Tartışma : Mesleki Eğitim Belgesi Alma Zorunluluğu

tankut

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Kas 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
arkadaşlar merhaba,

bir kargo şirketin isg uzmanı olarak çalışıyorum.çalışan personellerin mesleki eğitim belgesi alma zorunluluğu var mı?
konu hakkında bilgisi olanların yardımlarına ihtiyacım var,
 

Önder İYİCE

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 May 2012
Mesajlar
8
Tepki puanı
14
Meslek
Uzman (C)
Mesleki eğitim kapsamındaki işlerde adınız geçiyor ise 3308 sayılı mesleki eğitim kanununa göre mesleki eğitimi işyerinin aldırması gerekir, kişi başı cezası vardır. Ancak siz iş güvenliği kanununda geçen iş güvenliği eğitimi vermekle yükümlü ve yetkilisiniz, mesleki eğitimi branş öğretmenleri verebilir. Bölgenizdeki mesleki eğitim merkezleriyle görüşerek yaptırabilirsiniz, bi dolu kağıdı, formu, mühürü var, uğraştığımdan biliyorum. İş güvenliği uzmanı olarak, kanun eğitimsiz insan çalışamaz dediği için, eğitim de kaza riskini azalttığından önermelisiniz. Kaldı ki mesleki eğitimin ders programının 5'te 1'i iş güvenliği eğitiminden oluşmaktadır.
 

çağatayözcan

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2012
Mesajlar
165
Tepki puanı
76
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
tankut bey hangi şirkettesiniz ve nerde çalışıyorsunuz?
 

ferhat aktas

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Eyl 2012
Mesajlar
6
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (C)
ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği kalktığı için mesleki eğitim belgesi alma zorunluluğu kalkmıştır
 

eski

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
36
Tepki puanı
34
Merhabalar, arkadaşlar benin biraz kafam karıştı biz gıda fabrikasıyız, ağır ve tehlikeli işler yürülükten kalktı ,mesleki eğitim zorunluluğu kalktı peki tornacı,kaynakçı,kazancı,mekanik usta,elektrikçi vs... bunlarda damı belge şartı aranmayacak? bu konuda acil yardıma ihtiyacım var :(
 

unsalun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Haz 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
6
Merhabalar, arkadaşlar benin biraz kafam karıştı biz gıda fabrikasıyız, ağır ve tehlikeli işler yürülükten kalktı ,mesleki eğitim zorunluluğu kalktı peki tornacı,kaynakçı,kazancı,mekanik usta,elektrikçi vs... bunlarda damı belge şartı aranmayacak? bu konuda acil yardıma ihtiyacım var :(


Arkadaşlar mesleki eğitim eğitim belgesi veren yerler mevcuttur. Yapmanız gereken belediyelerden geçici ustalık belgesi almak ve mesleki eğitim veren özel kuruluşlardan da 40 saat eğitim aldırabilirsiniz. Bu eğitimi bakanlıkla protokol (royal, well point ) imzalayanlar verebiliyor. Dayanakları 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanun, Milli Eğitim Bakanlığı özel öğretim kurumları yönetmeliğidir. Önemli olan belgeyi alabilmektir. İyi çalışmalar.
 

Ulaş Devrim YURDABAL

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ara 2011
Mesajlar
55
Tepki puanı
149
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar,
Yukarıdaki arkadaşlarımın verdiği bilgilere ilave olarak evet Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği kaldırıldı.Dolayısıyla şu an için Mesleki Yeterlilik Belgesi verilen eğitimler donduruldu.Bu eğitimleri veren MEB'den akredite kurumlar şu an için eğitim veremiyorlar.
Ancak 6331 Say. İSİG Kanunu gereği biliyorsunuz Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde çalışacaklara Mesleki Yeterlilik Eğitimi aldırılmalı ve belgelendirilmelidir.Bunun içinde yakında hangi işler tehlikeli hangi işler çok tehlikeli? buna dair tehlikeli ve çok tehlikeli işler yönetmeliği çıkacak.
Bu yönetmelikte belirtilecek işlerde çalışanlara Mesleki Yeterlilik Eğitimi verilmesi ve bu işlere göre de tehlikeli ve çok tehlikeli işşlerde çalışabilir sağlık raporu alınması yükümlülüğü getirilecek.
Şuan için denetlemelerde müfettişler mevcut durumu bildiği için en azından MEB'den akredite kuruluşlara Mesleki Yeterlilik Eğitimi için başvuru yapıldığını görmek istiyorlar.Yönetmelik kalktı,eğitimler donduruldu, bahanesini kabul etmiyorlar.Çünkü yükümlülüğün dayanağı 6331 say. kanun ve sizden en azından şu sürece dair eğitim başvurusu yapılıp yapılmadığını soruyor eğer yaptırmadıysanız uygunsuzlık olarak yazıp tekrar geldiklerinde verilen sürede başvuru yaptığınızı görmek istiyorlar.

