Arkadaşlar yeni başlayanlar . Bir yere başladığınız zaman ilk önce firma ile sözleşmenizi ve sgk kayıtlarınızı kontrol edin. daha sonrasında ise.
1-çalışanların özlük dosyalarını isteyin.Çalışanların seritifkalarını ve belgelerini sgk kayıtlarını ve diğerlerini alıp bi excel form hazırlayıp çıkarın.
2-firmada çalışanları şöyle bir kenara çekin.gizli oy ile Yönetmeliklere uygun bir işçi temsilcisi seçin.onaylatıp formunu alın.
3-aynı anda çalışanlara tekere teker sorular sorup yaptıkları işler ile sahip oldukları belgeleri kontrol edin. SGK kayıtı eksik yada belgesi olmayanları tespit edin. Bütün çalışanlarda YAPTIKLARI İŞLERE GÖRE kişisel korunma ekipmanlarını kontrol edip eski veya eksik olanları yenileri ile değiştir bu esnada verildikleri TARİH leride içeren zimmet formuna her tarih ayrı olmak üzere imzalat.ve bu formu özlük dosyasında sakla. Genel formene yada işçi temsilcisine talimat verip her KKD verildiği gün bu imzayı attır.
4-Derhal Temel İSG eğitimi ( en az 4 saat ) verip sınavını yapıp imza formlarını alın.SEritifkalarını çıkartırın yada çıkartın.
5-işyerinde yapılan işlere göre ( formen veya muhendislerden destek alarak ) İş talimatnamelerinı 3 er nüsha çıkartın. 1.suret ve 2. sureti imzalayıp çalışana yaptığı işe göre imzalatıp 2.suretini çalışana verin. 3. sureti ise gözle görülür düzgün bir yere asın. YEmekhane olabilir. duyuru panosu olabilir.
6-Çalışanlara( proje müdürü ve bütün çalışanlar dahil ) sahip oldukları belgeler ışığında görev tanımlaması yapın noter onaylı olması tercih sebebidir.
7-proje müdürü veya işveren vekiline noter onaylı işveren vekili belgesi çıkartılması önerilir.
8-İşyeri hekimi , saha mühendisi, formen ve çalışan, proje müdürü ve işçi temsilcisine içeren bir excel form hazırlayı risk değerlendirme ekibine seçildiniz diye bir yazı yazıp onaylatırsın. Daha sonrasında ise bu kişilere sorular sorup saha gözetimi yapıp RİSK değerlendirme formu hazırlarsın. Form kesinlikle fotoğraflar ile desteklenmeli ve değerlendirme ekibi tarafından bütün sayfaları paraflanmalıdır.
9-Yine bir form hazırla. Alt taşeronların da mühendis ve temsilciler de dahil olmak üzere kişilere özel kullandıkları elektronik posta kutuları ( mail box ) kendi el yazıları ile yazdır vede bir kaç satır cümle yaz. İSG uzmanının görevi olan tespit ve önerileri yazı ile yapacağımdan ötürü beyan edilen maile iletilmesi yeterli sayılacaktır . ama sen yinede TEspit ve öneri defterine kesinlikle yazılan olumlu ve olumsuz her şeyi yazacaksın.
10-tespit ve öneri defterine kesinlikle işyeri hekimide bazen bişller yazsın. proje müdür veya işveren imzalasın yada imzalamasın önemli değil sen gün ve gün bu defterin yazdığın sayfanın kopyasını kopart sakla ayrıca bir fotoğrafını çek.
11-kullandığın mail box kesinlikle outlox destekli olsunki ileti raporları al ve okundu bilgisi iste , ara sıra bu iletim raporlarının yazıcıdan cıktısını al.
12-sahada zaman kaybetmeden topraklama kontrol yetkisi olan elektrik mühendisi bulup sahada kullanılan. Taşeronlar dahil ( sonra onlarada fatura edebilirsiniz.) tesisat ve topraklama testlerini yaptır . bu esnada fotoğraflarını çek ve elektrik mühendisine fotoğraflarıda onaylat. tarihleri olsun.
13-TAşeronlar da dahil olmak üzere bütün iş ekipmanları ve makinelarına ait ( kiralık olanlarda dahil ) periyodik kontrol formlarını al. plaka ve seri numaralarını , barkotlarını ve yapan kuruluşun akretide olmup olmadığını kotrol et. Kontrolü yapılmış ama kısa süre sonrasında bakıma uğramış iş ekipmanı ve makinelarında ( asansörler de dahil ) kesinlikle yetkili servis tarafından bakım yapılması ve bakım sonrası periyoik kontrolünün yenilenmesi hususunda mail ve tespit öneri desfterine yazılarını yaz.
14-Yapılan işlere göre işyeri hekimi ile görüşüp gerekli saha ölçüm ve testleri için İSGÜM , yada diğer ÇEVRE kontrol yada danışmanlık firmaları ile irtibata geçip proje müdürü yada işşveren onayından sonra kontrollerini yaptırt.
15-proje müdür veya işveren ile konuşup yönetmeliklere uygun kurul ekibi hazırla ve mail +tespit öneri defteri ile beyan et. herkesden imzasını al.
16-Şantiye için iç yönetmelik hazırla. Bu yönetmelikde alt işverenlerde olsun. ( cezalar , ödüller ,yasaklar kurallar gibi madde madde yaz. )herkese imzalat.
17-ŞAntiye çalışan sayısı ve diğer kriiterler gerçekleşiyor ise her ay belirlenen tarihde kurul yapılması gerekir .belirlenen tarihden 48 saat önce mail ve telefon yolu ile toplantı olacağını bildir. ve o tarihde kurul toplantını yap.
18-En kısa zamanda İTFAİYE yada kendinde yapabilirsin acil durum senaryosu yazıp şantiyede yangın veya benzeri bir tehlike anında yapılacaklar ile ilgi tatbikat yap ve fotoğraflar ile kesinlikle destekle.fotoğraflarda tarih olsun. ALt işverenlerinde bu tatbikatlara katılımını sağla.
19-Çalışan sayısına göre eksik veya olmayan İLKYARDIMCI belgeli veya alınması gereken seritifkalı personelleri ilgili kuruluşa sevket (KIZILAY yada benzeri )
20-Oluşan iş kazaları ramak kola olaylarını kesinlikle alt işverenler ile paylaşıp fotoğraflarını ve tutanankları ile raporlarını tut.SGK ya raporlanmasını takip et.
21-Çalışma sahası ,ofisler ve sosyal tesislerdeki ilkyardım dolabı , yangın tüplerinin kotrllerini yap.eksikleri idaeri işler ve ya muhasebe ile görüşüp alınmasını sağla. eksikleri deftre yaz. proje müdürü yada işveren ile alınmayan malzemeler hakkında bildirimini yap.
22-sosoyal tesisler , personellerin servisleri , yemekhanerli , tuvaletleri , soyunma yerlerini işyeri hekimi ile gez ve kontrol raporlarını proje müdürü yada işveren ile paylaşıp defterine yaz.
aklıma gelenler bunlar. saygılarımla.
Aklından oha bukadarmı deme bunları bir sıra ile düzenleyip yapmaya başlarsan 2 3 ay sonra yapcak bir işin kalmaz . sadece rutin saha kontrollerin kalır.