Tartışma : Boya Sökücü Kimyasal İle Temizlik

Mustafa KOÇER

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2015
Mesajlar
25
Tepki puanı
16
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Öncelikle herkese kazasız çalışmalar dilerim. Çalıştığım fabrikada toz boya (elektrostatik toz boya) atölyesinde konveyöre malzeme asmak için kullanılan askı aparatlarının boya sökücü kimyasal (pH 1-1,5) ile temizliği yapılmakta. Mevcut soba benzeri bir ocağımız var fakat onun da eğilen, yamulan kısımlarının düzeltilmesi, tamiri için epey dil dökmeme rağmen kayda değer bir sonuç alamadım. Yalandan biraz düzeltr gibi yapıldı ve o uzun malzemelerin temizliği burda devam ediyor. Malesef yakarak temizlemek de uzun sürdüğü için pek tercih edilmiyor. Bu kimyasalın hem çalışana (ki zamanında bununla ilgili bir iş kazası yaşandı) hem de çevreye yayılması durumunda (ufak bir sızıntı olayı yaşadık) büyük zarar verme riski var. Malesef bu işlemin yapılması için koca fabrikada uygun bir yer ayrılmamış durumda. Müdürüm ile de konuşmama rağmen o da bu durumun iyileştirilmesi için pek hevesli değil. Ben de elimden geldiği kadar birşeyleri değiştirmeye çalışıyorum ama malesef bazı durumlarda yetersiz kalıyorum. Boya sökücü ile temizlik yapan çalışana uygun maske, eldiven, çizme, tulum, gözlük verilmekte ve takibi tarafımdan yapılmakta. Fakat çalışmanın yapıldığı alan bu işe uygun değil. Hemen yan tarafında doğal gaz istasyonu, altında yağmur kanalı, diğer yanında yaş boya atölyesinden çıkış kapısı var. Benim niyetim mümkünse kimyasal ile temizleme işleminin yerine geçecek daha az tehlikeli başka bir yöntem bulmak, ama malesef bulamadım. Benimle paylaşabileceğiniz herhangi bir yöntem, uygulama, tavsiye varsa sevinirim. Her türlü fikir ve öneriye açığım. Tekarar herkese iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • 20210726_145610.jpg
    20210726_145610.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 16
  • 20210729_104419.jpg
    20210729_104419.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 16

kmtugba87

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
24 Ağu 2013
Mesajlar
257
Tepki puanı
464
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba;

Öncelikle Allah kolaylık versin :) Paylaştığınız yeşil renkli bidonların içinde bulunan her ne ise toksik madde (kuru kafa piktogramı var fakat o da uygun bir işaret değil, benim profil resmim gibi olmalı). Öncelikle bu kimyasalın MSDS formu gerekli. Muadil araştırması veya başka bir öneri için bu gerekli Kimyasal maddeye ait MSDS formu mutlaka CLP formatında hazırlanmış olmalı ve CAS numarası içermelidir. pH 1. 1,5 dediğiniz için asidik bir malzeme olmasının yanı sıra kuvvetli toksik bir malzeme ile karşı karşıyasınız. Tedarikçiden detaylı MSDS formu alıp paylaşın lütfen, kullanılan maske tipi de uygun olmayabilir. Depolama şartları da hiç uygun değil. Yeşil bidonlardaki toksik madde ile boya kovalarının (yanıcı parlayıcı) birlikte depolanması da uygun değil kesinlikle. düzenleme gerekiyor. Dönüş yaparsanız yardımcı olmaya çalışırım. kimyasal-depolama-matrisi.jpg
 

Mustafa KOÇER

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2015
Mesajlar
25
Tepki puanı
16
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Öncelikle İlginizden dolayı teşekkür ederim. Yeşil bidonların içinde bulunan, boya sökücü (fabrikada asit olarak adlandırılıyor) kimyasal. Kimayasalın MSDS' ini ekledim. Çalışana verdiğimiz maske 3M 6200 yarım yüz maskesi, filtre olarak da 3M 6059 Abek1 filtre. Sulandırılarak metal kancaların temizliğinde kullanılan kimyasal; metal tenikelere zarar verdiği için plastik boya tenikeleri içerisinde tutulmakta. Daha öncesinde plastik bidonun delinip az miktarda yere sızmasından dolayı metal tava yaptırıp tavanın içerisinide pvc zemin kaplama ile kaplattım. Bu şekilde sızma olursa vereceği zararı olabildiğince azaltmak ve kontrol altında tutmak için. Yıllar önce bu kimyasala temas sonucu zarar gören bir çalışanın olmasından dolayı bu kimyasal ile çalışacak 1 kişi seçilerek sadece onun çalışmasına müsaade ediliyor. Ama fotoğraflarda görüldüğü gibi bu alana giriş, müdahale herkese açık durumda. Denetleme zamanları bu alan denetçilerden saklandığı için alanı kapatma, uyarı levhaları asma vb işlmeleri yapmakta zor oluyor. Tekrar ilginizden dolayı teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • Paint_clean_MSDS TR(toz boya asidi(boya sökücü)).pdf
    433.2 KB · Görüntüleme: 31

kmtugba87

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
24 Ağu 2013
Mesajlar
257
Tepki puanı
464
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba;
Öncelikle TSE onaylı MSDS hazırlayıcısı olarak şunu çok açık söyleyebilirim MSDS formu güncel değil yani CLP formatında hazırlanmamış. R ve S ifadelerinin yerine H ve P ifadeleri içeren MSDS formu olmalı. MSDS'in 2. bölümünü incelerseniz bu kimyasalın metilen klorit ve formik asit karışımı olduğunu görebilirsiniz. Fakat bu içerik kimyasalın sadece %36'lık (%28+%8) kısmı geri kalan %64'ü nedir? Hangi kimyasal madde yani? 2. bölümde yazan CAS numaraları ile MSDS formlarını incelediğimde metilen klorit ve formik asit zararlılıklarının da eksik yazıldığını görüyorum. Benim kullandığım kaynak MSDS formları linkerini bırakıyorum. Kullandığınız kimyasalın asit özelliğinden dolayı metale zarar vermesi çok normal. Ama dediğim gibi öncelikle içeriğin tam olarak bilinmesi gerekiyor. tedarikçi firma ile iletişime geçip güncel MSDS formu talep edebilirisiniz. Şimdilik kullanım esnasında bu kimyasalı kesinlikle su ile karıştırmayın, açık alanda kullanın ve bu işi kim yapıyorsa astronot gibi giydirerek çalıştırın.

Ayrıca firma bu kimyasalı bölüm 14'te taşımacılık bilgileri kısmında ADR listesine de sokmamış. Kimyasal kesinlikle ADR mevzuatına girer, ambalaj maliyeti ve SRC 5 siz şoför ile taşıtarak ve eksik bilgi beyan ederek suç işliyor.

metilen klorit MSDS formik asit MSDS
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.