selam ve sevgilerle...

İtfaiyeci
Yangın Güvenliği Teknikeri
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri
İş Güvenliği Uzmanı ( C )
Ulaş Devrim YURDABAL
 

Bekir38

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Haz 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
8
bu konu ile ilgili son durum nedir arkadaşlar?
ağır iş kolu, metal sanayi, mesleki eğitim gerekiyor sanırım?
nerden alınmalı? süresi? vb.
varmı yeni bir gelişme???
 

Selçuk Çiftlik

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
125
Tepki puanı
293
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmeliğe göre;

Mesleki eğitim zorunluluğu

MADDE 5 – (1) Ek-1’deki çizelgede yer alan işlerde çalışacakların, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur.

(2) İşyerinde yapılan işler, asıl iş itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakla birlikte, çalışanın yaptığı iş ek-1 çizelgede belirtilen işler dışında ise, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 17 nci maddesi kapsamında mesleki eğitim alma zorunluluğu aranmaz.

EK-1

MESLEKİ EĞİTİM ALINACAK İŞLERE AİT ÇİZELGE

ARAMA VE SONDAJ İŞLERİ

1


Petrol, tabii gaz, su, her çeşit maden, maden filizleri ve mineralleri arama ve her çeşit sondaj işleri.

2


Petrol, tabii gaz, su ve her çeşit maden ve maden filizleri ve mineralleri ile taş, toprak, kum ve benzeri maddelerin çıkarılması ve üretimi işleri.

3


Petrol, tabii gaz, su, her çeşit maden ve maden filizleri mineralleri ile taş, toprak, kum ve benzeri maddelerin çıkartılması ile üretimi işlerinin yapılmasında tamamlayıcı nitelikte olan kırma, yıkama, zenginleştirme, taşıma, depolama ve benzeri işler

METALURJİ SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

4


Metallerin ve metalsilerin filiz ve minerallerden itibaren pirometalurjisel, kimyasal, elektrolitik usullerle üretimi işleri ve bunlarla ilgili işler.

5


Metallerin ve metalsilerin eritilmesi, saflaştırılması, alaşımlarının üretimi ve bu maksatlarla yapılan her çeşit işler.

6


Metal ve alaşımlarının, metalsi ve alaşımlarının her çeşit döküm ve haddeleme, presleme suretiyle sıcak ve soğuk olarak şekillendirilme işleri.

7


Font, çelik ve diğer madenlerin ve alaşımlarının eritilip potalara dökülmek sureti ile çeşitli eşyaların imali işleri.

8


Metal ve alaşımlarına, metalsi ve alaşımlarına uygulanan ısıl işlemleri (Tav, su verme ve benzeri işlemler).

9


Kükürdün eritme yoluyla üretimi, öğütülmesi ambalajı ve depolanması ve bunlarla ilgili işler.

TAŞ VE TOPRAK SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

10


Taş ocaklarında her çeşit taşın çıkartılması ve işlenmesi işleri (Kırma, kesme, taşıma, öğütme, yontma, cilalama ve benzeri işler).

11


Çimento fabrikalarında ve taş ocaklarında; dinamitleme, konkasör ve yağcılığı, konkasöre vagon devirme ve monitör havai hat yağcılığı ekskavatör işleri ile çimento üretiminde kalker stoklanması, kalsinatör, klinker elevatörü, ambalaj, gezer vinç, kaynak, santralde ocakçılık ve külcülük, ocak ve fırın duvarcılığı ve tamirciliği, yükleme ve boşaltma, su kulesi, baca ve boya tamiri, gezer vinç yolları, kanalizasyon ve bakım işleri.

