı üzerine belirlenen miktarda suyun boşaltılmasıdır. Yağmurlama sistemi, aynı zamanda bina içindekilere alarm verilmesi ve itfaiyenin çağrılması gibi çeşitli acil durum fonksiyonlarını da aktif hâle getirebilir. Yağmurlama sistemi;
yağmurlama başlıkları, borular,bağlantı parçaları ve askılar, tesisat kontrol vanaları,alarm zilleri, akış göstergeleri, su pompaları ve acil durum güç kaynağı gibi elemanlardan meydana gelir. Yağmurlama sistemi elamanlarının TS EN 12259’a uygun olması şarttır.

4)
Yönetmeliğe uygun, FM ve UL onaylı yangın pompa sistemlerinin kurulması önerilir. Özellikle her pompanın ayrı kontrol paneli olması, birinin arıza yapması durumunda pompanın işlevini yerine getirebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.