Soru : Şantiye İş Kazasında C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının Sorumluluğu

emreszr

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Arkadaşlar,

Geçtiğimiz hafta C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak şantiyede çalışan arkadaşımın bir işçisi yüksekten düşmesi sonucunda vefat etti. Öncelikle hepimiz biliyoruz ki C sınıfı uzmanlar şantiyede iş güvenliği hakkındaki eksiklikleri şantiye şefliğine raporlamakla, bilgilendirmekle yükümlüdür. Yetkili olarak görev almamız zaten kanunlar çerçevesinde olası değildir. Ayrıca şantiye bir OSGB'den hizmet almıyorsa ya da bünyesinde devamlı çalışan A Sınıfı bir uzman bulundurmuyorsa bu C Sınıfı uzmanlarının değil şirketin sorumsuzluğudur. Buna rağmen karakolda sanık olarak C sınıfı uzmanının ifadesi alınmış ve şirket tüm uzmanlarına ''Şantiyede gerçekleşen kötü sonuçlardan birebir iş güvenliği uzmanları sorumludur'' şeklinde bir mail atmıştır. Vefat eden işçinin ailesi tazminat davası açmasa dahi savcılık iş kazası olduğu için otomatik olarak dava açacaktır. Dışarıdan danıştığımız bir avukat sanık olarak ifade verdiği için C sınıfı uzmanın yargılanacağından bahsediyor. Sizden ricam; bundan sonraki hukuki süreçte neler yapmamız gerekiyor?

Konuyla ilgili bilgisi olanlar görüşlerini paylaşırsa sevinirim.
 

servet yortumluk

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
108
Tepki puanı
85
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
kardeşim c sınıfı uzman bir yana, hakim veya savcı şunu sorar;ey bu şantiyenin inşaat mühendisi veya güvenlik koordinatörü,almadığınız önlem veya önlemlerden dolayı, hayatını kaybedenbu kardeşimizin vicdan azabı ne olacak? bırakın kanuni yaptırımları
bir insanın ölmesi dahi diğer çalışanlarda kalıcı travmalar oluşturur,
c sınıfı kardeşimize gelince, bu konuda hiç bir ceza almaz, eğer kendi iyi niyet ve gayretleri ile çalıştığı yerde bütün dökümanları yazılı olarak yapmış ve kayıt altında ise bu dediklerim geçerlilik kazanır, aksi halde çok tehlikeli bir işi üstlenip ben hallederim demiş ise, işte o zaman ne hakim ne de savcı yardım eder, tabi ki 1. dereceden sorumlu yine işverendir, Allah c.c. yardımcısı olsun,
kazasız günler dilerim,
 

sevdenur

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Şub 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
gerçekten çok üzücü bir olay allah rahmet eylesin.peki şantiye şefine bu raporlama işlemini nasıl yapıyoruz ben konu hakkında pek bilgili değilim.yardımcı olurmusunuz. ben şantiyede alışıyorum c sınıfı isg uzman olarak sadece risk değerlendirmesi ve acil durum palnı hazırlamamın yeterli olduğunu ana firma uzmanı istedi. başka birşeye gerek yok ve yeni başladığım için bende ne yapacağımı açıkcası pek fazla bilmiyorum.
 

semilalp

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
12
Tepki puanı
9
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Isg katipte kim görevlinde sorumlu o dur,Zaten C sınıfı çok tehlikeli işyerine bakamaz
 

bilgesena

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Kas 2013
Mesajlar
17
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Yakınımda yaşanan inşaatda gerçekleşen ölümlü bir kazayı sizlere anlatmak istiyorum.Henüz 30 yaşında 3 çocuk babası ve bir engelli çocuk babasıydı inşaatın 10.katından iskele çarpması sonucu hayatını kaybetti.Aileyi tanıdığım için ziyarete gittim.Geride kalanların halleri içler acısıydı.Maddi sorumluluğu geçtim vicdani sorumluluğu çok daha ağır.Aldığımız işlerde işveren önlem almamakta ısrar ederse gerekirse işi bırakmak daha mantıklı.Ölümlü kazada müfettiş iş güvenliği açısından hiçbir önlem alınmadığını yazmış.İskelede korkuluk olmadığını çevrede önlem alınmadığını,baret,emniyet kemerivb,önlemlerin alınmadığını yazmış.Hatta iş güvenliği uzmanları bile yokmuş.Yasa yürülüğe girdi ama işverenlerin umrunda değil ancak böyle ölümlü kazalar olduğu zaman ceplerinden para çıkıp kendileride hapse girince anlıyorlar.
 