12


Kireç ve alçı taşının yakılması ve bunları öğütme ve eleme işleri.

13


Toprağın pişirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuğla, ateş tuğlası, boru, pota, künk ve benzeri inşaat ve mimari malzeme işleri.

14


Fayans, porselen ve seramik imaline ait işler.

15


Cam, şişe, optik ve benzeri malzeme fabrika ve imalathanelerinde üretime ilişkin işler ve bunların işlenmesine ait işler.

16


13, 14 ve 15 numaralı bentlerde belirtilen işlerden fırın işleri ile silis tozları saçan işler.

METAL VE METALDEN MAMUL EŞYA SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

17


Ağır saç levhaları bağlama, perçinleme ve presleme işleri ile kalafat işleri.

18


Gemi inşaat ve tamiratında iskele, dikme ve kızak işleri ile vinçler, iş iskeleleri, bumbalar, direkler, demir ve zincirler ve benzeri teçhizatlara ait işler.

19


İskeleler, çarpantlar, köprüler, motorlar, makinalar, kazanların imali ve bunların montajı ile işletilmesi işleri.

20


Demir tel ve çubuktan malzeme imalatı işleri (Çivi, zincir, vida vb. gibi).

21


Demiri ısıtıp döverek şekillendirme veya presleme suretiyle çeşitli eşya imali işleri.

22


Soğuk demircilik ve her çeşit kaynak işleri (Oksijen, elektrik, punta ve dikiş kaynağı işleri gibi).

23


Altın, gümüş, bakır, pirinç, alüminyum ve benzeri malzemeden eşya imalatı işleri.

24


Kurşun kaynak işleri, seri ve devamlı lehim işleri.

25


10 kg’yi aşan tornacılık, tesviyecilik gibi talaşlı imalat ve taşlama işleri.

26


Her türlü madeni ve fiber optik kablo imali, çelik ve benzeri malzemelerden tel, şerit gibi soğuk haddeleme, imali işleri.

27


Muharrik kuvvetle işleyen tam otomatik soğuk şekillendirme tezgahlarında yapılan işler.

28


Metal yüzeylerde yapılan, mekanik ve kimyasal temizlik işleri ile elektroliz yolu ile yapılan koruyucu kaplama (Nikelaj, kromaj ve kadmiyum kaplama vb.) sıcak daldırma yolu ile yapılan koruyucu kaplama (Kurşun, kalay, çinko vb.) çeşitli kimyasal maddelerle yapılan diğer koruyucu kaplama (fosfatlama, eloksal vb.) teflon ve emaye işleri.

AĞAÇ VE BUNLARDAN MAMUL EŞYA SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

29


Muharrik kuvvetle çalışan her türlü bıçaklar ve testereler ile kesici, yontucu, soyucu, delici makinalar ve hızarlarla yapılan işler.

30


Kurutma işleri, yapıştırma işler, kontraplak, kontrtabla, yonga ağaçtan mamul suni tahta ve pvc yüzey kaplamalı suni tahta imali işleri ile emprenye işleri.

YAPI İŞLERİ

31


Bina, duvar, set, baraj, yol, demiryolu, köprü, tünel, metro, her türlü raylı sistem, iskele, liman, marina, dalgakıran, balıkçı barınağı, hava alanı, havai hat, çelik konstrüksiyon yapı kanalizasyon, yağmur suyu drenajı ve her türlü drenaj sistemleri, kanal, kanalet, foseptik, kuyu, havuz, spor tesisleri, her türlü sondaj işleri, her nevi yer üstü ve yer altı inşaat, su üstü ve su altı inşaatları, her türlü temel inşaatı işleri (Ankrajlı istinat duvarı, fore kazık yapımı, palplanşlı çalışmalar vb. ), yıkım işleri, arazi ölçüm, etüt, araştırma, her çeşit onarım ve güçlendirme ve benzeri işler ve bu işler için gerekli araç, malzeme, sabit tesis ve ekipmanın kullanılması işleri.

