18 Mayıs 2013 Iş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Için Soru Havuzu

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
KIDEM TAZMİNATI KAVRAMI Ve HAK KAZANABİLME KOŞULLARI

I. GENEL OLARAK KIDEM TAZMİNATI KAVRAMI

II. KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLME KOŞULLARI

A. 4857 SAYILI KANUNA TABİ İŞÇİ OLMAK

B. İŞÇİNİN İŞTEN AYRILMADAN ÖNCE EN AZ BİR YIL ÇALIŞMIŞ OLMASI

C. İŞ AKDİNİN BELİRLİ NEDENLERLE SONA ERMESİ

1. İşçinin İşinin İşveren Tarafından 4857 sayılı Kanunun 25. Maddesinde Sayılı Sağlık Sebepleri veya Zorunlu Sebeplerden Birine veya 17. Maddesine İstinaden Son Verilmiş Olması

a. Sağlık Sebepleri

b. Zorunlu Sebepler

c. İşçinin İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından İş Kanununun 17. Maddesine İstinaden Son Verilmiş Olması

2. İşçinin Kanunun 24. Maddesinde Belirtilen Sağlık Sebepleri, Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri veya Zorunlu Sebeplerden Biri Nedeniyle İşten Ayrılması

a. Sağlık Sebepleri

b. Ahlak Ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller Ve Benzerleri

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri

  • İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarında biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa,
cevap c



Ancak C şıkkında : İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek işçinin işvereni yanıltması

kanunda ise; İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarında biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, deniyor. Soruda bir yanlışlık var bence.
 
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
III- Zorlayıcı sebepler:
İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.
BÜTÜN ŞIKLAR MEVZUATTA VAR SAYIN ERR NASIL C DİYEBİLİYORSUNUZ?
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
abi naaptınız siz..resmen 4857 yi su gibi içmişsiniz yaa......:alkış::alkış::alkış:
 
1- MSDS' ler kimyasal madde imalatçıları yada .......... tarafından hazırlanmaktadır.
a. ILO
b. UNPD
c. WHO
d. IPCS​
 

önder mehmet dursun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Madde 6 "İşveren, teknik olarak mümkün olduğu hallerde, işçilerin sağlığı ve güvenliği açısından kullanım koşullarında tehlikesiz veya daha az tehlikeli madde, karışım veya proses kullanarak işyerindeki kanserojen veya mutajen maddelerin kullanımını azaltacaktır." Buna göre cevap A şıkkı.
A
 
Aşağıdakilerden hangisi patlamanın riski ile ilgili değildir
Patlama büyüklüğü
Çalışan sayısı
Ortam
Stoklama durumu

bana hepside ilgili gibi geldi, nedir bunun cevabı?
 

yucel guzel

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Rahmi bey gayet güzel hazırlanmış bir çalışma,emeğinize teşekkür ederim, özellikle madenle ilgili sorular güzeldi,en azından piyasada dolaşan sorulardan farklı.Ama 1000 tane soru olduğunu belirtmişsiniz, tekrarlanan maden sorularını çıkardığımızda ancak 400 gibi bir soru var. Yinede çok güzel bir çalışma. Ellerinde değişik soru örnekleri olan arkadaşlarımız bu şekilde paylaşırlarsa minnettar kalırız.İyi çalışmalar
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Aşağıdakilerden hangisi patlamanın riski ile ilgili değildir
Patlama büyüklüğü
Çalışan sayısı
Ortam
Stoklama durumu

bana hepside ilgili gibi geldi, nedir bunun cevabı?
stoklama ambarı veya deposunu,imalat -proses bölümünden ayrı düşünerek D diyorum...
nereden buluyonuz böyle eksantrik sorulaarı yaa:alkış: :)
 
verdiğiniz link off Nurdan hanım,bilginize.
Yücel bey, linki tekrar atayım;
http://www.isletmeportali.com/makal...izasyon/risk-degerlendirme-ve-yonetimi-2.html

giremezseniz açıklama aşağıdaki gibi....

Risk Yanıtlama Planları
Kaçınma: planda değişiklikler yaparak, ortaya çıkabilecek riskten uzak durma ve işi gerçekleştirmenin başka yollarını arama.
Transfer : Riski bir başka kuruma veya kişiye devretme. Bu uygulamada risk yokedilmiş olmaz, sadece riskin sorumluluğunun başkası tarafından yüklenilmesi sağlanaır. Budurumda sigorta firmaları devreye girerler.
Azaltma: Karşılaşılabilecek riskler tanımlandıktan sonra bu risklerin etkisini veya gerçekleşme olasılıklarını azaltmak için ek önlemler alarak, riske yanıt verme planı oluşturma çalışmasıdır.
Kabullenme: Kabullenme de bir risk yanıtlama planıdır. Tanımlanan risklerin tümüne önlem almaya çalışmak bütçeyi bir hayli zorlayabilir. Bu nedenle yok edilemeyen riskler kabul edilir.
 
stoklama ambarı veya deposunu,imalat -proses bölümünden ayrı düşünerek D diyorum...
nereden buluyonuz böyle eksantrik sorulaarı yaa:alkış: :)

Patlama Riskinin Değerlendirilmesi
Madde 6 — İşveren, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde işyerinde risk değerlendirmesi yaparken patlayıcı ortamdan kaynaklanan özel risklerin değerlendirmesinde aşağıdaki hususları da dikkate alacaktır:
a) Patlayıcı ortam oluşma ihtimali ve bu ortamın kalıcılığı, (ORTAM)
b) Statik elektrik de dahil tutuşturucu kaynakların bulunma, aktif ve etkili hale gelme ihtimalleri,
c) İşyerinde bulunan tesis, kullanılan maddeler, prosesler ile bunların muhtemel karşılıklı etkileşimleri, (STOKLAMA DURUMU)
d) Olabilecek patlamanın etkisinin büyüklüğü. (PATLAMA BÜYÜKLÜĞÜ)

CEM BEY, BU AÇIKLAMALARDAN BU SONUÇLAR ÇIKARSA EĞER (STOKLAMA DURUMUNDAN EMİN DEĞİLİM), CEVAP; ÇALIŞAN SAYISI OLABİLİR Mİ ?
 
Aşağıdakilerden hangi durum da iş kanununa göre alt işverenlik söz konusu değildir?
a. Yardımcı işler
b. Asıl işin bölünmesi
c. Asıl işin parçası olmayan işler
d. İşin gereği ve teknolojik işler
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.