Ömer avcı

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ara 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
-107
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bir uzman eğer isg hizmeti için işverenden para alıyorsa yonetmelikdeki görevini layıkıyla bütün sorumluluğuyla yerine getirmelidir...
Kimsenin hakkı kimsede Kalmaz sen ne diye para alıyorsun bu adamdan Ozaman? Diye yargıç sorar değilmi?
Sen elinden geleni yap ama yınede kaza olursa yapacak birşey yok..
Ama insanların parasını alıp yangelip yatmak olmaz başın Belaya girer..elinden geleni yap..
 

Ercüment İKİBUDAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 May 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar,
İnşaat işleri çok tehlikeli işler sınıfına girdiğinden dolayı ,bu işlere C sınıfı iş güvenliği uzmanları bakamaz. A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanları bakar.İsg katip den sözleşme yaptılarsa tüm sorumluluk bu uzmanlara aittir. Bununla birlikte şantiyelerde iş güvenliği tedbirlerinin alınmasında inşaat ruhsatında yazan Şantiye şefi ve Yapı denetim de aynı zamanda sorumludur.
 

münza

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ocak 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
32
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Bu konu önemli ben şantiyede çalışiyorum osgb bunyesinde santiyede gorevlendirildim tam zamanli olarak a sinifi uzman var benim orda gorevlendirmem yok isg katipten ice gorevlendirme yapildi. Olumlu kazada ne olacak lutfen bilen birisi net bi cevap versin. Bu kuskuyla yasayamiyorum. Cok zor bir is gercekten. Osgbden sorumlu olmadigim soylendi. Eger kandirdilarsa isten hemen cikicam acilen cevap verin ve sadece bilen bi kisi yazsin.

Öncelikle içe görevlendirme yapıldı demek sizin şantiyede görevlendirildiniz anlamında değildir. Çünkü siz C sınıfı ile bir inşaat şantiyesinde görevlendiremezsiniz. Sistemden şözleşme yapanlar iyi bilir ki Çok tehlikeli olan bir yer için uzman seçerken A veye B sınıfı çıkar. C sınıfı gözükmüyor bile. Yani sizi şantiye de görevlendirmesi söz konusu olamaz.
siz şantiyede ancak kontrol elemanı olarak görev yapabilirsiniz. Bunun da size herhangi bir resmiyeti olmaz. O şantiyede bütün mesuliyet A veya B sınıfı uzmana ait olur. Bir sıkıntı olduğunda İlk sorumlu kişi Yetkili uzmandır. OSGB sizlere ilk yetkili sizsiniz demiş olsa bile bu resmiyette kimseyi bağlamaz. Siz tam zamanlıyım demişsiniz. Burda tam zamanlıdan kasıt sizi şantiye de sabah 8 akşam 5 e kadar kalacağınız demektir. A sınıfı haftada 1 geliyormuş. Asıl sistemde yetkili kişi o dur. Beyim A sınıfı ve başka işleri olduğu için şantiyeye ancak haftada bir uğruyor. Bi iş kazası olduğunda korkudan şantiyede yatar :k_kızgın:
 

servet yortumluk

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
108
Tepki puanı
85
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
iş ateşten gömlek giy giyebilirsen,
kazasız günler,
 