32


Her türlü prefabrik yapı elemanı (pabuç, kolon, kiriş, aşık, mertek gibi) üretimi ve yerinde montajı işleri.

33


Çimento ve betondan eşya ve inşaat malzemesi (Bina, karayolu, demiryolu, köprü, baraj ve benzeri üst yapılarla, her türlü alt yapılar ve tünellerde kullanılan elemanlar) imali ve tatbikatı.

34


Beton, asfalt, çimento, alçı ve kireç gibi yapı malzeme ve maddelerinin üretimi, işlenmesi, bunlardan elde edilen yarı mamul ve mamul ürünlerin hazırlanması ve yerinde uygulanmasına ait işler.

35


Her türlü zeminin hafriyatı, yarma ve doldurulma işleri.

KİMYA SANAYİ İLE İLGİLİ İŞLER

36


Klorür asidi, sülfat asidi, nitrat asidi vb. her çeşit tahriş edici ve yakıcı asitler ile sodyum ve potasyum hidroksit, amonyak gibi her türlü alkalilerin üretimi ve bunlarla yapılan işler.

37


Aldehitler, ketonlar, eterler, karbon sülfür, analin, alkoller, solventler, tinerler, triklor-etilen ve benzerleri gibi ve parlayıcı maddelerin imali ve bunlarla yapılan işler.

38


Ham petrol ve katranların distilasyonu, bitum, madeni yağlar ve her türlü akaryakıt ve rafinasyon işleri.

39


Odun ve kömürlerin gazlaştırılmaları, koklaştırılmaları ve bunlardan elde edilen bitum, katran gibi ara ve art ürünlerin distilasyonu işleri.

40


Doğal gaz, Likit petrol gazı, hava gazı, bio gaz, ve asetilen gazı gibi her türlü gaz üretimi, stoklanması ve arz işleri.

41


Asfalt ile dam tecrit maddeleri ve yağlamaya özgü, olup petrol rafinerilerinde elde edilemeyen sıvı ve katı yağların imali işleri.

42


Her türlü patlayıcı madde ve mühimmatın imali, depolanması ve nakli işleri.

43


Her türlü zehirli gazların ve savaş gazlarının üretimi, kullanılması, depolanması ve nakli işleri.

44


Aktif kömürlerin, diğer aktif maddelerin ve çeşitli kimyasal maddelerin emprenyasyon işleri.

45


Her türlü patlayıcı maddenin kullanıldığı işler ile toz ve gaz maskeleri, koruyucu başlık, elbiseler ile diğer koruyucuların kullanılması zorunluluğu bulunan işler.

46


Piroteknik malzemesi hazırlama ve imali işleri (Aydınlatma ve işaret fişekleri, havai fişekler şenlik maytapları, tabanca mantarı benzerleri).

47


Her türlü organik ve anorganik zehirli veya tahriş edici maddelerle boya ve vernik imali ve bunlardan meydana gelen zehirli ve tahriş edici boyaların kullanılması işleri.

48


Kimyasal gübrelerin üretimi ve depolanması işleri.

49


Selülozik, sentetik ve her çeşit boya imali işleri.

50


Sellüloit imali ve lak nitrosellülozu ile yapılan çeşitli kimyasal maddelerin imali işleri.

51


Ensektisit, rodentisit ve tarımsal mücadele ilaçları hazırlanması, üretimi ve depolanması işleri.

52


Flor, klor, brom, iyot üretimi ve bunların zarar verici türevlerinin imali işleri.

53


Organik ve anorganik pigmentlerin imali işleri.

54


İnsan sağlığına zarar verici kimyasal maddelerin üretimi, yükleme, boşaltma ve nakli işleri.

55


Akümülatör imali ve seri olarak akümülatörlerin bakım ve şarj işleri.

56


Uyuşturucu maddelerin imali işleri.

57


Bitkisel ve hayvansal yağların üretimi ve bunlardan yapılan maddelerin imaline ilişkin işler.

58


Tabakhaneler ile her çeşit deri fabrika ve imalathanelerinde tabaklama, nakil ve depolama işleri.

59


Tüylü olarak kullanılacak derileri hazırlama işleri.

60


Ham kürkleri işleme ve boyama işleri.

61


Kauçuk ve lastik sanayiinde, lastik hamurunun hazırlanmasından her çeşit şekillendirilmiş mamul yapımına kadar bütün işler.

62


Plastik maddelerin şekillendirilmesi ve plastik eşya imali işleri.

İPLİK, DOKUMA VE GİYİM SANAYİ İLE İLGİLİ İŞLER

63


Çırçır fabrikalarındaki işler.

64


Pamuk,keten,yün ipek ve benzerleriyle bunların döküntülerinin hallaç haşıl, tarak, presleme ve kolalama işleri.

65


Her türlü ilkel ve mamul maddelerin temizlenmesi, boyanması, gazlanması, ağartılması, basılması ve hazır hale getirilmesi işleri.

66


Suni ipek imalinde hazırlama ve üretme işleri.

67


Linolyum ve diğer sert satıhta zemin döşemeleri, suni deri (Plastik hariç muşamba ve kaplanmış kumaşlar, hasır, lif ve sair keçeler, paspaslar ve her türlü elyaftan vatka ve koltukçuluk malzemesi imali işleri), bu ürünlerin döküntü ve paçavralarının elyaf haline getirilmesi işleri.

KAĞIT VE SELÜLOZ SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

68


Kağıt hamuru ve odun hamuru üretimi işleri.

69


Selüloz üretimi işleri.

70


Kağıt ve selüloz üretiminde klor, hipoklorit, kükürt dioksit, hiposulfit gibi tahriş edici ve zararlı maddelerin üretimi ile çözeltilerinin hazırlanması, kullanılması ve geri kazanılması işleri.

GIDA SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

71


Her türlü canlı hayvanın kesilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, sakatat tesislerindeki işler.

72


Deniz ve göl tuzlalarıyla kaya tuzu işletmelerinde yapılan üretim, rafine, ambalajlama, doldurma ve taşıma işleri.

TÜTÜN SANAYİİ İLE İLGİLİ İŞLER

73


İmalathane ve depolardaki aktarma işleri.

ENERJİ ÜRETİMİ, NAKLİ VE DAĞITIMI İLE İLGİLİ İŞLER

74


Buhar, gaz ve sair muharrik kuvvet üretimiyle ilgili işler.

75


Elektriğin üretimi, nakli ve dağıtımı işleri, elektrik bakım ve onarım işleri.

76


Hareket halinde bulunan makine, motor ve aksamı ile transmisyon tertibatının yağlanması, tamiri ve temizlenmesi gibi işler.

NAKLİYE BENZERİ İŞLER

77


Araçsız olarak yirmi beş kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri.

78


El arabası gibi araçlarla elli kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri.

79


Üç ve dört tekerlekli ve pedallı arabalarla altmış kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri.

80


En çok %10 rampalı yerlerde vagonetlerle üç yüz kilodan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri.

81


Gaz, petrol, su ve benzeri maddelerin her çeşit boru vasıtasıyla taşınması ve bu nakil hatlarında yapılan bakım, onarım, tamirat ve benzeri işler.

TARIM VE HAYVANCILIK İŞLERİ

82


Denizlerde göllerde ve nehirlerde balık ve diğer hayvanların ve bitkilerin avlanması, toplanması, üretilmesi, (bunlardan elde edilecek ürün ve yan ürünler) ve dalyan işleri.

83


Tarım ilaçları kullanımı işleri

ARDİYE VE ANTREPOCULUK

84


Ardiyeler, antrepolar, umumi mağazalar ve iskelelerde yapılan her türlü ambarlama, depolama, yükleme ve boşaltma işleri.

HABERLEŞME

85


Posta, telefon, telgraf, telsiz, radyo, televizyon gibi iletişim araçları için yapılan her türlü yapım, bakım, onarım ve alt yapı işleri.

ÇEŞİTLİ İŞLER

86


Asbest tozları ile yapılan her çeşit imalat ile (Dam tecrit malzemesi, çimento ve asbest esaslı borular, kauçuklu ve plastikli yer döşemeleri imali, çeşitli sanayi ürünleri, kişisel koruyucular gibi) asbest hamuru hazırlama ve şekillendirme işleri.