emreszr

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (C)
Arkadaslar oncelikle yorumlariniz icin tesekkur ederim. Olayin gelisim surecine bakacak olursak henuz netlesmis bir durum yok. Arkadasim o sirketten ayrildi ve baska bir yerde calisiyor. Edindigimiz bilgilere gore dosya henuz incelemeden gecmemis. Eger dava sureci baslar ise otomatik olarak dahil olacaktir. Insaatlarda ben de calistim ve bir C Sinifi olarak oradaki tek sorumlulugumuz santiye sefi ya da proje mudurune raporlama yapmaktir. Dikkat ettiyseniz santiyede tam zamanli calisan c sinifi uzmanlarin sgk bildirgesinde is kolu olarak buro elemani yazar. Bu detaya dikkat etmenizi rica edecegim. Siz A ya da B degilseniz orada ne ISG Katip uzerinden ne de sigorta uzerinden gorevli gosterilemezsiniz. Raporlama olarak da santiyenin surekli olarak denetimini yapip gordugunuz her eksikligi fotograflariyla birlikte rapor edin ve aninda uygunsuzluk formu acarak yetkililere iletin. Egitimlerin ve risk analizinin haricinde bu denetimler de bizler icin onemli nitelik tasiyor. Yine de sunu unutmayin ki C sinifi dahi olsak yarin birgun santiye kaynakli bir kazadan davaya dahil olabiliriz. Acikcasi ben hakim olsam resmi olarak sorumlulugu olmasa da isini iyi yapmayan,ihmali bulunan C sinifi uzmana ceza verirdim.
Kazasiz gunler dilerim.
 

servet yortumluk

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
108
Tepki puanı
85
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
olması gereken de böyle bir davranış biçimidir, en azından çalışanlardan daha çok teorik bilgin var , yönetmeliğe hakimsin,
mahkeme kanalında hakim c de olsan b de olsan aynı soruları hepimize soracaklar,
uzman ihmal ederse çalışanın canına minnet,
zaten belirli kuralları olan iş yerleri iç yönetmeliğine karşı olan çalışanlar,
İSG ile ilgili tedbirleri de bana bir şey olmaz mantığı ile kabul etmekten kaçınmaktalar,
aslında işe aile kanalından girmek daha kalıcı sonuçlar verecektir, çocuklarının babasız bırakmaya kimsenin hakkı yok bence,
veya ömür boyu sakat kalarak bu travmayı onlara yaşatmaya, sözün özü ; tedbir hayat kurtarır, ihmal ocak söndürür,
kazasız günler dilerim,
 

Miralay

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 May 2014
Mesajlar
9
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
c sınıfı uzman bu tür davalarda hüküm giymez çünkü yasal bir dayanak yok diye düşünüyorum. Avukata sormak lazım.
Bizler iş güvenliği uzmanı ya da adayı olarak daha konuyu çok iyi analiz edemezken acaba 6631 ve bağlı yönetmeliklere hakim avukat nereden bulunabilir bu da muamma..
 

ahmetyazici

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Değerli Üyeler,
Bahsi geçen olayda aile davacı olmasa bile kamu davası açılır, c sınıfı uzmanda sanık sıfatı ile ifade verdiği için davada yargılanır. C sınıfı olması sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Her çalışan yetkisi kadar sorumludur ve görev yetki ve sorumlulukları çerçevesinde işveren vekilidir. Fark, A/B sınıfı uzmanların görev yetki ve sorumlulukları 6331 ve İSG Uzmanlarının Görev Sorumlulukları Hakk. yönetmelikte tanımlanmıştır. İnşaattaki resmi A/B uzmanın ihmali bu yönetmelik çerçevesinde sorgulanır. C uzmanın yazılı bir görev tanımı belirlenmiş ve kendisine tebliğ edilmişse bu görev tanımına göre yargılanır, değil ise C uzmanın durumu tamamen bilirkişinin ve hakimin insiyatifine kalmıştır.
Genel bilirkişi raporlarında inşaattaki C uzman işverenin eğitim ve denetim yükümlülüğünden sorumlu tutulmaktadır. Bu ve benzeri olaylardaki sorumluluk ve kusurlar, yargıtayın 6331 e göre vereceği kararlar neticesinde belli olacaktır. Buda 1-2 yıl daha sürer. Bu sürede kurunun yanında maalesef yaşta yanacaktır, yanmaktadır da...
Selam ve sevgiler.