87


Sünger avcılığı işleri.

88


Süngerleri temizleme, yıkama, beyazlatma ve boyama işleri.

89


İtfaiye işleri.

90


Ocakçılık, ateşçilik işleri ile ocak ve baca temizleme işleri.

91


Kanalizasyon ve foseptik işleri.

92


Her türlü çöp ve atık maddeler (toplanması, taşınması, depolanması, işlenmesi, yok edilmesi vb.) ile ilgili işler.

93


Bataklık kurutma, su altı ve toprak altı işleri ile suya girilerek yapılan her türlü işler.

94


Radyoloji işleri ile radyum ve radyo aktif maddelerle ve radyasyon yayan her türlü cihazla (Çeşitli röntgen, manyetik rezonans ve benzeri elektronik cihazlar) çalışılan işler.

95


Vahşi veya zehirli hayvan bulunduran bahçelerdeki ve hayvan terbiyesi yapılan yerlerdeki her türlü işler.

96


Her türlü mürekkep imali işleri.

97


Hayvan tahniti işleri.

98


Kemik, boynuz, tırnak ve hayvan kanı ile ilgili üretim işleri.

99


Metalden matbaa harfi imali ve klişe imali işleri.

100


Deri sanayiinde mamul derilere yüz ve fantezi fason yapma ve derileri perdahlama işleri.

101


Makinesiz deniz nakil araçlarında (Mavna, şat ve benzerleri) yapılan bütün işler.

102


Yüzer vinç ve taraklarda yapılan işler.

103


Hava alanlarındaki uçuşa hazırlık işleri ile yer hizmetleri ve bakım işleri.

104


Uçaklarda yapılan bütün işler ve uçaklarla yapılan ilaçlama ve yangın söndürme işleri.

105


Kara, demiryolu, deniz ve göl taşıt araçları için bakım, ikmal, onarım ve park yerlerinde yapılan işler.

106


Her türlü siloculuk işleri.

107


Matbaacılık işleri (Her türlü basım işleri)

108


Her türlü katı ve sıvı ara ürün ve nihai ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi ve dolumu işleri.

109


Deri, suni deri, plastik, ağaç ve diğer malzemelerden mamul her türlü ayakkabı, terlik ve benzerleri imalat işleri.
 

semih göksu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Ağu 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
buna bağlı bir sorum olacak işimiz bu iş kolları dışında kalıyor ise( trafik işaretleri montajı) 6331 sayılı iş kanunu madde 17 yi işaret ediyor burada temel isg eğitimi vermemiz yeterli oluyormu??? halk eğitim merkezine sordum sizin iş kolunuz ile ilgili bir program yok belge düzenleyemeyiz diyorlar çünkü
 

Selçuk Çiftlik

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
125
Tepki puanı
293
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İş yerlerinde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik / EK – 1 : Mesleki Eğitim Alınacak İşlere Ait Çizelge hangi meslek kollarının bu anlamda eğitim almasının zorunlu olduğunu ifade etmektedir.
Eğer iş tanımınız burada listelenen işlerden değil ise mesleki eğitim zorunluluğu olmadığını anlıyorum ben.
 

sinemis_1

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 May 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba Arkadaşlar,

Kalite kapsamında genel olarak eğitim alacak personellerin kriterlerini belirliyorum. İlk Yardım, Yangın, Mesleki Eğitimler vb. çalışan personelimize eğitim düzenlemek için seçeceğim personeli hangi kriterlere göre seçmeliyim..? (Eğitim sonrasında yapılan sınavlardan üst üste defalarca kalan personellerimiz olduğu için varsa eğer bu bilgiye ulaşmak istiyorum)

Teşekkür ederim şimdiden,
 

Ediz U.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Ara 2013
Mesajlar
221
Tepki puanı
190
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Merhaba Arkadaşlar,

Kalite kapsamında genel olarak eğitim alacak personellerin kriterlerini belirliyorum. İlk Yardım, Yangın, Mesleki Eğitimler vb. çalışan personelimize eğitim düzenlemek için seçeceğim personeli hangi kriterlere göre seçmeliyim..? (Eğitim sonrasında yapılan sınavlardan üst üste defalarca kalan personellerimiz olduğu için varsa eğer bu bilgiye ulaşmak istiyorum)

Teşekkür ederim şimdiden,

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmelikteki Ek te bulunan meslek gruplarında çalışanların hepsine mesleki eğitim aldırmakla yükümlüsünüz. Mesleki eğitim konusunda personel seçemezsiniz, o mesleği yapan herkes almak zorunda. Eğitimleri Halk Eğitim Merkezlerinden aldırabilirsiniz. H.Eğitim Merkezinde işinize uygun modulleri inceleyin.
 

Murata Shinji

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Haz 2015
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman Adayı (C)
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İş yerlerinde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik / EK – 1 : Mesleki Eğitim Alınacak İşlere Ait Çizelge hangi meslek kollarının bu anlamda eğitim almasının zorunlu olduğunu ifade etmektedir.
Eğer iş tanımınız burada listelenen işlerden değil ise mesleki eğitim zorunluluğu olmadığını anlıyorum ben.

Selçuk Bey Merhaba,
Nasılsınız?
Sizi aşağıdaki konu hakkında rahatsız edeceğim.
Nebosh Uluslararası İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Genel Sertifika Eğitimi & Iosh
Ben Japonca Öğretmeniyim.Şu an IHI firmasının yapmakta olduğu İzmit Körfez Geçiş Körfezinde tercüman olarak çalışmaktayım.İngilizce-Fransızca Ve Japonca dillerine %90 vaakıf durumdayım.Ancak yurt dışında ISG uzmanı olarak görev almak istiyorum.Farkındayım Tercümanlık ve ISG birbirinden çok farklı konular.Ancak bu işi yapmak istiyorum canı gönülden.Yorumlarınızı sürekli takip ediyorum.En son yapmış olduğunuz yorum tarihinden size ulaşmak istedim.
Kariyer hedefimde Nebosh Sertifikasına sahip olmak ve bu arada 2 veya 4 yıllık ISG uzmanlık bölümünü okumak ve ayrıca İngilizce seviyemi belirli kılması için IELTS 7 seviye sertifikasını almak var.Azmin elinden hiçbirşeyin kurtulacağına inanmıyorum.
Ancak bu yolda ilerlerken sizin gibi arkadaşların da tecrübelerinden faydalanmak istiyorum.Bana bu yolda yardımcı olabileceğiniz bir şeyler var mı acaba?Doğru bir yolda mıyım yoksa yanlış mı yapıyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.
Ayrıca sizin içinde uygunsa size ulaşabileceğim bi irtibat numarası verebilir misiniz?
 

Melih Bülke

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 May 2015
Mesajlar
24
Tepki puanı
6
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
fabrikamızda metal boyama işiyle uğrasan işçilerimiz için mesleki yeterlilik şart mı birde hangi mesleki yeterlilik adı altında geçiyor
 

okhan

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eyl 2012
Mesajlar
244
Tepki puanı
120
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
fabrikamızda metal boyama işiyle uğrasan işçilerimiz için mesleki yeterlilik şart mı birde hangi mesleki yeterlilik adı altında geçiyor

Bulunduğunuz il/ilçe halk eğitimi merkezi, yetkili özel eğitim kurumları yardımcı olabilir. Biz izmir'de bu kurumlarla çalışıyoruz.
 

yileri

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Şub 2012
Mesajlar
63
Tepki puanı
24
fabrikamızda metal boyama işiyle uğrasan işçilerimiz için mesleki yeterlilik şart mı birde hangi mesleki yeterlilik adı altında geçiyor
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HYBOGM eğitim modullerinden ilgili olanı bulabilirsiniz arkadaşlar...
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/foet/foet.html
Her alanın 40 saatlik uyum eğitimi var ve bunlara genel olarak TÇTİ (TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE) adını vermişler. Ben TÇTİ Metal yuzeylerde boya eğitimini (Boyacılar için) ve TÇTİ Lojistik Elemanı eğitimini (Depo çalışanlarına) aldırdım.
Bu eğitimleri Çıraklık Eğitim Mrkzinden aldık ancak hemen acmıyorlar. Egitim için en az 12 ogrenci olması lazım dıyor buda sıkıntı.