Ahmet Yazıcı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ahmet Orhan ÖZDURAL

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Ağu 2013
Mesajlar
29
Tepki puanı
21
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
inşaat işleri çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır ve inşaatta meydana gelen ölümlü iş kazalarının % 90 gibi bir kısmı iskeleden düşmelerde olmaktadır. bir kere en başta siz c sınıfı olduğunuz için sorumluluğunuz yoktur diyemeyiz. çünkü işçiler sizi görüyor ve A sınıfı uzmanı muhtemelen tanımıyorlardır. İş kazasının akabinde alınan ifadelerin çoğunda da sizin isminiz muhtemelen geçecektir. bu durumda yapabileceğiniz şey işin sorumlusunun A sınıfı uzman olduğunu, sizin sadece ona yardım amacı ile işçilere gerekli uyarıları sık sık tekrarlamak için inşaatta boy gösterdiğinizi hakime anlatabilmeniz gerekir. Sizin davaya bakan hakim muhtemelen iş güvenlik uzmanlarının olduğu bir bilirkişi heyetinden rapor isteyecektir. işte orada asıl sorumlunun siz olmadığınız raporun sonucunda ortaya çıkacaktır. İş mahkemesine bakan hakimler çk tecrübeli kişilerdir ama genede bilirkişi raporu olmadan karar vermek istemezler. bu arada umarım işçiye eğitim verildiğine dair belgeler vardır. bundan başka işçiye emniyet kemeri ve baret teslimini de yaptı ve sağlık raporunuda aldırdıysanız siz sıyırırsınız.
 

tuğrul türk

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Haz 2015
Mesajlar
17
Tepki puanı
18
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Merhaba Arkadaşlar,

Geçtiğimiz hafta C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak şantiyede çalışan arkadaşımın bir işçisi yüksekten düşmesi sonucunda vefat etti. Öncelikle hepimiz biliyoruz ki C sınıfı uzmanlar şantiyede iş güvenliği hakkındaki eksiklikleri şantiye şefliğine raporlamakla, bilgilendirmekle yükümlüdür. Yetkili olarak görev almamız zaten kanunlar çerçevesinde olası değildir. Ayrıca şantiye bir OSGB'den hizmet almıyorsa ya da bünyesinde devamlı çalışan A Sınıfı bir uzman bulundurmuyorsa bu C Sınıfı uzmanlarının değil şirketin sorumsuzluğudur. Buna rağmen karakolda sanık olarak C sınıfı uzmanının ifadesi alınmış ve şirket tüm uzmanlarına ''Şantiyede gerçekleşen kötü sonuçlardan birebir iş güvenliği uzmanları sorumludur'' şeklinde bir mail atmıştır. Vefat eden işçinin ailesi tazminat davası açmasa dahi savcılık iş kazası olduğu için otomatik olarak dava açacaktır. Dışarıdan danıştığımız bir avukat sanık olarak ifade verdiği için C sınıfı uzmanın yargılanacağından bahsediyor. Sizden ricam; bundan sonraki hukuki süreçte neler yapmamız gerekiyor?

Konuyla ilgili bilgisi olanlar görüşlerini paylaşırsa sevinirim.
Bu davanın sonucu ne oldu iş güvenliği uzmanları açısından özelliklede c sınıfı açısından? Bilgi verirseniz sevinirim
 

Mustafa Ünalan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Kas 2015
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
konu ölümlü bir vaka olduğu için o an orada bulunan iş güv.uzmanını sanık olarak sorgulanması ve ifade alınması normaldir. cezai müeyyide konusunda mütesellilik gereği iş güv.uzmanı ve işveren veya vekili sorumludurlar. yetki konusunda her ne kadar a sınıfı istense de c sınıfı da sorumludur. yasal olarak adama kişisel koruyucular teslim edilmiş ve eğitimleri verilmişse ve de evrak olarak da imza altına alınmışsa sadece işverene ihmalden ceza gelir.
yönetmelikte iş güvenliği uzmanının görevi demiş c sınıfının bu a sınıfının bu dememiş.,

c) Çalışma ortamı gözetimi;

1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.

2) Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde EK-2’deki örneğine uygun olarak hazırlamak.

3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

5) (Ek:RG-11/10/2013-28792) Bakanlıkça belirlenecek iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konularla ilgili bilgileri, İSG KATİP’e bildirmek.

sonuç olarak ; Tedbiri almak işverenin görevi tedbiri aldırmak ve kontrolü iş güv.uzmanının görevidir.
 

ozgurozgumus

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Nis 2016
Mesajlar
1
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Is guvenligi uzmani eger bariz bir ihmali yok ise zan altina alinmamalidir.Dunyanin bircok yerinde bu boyle iken maalesef guzel ulkemizde isg uzmani gunah kecisi olmaktan ileriye gidemiyor.Kaza aninda hesap sorulacak kisim construction kismi yada isin sahibi olacagina oklar isg-c ye donuyor.
 

Onur0808

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle içe görevlendirme yapıldı demek sizin şantiyede görevlendirildiniz anlamında değildir. Çünkü siz C sınıfı ile bir inşaat şantiyesinde görevlendiremezsiniz. Sistemden şözleşme yapanlar iyi bilir ki Çok tehlikeli olan bir yer için uzman seçerken A veye B sınıfı çıkar. C sınıfı gözükmüyor bile. Yani sizi şantiye de görevlendirmesi söz konusu olamaz.
siz şantiyede ancak kontrol elemanı olarak görev yapabilirsiniz. Bunun da size herhangi bir resmiyeti olmaz. O şantiyede bütün mesuliyet A veya B sınıfı uzmana ait olur. Bir sıkıntı olduğunda İlk sorumlu kişi Yetkili uzmandır. OSGB sizlere ilk yetkili sizsiniz demiş olsa bile bu resmiyette kimseyi bağlamaz. Siz tam zamanlıyım demişsiniz. Burda tam zamanlıdan kasıt sizi şantiye de sabah 8 akşam 5 e kadar kalacağınız demektir. A sınıfı haftada 1 geliyormuş. Asıl sistemde yetkili kişi o dur. Beyim A sınıfı ve başka işleri olduğu için şantiyeye ancak haftada bir uğruyor. Bi iş kazası olduğunda korkudan şantiyede yatar :k_kızgın:
 

Onur0808

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Eğer sisteme önce A ya da B sınıfı bir uzman ataması yapılmışsa sonradan da sisteme C sınıfı uzmanı atamasını da sistem kabul ediyor.
 

Bilal Emiroğlu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Şub 2012
Mesajlar
67
Tepki puanı
174
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Aynen Onur arkadaşın dediği gibi. Yanlış bilgilendirme yapmayalım.

Şantiye ortamında C sınıfı ceza almaz diye de ahkam kesmeyelim. Bal gibi de ceza alır. Büyük küçük hapis para bilemem ama alır - ki nasıl?

Ne yazık ki "çakal A-B sınıfları" 'nın kendini kurtarma yöntemi vardır. Ulu haşmetli eski iş müfettişi A sınıfımsı Ahmet Bey saha ziyaretini ve fotoğrafçılık mesleğini icra eder;
Ofise gelir, noter defterine gözlemlerini ve gözlemlediği uygunsuzlukları hard copy/soft copy/usb ile uzun zamandır iş arayan, zor durumda kalmış ve ilk bulduğu işe girmek zorunda kalan Mehmet'e verdiğini, şu şu şu önlemlerin aldırılması gerektiğini kendisine ilettiğini not düşer.
Tam zamanlı A/B sınıfı ataması bulunan sakin bir ege kasabasına yerleşmeden son vurgunumu yapayım diye salya akıtan ulu haşmetli eski iş müfettişi A sınıfımsı Ahmet bey'in altına C sınıfı isgkatip ataması yapılan Mehmet'in de başı derde girer. Ahmet bey'in iş müfettişliği kariyerinden eli uzundur, tanıdıkları vardır. Bilirkişiye de ulaşır, ilgili bakanlıkta ilgili kişilere de bir telefon uzağındadır.

Mehmet düşünür şimdi bana ne ceza çıkacak diye. Çıkar da, emin olun.

Not : Yaşanmıştır.
Not 2 : A-B sınıfı Ahmet bey cezadan düşer anlamı çıkmasın.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.