Diğer taraftanda 1.1.2013 ten sonraki işe alınan adama bu eğitimler aldırılamadığından ornegın boyacı eğitimi 1600 saatlik bir eğitim gerektriyor iş gucu kaybına bakılırsa.......Mezuniyeti uygun kişiler istihdam etmek lazım
 

bg13032003

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ağu 2013
Mesajlar
9
Tepki puanı
11
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar;
Şirketlerde kullanılmak üzere kiralanan, ruhsatlarında "hususi" yazan otomobili kullanan şoföre ve şahsi kullanımları için tahsis edilen kişilere (mühendis veya müdürlere) SRC belgesi aldırtmak gerekli midir?
Bu konuyu İSG açısından nasıl değerlendirebiliriz?
şimdiden teşekkürler
 

Önder Ak

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2013
Mesajlar
92
Tepki puanı
106
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar merhaba, ben kauçuk hortum üreten bir firmada tam zamanlı olarak çalışmaktayım. Tehlikeli iş kolunda çalışıyorum. Bulunduğumuz ilde Mesleki eğitim merkezi ile protokolümüz var. Bundan önce 40 saatlik eğitimlerle çalışanlara mesleki eğitim belgesi aldırılmış. Ancak artık 40 saatlik eğitimlerin yetersiz olduğu hayat boyu öğrenme programlarının kullanılması gerektiği söylendi bizlere yani 40 saatlik eğitimlerle belgelendirme yapılamıyor denildi. Meb in sitesinde mevcut öyle eğitimler var ki 800 saat sonunda adam belge alabiliyor. Bizim Fabrikamızda farklı farklı bölümlerde var, hepsi için ayrı olmalı bakıldığında, işin ilginç ve komik tarafı bizim çalışanlarımız için meb de bir eğitim modülü yok, yani bunu biz oluşturmak durumundayız ve çalışmaya başladık. Uzun zaman alan bir durum hazırladığımız dersler modüller bakanlığa gidiyor onay alırsa belgelendirme yapabileceğiz ve bunu farbrika içinde diğer alanda çalışan kişilere de yapmamız gerekiyor. Böyle bir olay başına gelen var mı?
Yönetmeliğie bakıldığında mesleki eğitim almayanları işe başlatma diyor, böyle bir olanak yok kim verecek bu eğitimi, hangi dersleri alacak ne olacak her şey belirsiz. Diyelim denetlemeye gelindi bu durumdan dolayı ceza yeme durumumuz var mı? Düşüncelerinizi merak ediyorum. Bilgisi olan lütfen yardımcı olsun.
 

Önder Ak

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2013
Mesajlar
92
Tepki puanı
106
Meslek
Uzman (C)
Bg13032003 yardımcı olmaya çalışayım;


SRC1: ULUSLAR ARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI,
SRC2: YURTİÇİ YOLCU TAŞIMACILIĞI,
SRC3: ULUSLAR ARASI EŞYA-KARGO TAŞIMACILIĞI,
SRC4: YURTİÇİ EŞYA-KARGO TAŞIMACILIĞI,
SRC5: TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI

SRC (MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ) Alabilme Koşulları

—SRC1 ve SRC 2 alabilmek için 26 ile 63 yaş arasında olup lise mezunu olmak gerekmektedir.
—SRC3 ve SRC 4 alabilmek için 19 ile 63 yaş arasında olmak gerekmektedir.

NOT: SRC 1’i alan SRC 2‘yi, SRC 3’ü alan SRC 4’ü almış olur.

SRC Belgesini Kimler almalıdır?
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker v.b. araçları kullanan sürücüler ile, il sınırları içinde 100 km. ye kadar mesafedeki şehir içi taşımalar hariç olmak üzere, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.

Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılığı meslek olarak yapacak ve yukarda yazılı araçları kullanacak kişiler SRC türü mesleki yeterlilik belgesini almak zorundadırlar.

Hususi kullanımlar için bu belgenin alınması zorunlu değil. Ancak iş yerinize bir servis sağlanıyorsa ve bunu hizmet alımı ile yapıyorsanız veya kendi şoförleriniz varsa bunların gerekli belgelere sahip olmaları gerekiyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.